6 σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει πρωτεΐνη

Μήπως δεν χάνεις κιλά, επειδή δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη;

ελλειψη_πρωτεινης Istock

Δεν είναι μυστικό ότι η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη μυϊκή μάζα, την υποστήριξη της υγιούς διαχείρισης βάρους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά η πρωτεΐνη δεν είναι σημαντική μόνο για τους bodybuilders και τους αθλητές. Θα πρέπει να αποτελεί θεμέλιο συστατικό σε κάθε καλά ισορροπημένη διατροφή. Εάν θέλεις να προσθέσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου, ίσως αναρωτηθείς: Πόση πρωτεΐνη είναι επαρκής; Και ποια είναι τα σημάδια ότι δεν καταναλώνω αρκετή πρωτεΐνη;

Παρακάτω θα μάθεις τα 6 βασικά σημάδια που προδίδουν ότι δεν λαμβάνεις ημερησίως την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνη. 

Διάβασε επίσης: Πώς θα καταφέρεις να αυξήσεις πιο γρήγορα τη μυϊκή σου μάζα;

Μήπως σου λείπει πρωτεΐνη;

ελλειψη_πρωτεινης
Istock

1. Δυσκολεύεσαι να " χτίσεις" μυική μάζα

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αδυνατεί να κερδίσει μυς, μπορεί να σηματοδοτεί έλλειψη πρωτεΐνης. Η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί πολλά περισσότερα από την προπόνηση δύναμης. Η κατανάλωση μεταξύ 1,6 έως 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η βέλτιστη ποσότητα για όσους θέλουν να χτίσουν μυς.

Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα εστιάζουν στο να αυξήσουν τον όγκο τους τρώγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες, ωστόσο, πιθανότατα θα απογοητευτείς και θα κερδίσεις λίπος χωρίς αρκετή πρωτεΐνη μέσα σε αυτές τις θερμίδες.

2. Αρρωσταίνεις συχνά

Εάν βρίσκεσαι συνεχώς με χαρτομάντιλα ή αισθάνεσαι κάτω καταβεβλημένη από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα αντισώματα, τα μόρια στο ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμούν τις ασθένειες, είναι πρωτεΐνες.

3. Είσαι συνεχώς κουρασμένη

Όταν δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σου χρειάζεται να πάρει τα αμινοξέα του από κάπου άλλου. Έτσι, αρχίζει να διασπά τη μυϊκή σου μάζα για να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη.

Όταν χάνονται αρκετοί μύες, αυτό προκαλεί αδυναμία και νιώθεις συνεχώς εξαντλημένη. Εάν είσαι, λοιπόν, τακτικά και συνεχόμενα κουρασμένη, ίσως χρειαστεί να επαναξιολογήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης σου.

4. Τα νύχια σου είναι αδύναμα και σπάνε

Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται από κερατίνη, μια δομική πρωτεΐνη που απαιτεί αμινοξέα. Όταν δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει αρκετή κερατίνη για τη σωστή ανάπτυξη, δύναμη και συντήρηση των μαλλιών και των νυχιών σου. Τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου διατηρούν την ακεραιότητά τους με κολλαγόνο και κερατίνη, που είναι και οι δύο πρωτεΐνες.

5. Δεν χάνεις κιλά

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμική επίδραση, που σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να κάψει κατά την πέψη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.

Επιπλέον, όταν ορισμένα άτομα δεν τρώνε αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί να είναι πιο πεινασμένα ή λιγότερο ικανοποιημένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση άλλων ειδών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες που μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

6. Έχεις αδύναμα κόκαλα

Η πρωτεΐνη δεν είναι σημαντική μόνο για τους μυς σου, αλλά και για την υγεία των οστών σου. Η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης, σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κάθε μέρα, θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση των οστών σου. 

Σύμφωνα με την American Society for Nutrition, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος, ανεξάρτητα από την πηγή πρωτεΐνης.

Διάβασε επίσης: Πώς θα προλάβεις την οστεοπόρωση; Αλήθειες και μύθοι βρίσκουν απάντηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i