Ποια εύκολη άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως και 10%

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10%, σύμφωνα με μια μελέτη.

walk istock

Ασκήσεις όπως η ποδηλασία και άλλα αθλήματα μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου πριν από την εμμηνόπαυση, με τις πιο δραστήριες να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Το περπάτημα είχε περισσότερες πιθανότητες να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10%.

Ο Δρ Μάικλ Τζόουνς, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δήλωσε: "Η έρευνά μας προσθέτει ότι η ενασχόληση με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο προεμμηνοπαυσιακό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πρέπει ακόμη να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία πίσω από τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού".

Περίπου 55.400 Βρετανοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, με 11.500 γυναίκες να πεθαίνουν από τη νόσο. Ενώ είναι πιο συχνό σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, περίπου 5.000 περιπτώσεις σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και κάτω εντοπίζονται ετησίως. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς την προκαλεί, αλλά οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το ύψος, το βάρος (παχύσαρκη ή υπέρβαρη), το αλκοόλ. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το περπάτημα περίπου 6,5 ώρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 30%.

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology, εξέτασε δεδομένα από 19 μελέτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 547.000 γυναικών. Παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 11,5 χρόνια και 10.231 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που ήταν μεταξύ των 10% πιο δραστήριες είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από εκείνες που ήταν οι λιγότερο ενεργές, μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ.

Ο Δρ Simon Vincent, του Breast Cancer Now, είπε ότι οι καρκίνοι του μαστού σε νεότερες γυναίκες "τείνουν να είναι πιο επιθετικοί και διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο".

Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο. "Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να κάνουμε μικρές, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας".

Διάβασε ακόμη: 10 tips που βοηθούν να "προλάβουμε" τον καρκίνο του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i