Τι είναι το αλάτι Kosher; Ποια η διαφορά του από το θαλασσινό αλάτι

Το αλάτι Kosher είναι ευρέως γνωστό και μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής σου.

κοσερ_αλατι Istock

Ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς την οικογένειά σου για το Κυριακάτικο τραπέζι και η συνταγή ψησίματος για το κρέας που αγόρασες αναγράφει " αλάτι Kosher". Τι είναι το αλάτι Kosher και ποια η διαφορά του από το απλό, κλασσικό θαλασσινό αλάτι;

Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν σε όποιον δεν έχει έρθει σε επαφή με το αλάτι Kosher, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά γνωστό στους λάτρεις του κρέατος.

Το αλάτι είτε είναι θαλασσινό είτε Kosher (Κόσερ) αποτελεί βασικό συστατικό της μαγειρικής διεθνώς, και είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. To aλάτι εκτός από την γευστικότητα που προσφέρει στα πιάτα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Διάφορες μελέτες διαπιστώνουν ότι το αλάτι έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, καθώς εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες, αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες, υποστηρίζει ένα υγιές νευρικό σύστημα και πολλά ακόμη.

Διαβάστε επίσης: Θαλασσινό αλάτι: Τα διατροφικά του οφέλη και ένα crash test με άλλα είδη αλατιού

Τι είναι το αλάτι Kosher;

κοσερ_αλατι
Istock

Το αλάτι Kosher πήρε το όνομά του από τη διαδικασία koshering και αναφέρεται στη χρήση του στην εβραϊκή θρησκευτική πρακτική κρεάτων ξηρής άλμης, γνωστά ως kashering, και όχι στο ίδιο το αλάτι. Ουσιαστικά, είναι το αλάτι που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του κρέατος, καθώς το μέγεθος των κρυστάλλων του θεωρείτε ιδανικό ώστε να τραβήξει την υγρασία από το κρέας.

Αν και σίγουρα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό, το αλάτι Kosher χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για μαγείρεμα και καρυκεύματα. Υποβάλλεται σε μια διαδικασία επεξεργασίας για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών.

Το τελικό προϊόν σπάνια περιλαμβάνει πρόσθετα ή ιώδιο, το οποίο δίνει στο αλάτι μια καθαρή γεύση που εκτιμούν πολλοί σεφ. Παρόλο που μπορείς να αγοράσεις διαφορετικές εκδόσεις αλατιού Κόσερ, όλες έχουν σχετικά χονδρούς, ακανόνιστους κόκκους. Η χοντρή υφή επιτρέπει στους μάγειρες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα καρυκεύματα από ό,τι θα έκαναν με ένα λεπτόκοκκο αλάτι. Σημαίνει επίσης ότι το αλάτι προσκολλάται καλά στο φαγητό.

Το αλάτι Κόσερ είναι οικονομικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο αλάτι για να αλατίσεις το κρέας, για τουρσί, να το προσθέσεις ως αλατόνερο για τα ζυμαρικά και για οποιαδήποτε άλλη καθημερινή μαγειρική ανάγκη. Απλώς, έχε κατά νου ότι διαφορετικές μάρκες αλατιού Κόσερ έχουν διαφορετικά επίπεδα αλατότητας.

Αλάτι Kosher Vs θαλασσινού αλατιού

Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, είτε με ηλιακά είτε με μηχανικά μέσα. Σε αυτή τη διαδικασία, το θαλασσινό αλάτι διατηρεί τα μέταλλα, τα οποία επηρεάζουν τη γεύση του.

Ανάλογα με το από πού προέρχεται το θαλασσινό νερό, το αλάτι μπορεί να έχει γευστικές διαφορές. Το θαλασσινό αλάτι έρχεται σε πολλές διαφορετικές υφές, γεύσεις, ακόμη και χρώματα, και είναι συχνά πιο ακριβό από το αλάτι Kosher.

Το θαλασσινό αλάτι το χρησιμοποιείς, όταν επιθυμείς μια διακριτική γεύση στα πιάτο σου, ενώ το Kosher  το προσθέτεις στο τελείωμα του μαγειρέματος ( π.χ ψήσιμο μπριζόλας) για περισσότερη ένταση.

Διαβάστε επίσης: Λόγοι που ξυπνάς με πρησμένο πρόσωπο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i