Πρωτεΐνη: Τα 6 σημάδια ότι καταναλώνεις περισσότερη από όσο χρειάζεσαι

Θα το πίστευες ποτέ, εάν σου έλεγαν ότι η πρωτείνη μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα υγείας ή παρενέργειες;

πρωτεινη_διατροφη Istock

Το γνωστό ρητό " παν μέτρον άριστον", ή όπως λένε στη μόδα " less is more", εφαρμόζονται και στη διατροφή, και μάλιστα στην κατανάλωση πρωτεΐνης. Η υπερβολική κατανάλωση ακόμη και μιας υγιεινής τροφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή παρενέργειες στον οργανισμό σου.

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό γεμάτο αμινοξέα που χρειάζεσαι για την υγεία των μυών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης σου μπορεί να είναι ευεργετική σε ορισμένες περιπτώσεις για την συνολική υγεία του σώματός σου, δεν είναι χρήσιμη σε άλλες περιπτώσεις και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης ποικίλλει ανάλογα με τη γενική υγεία και πόση σωματική δραστηριότητα έχεις το άτομο. Η τρέχουσα Συνιστώμενη Ημηρήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) είναι 46 γραμμάρια για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για τους άνδρες.

Η πρωτεΐνη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μη μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς την ημερήσια ποσότητα που λαμβάνεις. Πώς θα καταλάβεις, λοιπόν, ότι τρως παραπάνω πρωτεΐνη από όση χρειάζεσαι; Παρακάτω, θα βρεις τα 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι "ξέφυγες" με την πρωτεΐνη.

Διαβάστε επίσης: Βραστά αυγά: Έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα είδη αυγών;

Πώς θα καταλάβεις ότι τρως παραπάνω πρωτεΐνη από όση χρειάζεσαι; Δες αυτά τα 6 σημάδια

πρωτεινη_διατροφη
Istock

1. Έχεις... κετοαναπνοή

Η κακοσμία στην αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεσαι σε κέτωση που είναι μια κατάσταση όπου το σώμα σου καίει λίπος αντί για γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας. Η κέτωση σχετίζεται με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας Κέτο.

Η κέτωση μπορεί να κάνει την αναπνοή σου φρουτώδης ή να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι σε υγιείς ανθρώπους, η "κετοαναπνοή" μπορεί να είναι ένας δείκτης απώλειας λίπους εάν ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων όπως τη Κέτο.

2. Προκαλείται ήπια αφυδάτωση

Εάν αρχίσεις να καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη, πιθανότατα θα αρχίσεις να πηγαίνεις συχνότερα για ούρηση, επειδή τα νεφρά σου εργάζονται σκληρότερα για να μεταβολίσουν την περίσσεια ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Όλη αυτή η ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επομένως είναι σημαντικό να πίνεις πολύ νερό εάν ακολουθείς μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες.

3. Αυξάνεται το βάρος σου 

Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από όση μπορεί να αντέξει το σώμα σου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Περισσότερη πρωτεΐνη συνήθως σημαίνει περισσότερες θερμίδες και η πηγή πρωτεΐνης που επιλέγεις μπορεί να είναι γεμάτη με κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, το σώμα σου μετατρέπει την περίσσεια ποσότητα πρωτεΐνης σε ζάχαρη που αποθηκεύεται ως λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους σου.

4. Έχεις γαστρεντερικά προβλήματα 

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι αρκετά συχνά, όταν καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεσαι. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (ιδίως ζωική πρωτεΐνη) και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, μπορεί να απαιτήσουν περισσότερη δουλειά για να διασπαστεί από το σώμα σου. Μερικοί άνθρωποι τείνουν, επίσης, να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ολόκληρους τους ξηρούς καρπούς, ειδικά αν δεν τους μασούν καλά.

5. Υπάρχουν επιπτώσεις στην καρδιά...

Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σου, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. ...αλλά και στα νεφρά ή το συκώτι 

Εάν αντιμετωπίζεις κάποια νεφρική ή ηπατική νόσο, η διαδικασία διάσπασης της περίσσειας πρωτεΐνης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης εάν πάσχεις από νεφρική νόσο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη νεφρική ανεπάρκεια. 

Ένα άλλο θέμα είναι η αμμωνία, ένα υποπροϊόν της μεταβολής πρωτεΐνης που απεκκρίνεται στα ούρα. Εάν έχεις κακή λειτουργία των νεφρών ή του ήπατος, η αμμωνία μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα και να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στο σώμα σου.

Διαβάστε επίσης: 6 σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει πρωτεΐνη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i