Τι να φας για γρήγορη ανάρρωση μετά το χειρουργείο ή έναν τραυματισμό

Το φαρμακείο της φύσης μπορεί να σε ανακουφίσει από τον πόνο και τις ναυτίες που νιώθεις μετά από ένα χειρουργείο.

τραυματισμος_αναρωση Istock

Η τροφή που καταναλώνεις τροφοδοτεί τα όργανά σου, δίνοντας σε κάθε ξεχωριστό κύτταρο την ικανότητα να κάνει σωστά τη... δουλειά του. Η έλλειψη διατροφής κάνει αυτά τα κύτταρα να είναι υποτονικά και να διασπώνται με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη έχουν εύρυθμη λειτουργία και να προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία σου. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σου μετά από ένα χειρουργείο ή έναν τραυματισμό, η διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάρρωσή σου αλλά και στον τρόπο που αισθάνεσαι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όταν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε είδος τραυματισμού στο σώμα σου ή υποβληθείς σε μια ιατρική επέμβαση - από ελάχιστα επεμβατική έως σοβαρά χειρουργική - η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να συμβάλλει στην πιο γρήγορη ανάρρωση του σώματός σου. Η κλινική του Κλίβελαντ ενημερώνει ότι οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται όταν το σώμα καταπολεμά πληγές και λοιμώξεις.

Επιπλέον, όταν το σώμα σου αναρρώνει μετά από μια άσκηση, θα πρέπει να αυξήσεις τη θερμιδική σου πρόσληψη. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της ημερήσιας ποσότητας βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών. Σε μια τυπική μέρα, η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει να καταναλώνεις τα ακόλουθα, όταν το σώμα σου βρίσκεται σε διαδικασία επούλωσης:

  • 5 μερίδες δημητριακών
  • 2 μερίδες λαχανικών
  • 3 μερίδες φρούτων
  • 5 έως 8 μερίδες πρωτεΐνης
  • 3 μερίδες γαλακτοκομικών

Εάν δεν μπορείς να καλύψεις τις παραπάνω διατροφικές ανάγκες, η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει να προσθέσεις συμπληρώματα διατροφής στη ρουτίνα σου, και, εάν είναι απαραίτητο, να προγραμματίσεις ένα ραντεβού με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο. Όπως πάντα, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσεις συμπληρώματα στη διατροφή σου.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει ίαση τραυματισμών με βιολογικό τρόπο;

Χειρουργείο- τραυματισμός: Οι τροφές που συμβάλλουν στην ταχεία ανάρρωση

τραυματισμος_διατροφη
Istock

Βατόμουρα για την καρδιά 

Τα βατόμουρα είναι γνωστά ως το "σούπερ φρούτο" λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας των πολυφαινολικών ενώσεων τους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Ιουλίου 2019 του Advances in Nutrition υποδηλώνει ότι μια μέτρια πρόσληψη αυτών των μούρων (περίπου 1/3 φλιτζάνι) ημερησίως σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τζίντζερ για τη ναυτία

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που ακολουθούν χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με μια διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Support Care Cancer, το γνωστό μπαχαρικό σε ημερήσια δόση από 0,5 γραμμάρια έως 1 γραμμάριο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία σε ενήλικες ασθενείς με καρκίνο. Η ναυτία, μάλιστα, αναφέρεται σε περισσότερο από το 70 τοις εκατό των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Μέλι για επούλωση πληγών

Το μέλι είναι μια αποτελεσματική τροφή για τη φροντίδα των πληγών σου και δεν είναι τυχαίο που θεωρείται από τις πιο υγιεινές τροφές παγκοσμίως. Στα παλιά χρόνια, το μέλι ήταν γνωστό για την επούλωση πληγών και, τώρα, λειτουργεί ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζεται με ορισμένα σύγχρονα φάρμακα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε σε έρευνα φαρμακογνωσίας.

Αβοκάντο για μετά από εγχείρηση καρδιάς ή εγκεφαλικό

Εάν αντιμετωπίζεις ένα καρδιαγγειακό συμβάν μπορεί να θέλεις να προσθέσεις αβοκάντο στη λίστα του σούπερ μάρκετ σου. Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σου διατροφή, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού), σύμφωνα με μια επταετή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal.

Κουρκουμάς για τον πόνο μετά την επέμβαση

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που μπορείς να βρεις στο φαρμακείο της φύσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται για σοβαρούς πόνους, φλεγμονές αρθρίτιδας, δερματικά προβλήματα, καρκίνο και προβλήματα στο στομάχι. Μπορείς να εφαρμόσεις κουρκουμά στο δέρμα ή να καταναλώσεις το μπαχαρικό μέσω πολλών τροφών ή σε τσάι.

Διαβάστε επίσης: Να γυμναστείς αν έχεις πόνο στο γόνατο; Ποιες ασκήσεις να προτιμήσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i