8 τροφές που βοηθούν στην γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών σου

Απόκτησε τα μαλλιά των ονείρων σου χάρη στη διατροφή σου.

υγιη_μαλλια_διατροφη Istock

Τα πλούσια και υγιή μαλλιά δεν έχουν να κάνουν - μόνο - με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς ή ποιο κομμωτή εμπιστεύεσαι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της τρίχας σου όπως είναι το στρες, τα γονίδια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή και πολλά ακόμη.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι δεν είναι μία εύκολη υπόθεση να αποκτήσεις τα μαλλιά των ονείρων σου, αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Συνήθως, τα πλούσια και υγιή μαλλιά είναι αποτέλεσμα της συνολικής υγείας του οργανισμού και μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα.

Στον αντίποδα, τα ξηρά και αδύναμα μαλλιά μπορεί να είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις την διατροφή σου, να αλλάξεις τα προϊόντα μαλλιών σου ή να επισκεφθείς έναν γιατρό. Για να αντιστρέψεις την κατάσταση, θα πρέπει να δώσεις την απαραίτητη φροντίδα στον οργανισμό σου μέσω της διατροφής σου, αφού τα υγιή μαλλιά χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα καλό σαμπουάν και κοντίσιονερ. Η αλλαγή θα προκύψει από μέσα και προς τα έξω, προσθέτοντας στη διατροφή σου τροφές που ενισχύουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Διάβασε επίσης: 2 DIY μάσκες προσώπου ιδανικές για τον καύσωνα

8 τροφές που βοηθούν στην γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών σου

υγιη_μαλλια_διατροφη
Istock

Σολομός

Ο σολομός είναι μία εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για υγιή και πλούσια μαλλιά. Σε μια μελέτη, η πλειοψηφία των γυναικών που έλαβαν ωμέγα-3 συμπληρώματα ανέφεραν μείωση της τριχόπτωσης, καθώς και βελτίωση στη διάμετρο και την πυκνότητα των μαλλιών σου. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται φυσικά από τον οργανισμό, οπότε η μόνη πηγή είναι μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων.

Αυγά

Τα αυγά είναι πηγή πρωτεΐνης και άλλως σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως χολίνη, σίδηρος και βιταμίνες Α, D και Β12 που συμβάλουν στη γενική υγεία του οργανισμού, και συνεπώς και στην ποιότητα τις τρίχας. Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη B που ονομάζεται και βιοτίνη, η οποία βοηθάει στη γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών. 

Ξηροί καρποί

Για άλλη μία φορά, οι ξηροί καρποί βρίσκονται στη λίστα των τροφών που έχουν ευεργετικά οφέλη για το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία πηγή πρωτεΐνης, υγιών λιπών, βιοτίνης και ψευδάργυρου τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής και αποτρέπουν την τριχόπτωση.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες αξίζουν μία θέση στο διατροφικό σου πλάνο ειδικά αν επιθυμείς να δεις τα μαλλιά σου πιο πλούσια και δυνατά. Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα από ωμέγα-3 λιπαρών οξέα και, επίσης, βιταμίνη D, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Σπόροι chia

Oι σπόροι chia είναι ένα superfood της φύσης και μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθειά σου για ανάπτυξη των μαλλιών σου. Οι σπόροι chia περιέχουν μεταξύ άλλων ψευδάργυρο και χαλκό, δύο βασικά μέταλλα για τη συνολική υγεία των μαλλιών. 

Αβοκάντο

Καμία λίστα θρεπτικών τροφών δε θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς το αβοκάντο. Το πράσινο φρούτο που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φανατικό κοινό - καταναλωτές - θρέφει εξαιρετικά τα μαλλιά σου. Το αβοκάντο είναι μία πηγή πλούσια σε υγιή λίπη, βιοτίνη αλλά, κυρίως, σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που θρέφει τα μαλλιά και μόνο ένα μικρό αβοκάντο μπορεί να σου καλύψει το 28% της ημερήσιας σου ανάγκης σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Όσπρια

Οι θύλακες των τριχών αποτελούνται από πρωτεΐνη, επομένως ακούγεται αρκετά λογικό η κατανάλωση πρωτεΐνης να ενισχύει την ανάπτυξή τους. Όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και ο αρακάς είναι η εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν καταναλώνουν κρέας. Πρόσθεσέ τα, λοιπόν, στη διατροφή σου και δες τα μαλλιά σου να δυναμώνουν από τη ρίζα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο πρωτεΐνη και προβιοτικά που συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας. Σε πρόσφατη μελέτη αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι τα προβιοτικά ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και κατά συνέπεια οι θύλακες του κεφαλιού να λαμβάνουν όσα χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Διάβασε επίσης:  Η διατροφή για λαμπερά μαλλιά, γερά νύχια και υγιές δέρμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i