Το τρέξιμο προκαλεί αρθρίτιδα;

Το τρέξιμο καταστρέφει πραγματικά τις αρθρώσεις σου, όπως πιστεύουν πολλοί;

run istock

Οι δρομείς μπορεί να πάθουν αρθρίτιδα, αλλά είναι το τρέξιμο η αιτία;
Μπορεί να νομίζεις ότι η απάντηση είναι προφανής. Σίγουρα, τα χρόνια τρεξίματος (στα σκληρά πεζοδρόμια ή σε πιο μαλακές επιφάνειες) θα μπορούσαν να φθείρουν τις αρθρώσεις σου, όπως φθείρονται τα ελαστικά αφού κάνεις αρκετά χιλιόμετρα πάνω τους. Και η οστεοαρθρίτιδα, ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα, συχνά περιγράφεται ως ηλικιακό και εκφυλιστικό. Αυτό ακούγεται σαν φθορά, σωστά;

Μάλλον όχι. Σίγουρα, είναι εύκολο να κατηγορήσεις το τρέξιμο όταν ένα άτομο που τρέχει τακτικά εμφανίζει αρθρίτιδα. Αλλά αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι άστοχη. Οι ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

Το τρέξιμο βλάπτει τις αρθρώσεις και οδηγεί σε αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα αναπτύσσεται πρώτα και γίνεται πιο αισθητή κατά το τρέξιμο;

Ίσως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τρεξίματος και αρθρίτιδας για τους περισσότερους ανθρώπους. Ίσως όμως όσοι είναι προορισμένοι να αναπτύξουν αρθρίτιδα (λόγω των γονιδίων τους, για παράδειγμα) να την πάθουν νωρίτερα αν αρχίσουν να τρέχουν.
Εκτεταμένη έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει διερευνήσει αυτά τα ερωτήματα. Αν και οι απαντήσεις δεν είναι ακόμα απολύτως σαφείς.

Προστάτεψε τον εαυτό σου από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις. Λάβε απλές συμβουλές από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ για να καταπολεμήσεις τη φλεγμονή και να παραμείνεις υγιής.

Ποια είναι η σχέση τρεξίματος και αρθρίτιδας;

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το τρέξιμο δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια των αρθρώσεων.

  • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι οι δρομείς είχαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος (3,5%) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς δρομείς (13,3%) και τους μη δρομείς (10,2%).
  • Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το ποσοστό αρθρίτιδας ισχίου ή γόνατος μεταξύ 675 μαραθωνοδρόμων ήταν το μισό από το αναμενόμενο ποσοστό στον πληθυσμό των ΗΠΑ.
  • Μια ανάλυση 24 μελετών το 2022 δεν βρήκε στοιχεία σημαντικής βλάβης στον χόνδρο του γόνατος στις μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν αμέσως μετά το τρέξιμο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες για το θέμα. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι το τρέξιμο είναι μια απίθανη αιτία αρθρίτιδας - και μπορεί ακόμη και να είναι και προστατευτικό.

Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθεί η σχέση του τρεξίματος με την αρθρίτιδα;

  1. Η οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί. Η πειστική έρευνα θα απαιτούσε πολύ χρόνο, ίσως μια δεκαετία ή περισσότερο.
  2. Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια ιδανική μελέτη. Ο πιο ισχυρός τύπος ερευνητικής μελέτης είναι μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες μπαίνουν σε μια ομάδα θεραπείας (ίσως παίρνοντας ένα νέο φάρμακο) ή σε μια ομάδα ελέγχου (συχνά παίρνοντας εικονικό φάρμακο). Διπλή τυφλή σημαίνει ότι ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποια άτομα ανήκουν στην ομάδα θεραπείας και ποια άτομα λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Όταν η θεραπεία που μελετάται είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει τρόπος να διεξαχθεί αυτό το είδος δοκιμής.
  3. Απαιτείται προσοχή στους τροποποιητικούς και συγχυτικούς παράγοντες: Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που τρέχουν και εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση με το τρέξιμο. Για παράδειγμα, οι δρομείς μπορεί να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, να διατηρούν υγιέστερο βάρος ή να καπνίζουν λιγότερο από τους μη δρομείς. Μπορεί να διαφέρουν ως προς τον τρόπο ευθυγράμμισης των αρθρώσεων τους, τη δύναμη των συνδέσμων τους ή τα γονίδια που κατευθύνουν την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας και να κάνουν τα αποτελέσματα της μελέτης δύσκολο να ερμηνευθούν με σαφήνεια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εξηγήσουν γιατί ορισμένες μελέτες βρίσκουν ότι το τρέξιμο είναι προστατευτικό.
  4. Το αποτέλεσμα του τρεξίματος μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Για παράδειγμα, είναι πιθανό, αν και δεν έχει αποδειχθεί, ότι τα άτομα με παχυσαρκία που τρέχουν τακτικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας λόγω της πίεσης του υπερβολικού βάρους στις αρθρώσεις.

Επομένως το τρέξιμο δεν φθείρει τις αρθρώσεις σου. Αυτό θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό για όσους από εμάς απολαμβάνουμε το τρέξιμο. Και αν δεν σου αρέσει να τρέχεις, δεν πειράζει: προσπάθησε να βρεις μορφές άσκησης που σου αρέσουν περισσότερο. Απλώς άσε τις δικαιολογίες ότι δεν τρέχεις επειδή το τρέξιμο θα καταστρέψει τις αρθρώσεις σου. Δεν.!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i