Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Πόσα χρήματα πρέπει να παίρνει το παιδί ως χαρτζιλίκι σε κάθε ηλικία (δημοτικό, γυμνάσιο, εφηβεία); Η ψυχολόγος προτείνει

Πόσα χρήματα «επιτρέπεται» να παίρνει το παιδί την εβδομάδα ως χαρτζιλίκι, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο.

13.09.2017

εχεις διαβασει

Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγο – Οικογενειακή Σύμβουλος, www.thepsytrap.gr

Το χαρτζιλίκι που θα ήταν καλό να δίνει ο γονέας στο παιδί εξαρτάται και διαφέρει αναλόγως την ηλικία του παιδιού. Το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του έχει διαφορετικές ανάγκες.

«Είναι καλό πριν αρχίσουμε να δίνουμε χαρτζιλίκι στα παιδιά μας, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εξηγήσουμε πως ένας σημαντικός λόγος για την ύπαρξη αυτού είναι να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους. Μέσα από το χαρτζιλίκι, λοιπόν, ωθούμε τα παιδιά μας στο να γίνουν πιο υπεύθυνα», τονίζει η ειδικός.

Πέρα όμως από την ηλικία του παιδιού, το τι χρηματικό πόσο θα δώσουμε είναι ανάλογο και της οικονομικής κατάστασης της οικογενείας. Δεν θα ήταν σωστό ένα παιδί να προσλαμβάνει μεγαλύτερο χαρτζιλίκι από αυτό που θα του αναλογούσε, και ο γονιός να αφήνει απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν.

Στο Δημοτικό

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικία του δημοτικού και όταν αρχίζει να πηγαίνει το παιδί σχολείο, οι οικονομικές ανάγκες του είναι πολύ λίγες.

Το χαρτζιλίκι θα ήταν καλό να αφορά τα έξοδά του κατά την διάρκεια που θα βρίσκεται στο σχολείο, όπως για παράδειγμα ή αγορά κάποιας σοκολάτας από το κυλικείο. Στην ηλικία που τα παιδία βρίσκονται ακόμα στο δημοτικό, είναι καλό να θέτουμε κανόνες ως προς τι θα σπαταλήσουν το χαρτζιλίκι τους. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ‘’να τα κάνεις ό,τι θέλεις’’.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο

Αργότερα και όσο το παιδί περνάει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι οικονομικές απαιτήσεις μεγαλώνουν. Κατά την διάρκεια της εφηβείας, ο έφηβος θα πρέπει να αντιληφθεί τι σημαίνει οικονομική κρίση, πως αποκτιούνται τα λεφτά, αλλά και πόσο είναι σημαντική η σωστή διαχείρισή τους μέσα στα πλαίσια μίας υγιούς οικογένειας.

«Αν δυσκολευόμαστε οικονομικά να προσφέρουμε στο παιδί μας αυτά τα οποία μας ζητάει, του εξηγούμε πώς είναι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κατάσταση στην οικογένεια, παράλληλα όμως τον παροτρύνουμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και πως όλοι μαζί θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις», εξηγεί η ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:Αυτά που ξέρουν οι μαμάδες: 5 πράγματα που μου λείπουν από τη ζωή πριν τα παιδιά (αν είσαι μικρομάνα, θα καταλάβεις)

Συζητάμε μαζί με το έφηβο παιδί μας τι έχει ανάγκη περισσότερο τη δεδομένη στιγμή, για παράδειγμα ένα κινητό, μία καινούρια τσάντα, ένα πάρτι με τους φίλους του, και του ζητάμε να θέσει από μόνο ποια θεωρεί την πιο σημαντική προτεραιότητα από όλες αυτές.

Θα ήταν καλό να μη του δώσουμε χαρτζιλίκι που να καλύπτει ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες του.

Αυτό, ίσως να τον δυσκόλευε αργότερα, όταν κάποια στιγμή στη ζωή του κάποιος ή ο ίδιος να μη μπορούσε να έχει ό,τι θέλει.

«Το να γνωρίζει ένας έφηβος πως δεν μπορεί πάντα να έχει αυτομάτως τα χρήματα που θέλει, τον κάνει έναν υπεύθυνο ενήλικα που θα προσπαθεί γι’ αυτά στο μέλλον, που θα οριοθετεί τον εαυτό του και θα θέτει προτεραιότητες».

Μην ξεχνάς τη σημασία που έχει το χαρτζιλίκι

Το χαρτζιλίκι δίνεται για τις εβδομαδιαίες ανάγκες του παιδιού και δεν αποτελεί κάποιου είδους επιβράβευση. Θα πρέπει και οι δύο γονείς να δίνουν από κοινού το χαρτζιλίκι στο παιδί και όχι κάποιος από τους δύο να του δίνει επιπλέον χρήματα στα κρυφά. Αυτό θα στείλει αρνητικά μηνύματα στο παιδί για την υπευθυνότητα, αλλά και την έννοια της εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια.

Τέλος, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι το παιδί μας δεν χρησιμοποιούμε το χαρτζιλίκι ως μέσο χειραγώγησης του είτε για να το ελέγξουμε είτε για το τιμωρήσουμε. Το να κόβουμε το χαρτζιλίκι, επειδή δεν μας άρεσε μία πράξη του παιδιού μας είναι κάτι που του στέλνει το μήνυμα πως οι ανάγκες του θα ικανοποιούνται μόνο όταν υπακούει στις επιθυμίες των άλλων.

 

 

Δημοφιλή

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»
10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα

Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες
Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες

Σε τέτοιου τυπου αδυσώπητες και χωρίς νόημα κριτικές, η αλήθεια είναι ότι δεν χωράει απάντηση

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν εγκρίνεις τους φίλους των παιδιών σου; Η ψυχολόγος προτείνει

Η Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου προτείνει στους γονείς πως να φερθούν με τους φίλους των παιδιών τους.

Η Jessica Alba είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και να πόσο σκληρά γυμνάζεται

Παρά την προχωρημένη τρίτη της εγκυμοσύνη, η Jessica Alba δεν χάνει ημέρα από το γυμναστήριο και το πρόγραμμά της δεν το λες και εύκολο, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι.

Σύλληψη µετά τα 40: Τα κλειδιά για να την πετύχεις

Σύλληψη μετά τα 40: Ακόµα και αν διανύεις την πέµπτη, πολύ όµορφη, δεκαετία της ζωής σου, µπορείς να µείνεις έγκυος ακολουθώντας τις παρακάτω συµβουλές.

Πώς θα ενισχύσεις τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών; Η παιδαγωγός συστήνει

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας: Η ειδικός Βάνα Ρόζου μας προτείνει έξυπνους επιστημονικούς τρόπους.

#shapegreece