20 συμβουλές για αποτελεσματικό αδυνάτισμα | Ρωτήσαμε την επιστήμη

Θέλεις να χάσεις κιλά; Kάνε το αδυνάτισμα παιχνίδι με τις παρακάτω συμβουλές, που τις επιβεβαιώνουν επιστημονικές μελέτες.

γυναίκα και συμβουλές για αδυνάτισμα istock

Το αδυνάτισμα μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με τις σωστές στρατηγικές, μπορεί να επιτευχθεί με υγιεινό και βιώσιμο τρόπο. Ακολουθούν 20 συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν και βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες.

1 Κάνε σπριντ

Όταν τρέχεις, καις περισσότερες θερμίδες ακόμη και αφού σταματήσεις. Τα υψηλής έντασης διαστήματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις αυτή την επίδραση των καύσεων μετά την άσκηση.

2. Πάρε νωρίς πρωινό

Το πρωινό πριν από τις 11 το πρωί σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας σε να κάψεις επιπλέον 442 θερμίδες τη μέρα συγκριτικά μ' εκείνους που δεν τρώνε πρωινό, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.

3. Άσε κάτω το κρέας

Σε πρόσφατη μελέτη, vegan συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος συγκριτικά με χορτοφάγους, ψαρο-χορτοφάγους και κρεατοφάγους συμμετέχοντες.

4. Επίλεξε την προπόνηση ενδυνάμωσης 

Η προπόνηση ενδυνάμωσης αυξάνει την ικανότητα του σώματός σου να καίει λίπος ως καύσιμο, σύμφωνα με έρευνα στη Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

5. Πιες νερό, όχι αθλητικά ροφήματα

Σε έρευνα στο Obesity βρέθηκε πως κάθε αθλητικό ρόφημα που καταναλώνεται καθημερινά ισοδυναμεί με 0,315 αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε διάστημα 2-3 ετών.

6. Μην κάθεσαι

Στις γυναίκες, η καθιστική εργασία αυξάνει το ΔΜΣ, επισημαίνεται σε μελέτη στο Preventive Medicine. Ερευνητές λένε πως ο ΔΜΣ των ανδρών δεν αυξήθηκε καθώς τους μυς αντικατάστησε λίπος.

7. Μην τρως συναισθηματικά

Το να μην αναγνωρίζεις τη συναισθηματική σου ανταπόκριση στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

8. Μάθε το οικογενειακό σου ιστορικό

Έρευνα δείχνει πως η φυσική δραστηριότητα της προγιαγιάς σου και της προγιαγιάς της γιαγιάς σου κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τις δικές σου πιθανότητες να πάρεις βάρος.

9. Βρες υποστήριξη

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Nutrition διαπιστώθηκε πως η ψυχολογική στήριξη από "μέντορες" για χάσιμο βάρους ήταν ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας για το αν θα μείνει κάποιος σταθερός σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος και συνολικής απώλειας βάρους.

10. Μη φοβάσαι τα καυτερά

Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ τονίζεται πως η καψαϊκίνη μπορεί να διεγείρει την καύση ενέργειας στα λιποκύτταρα και συμβάλλει προληπτικά κατά της αύξησης βάρους.

11. Κάνε εκρηκτικές ασκήσεις

Έρευνα δείχνει πως γλιτώνεις πόντους από τη μέση σου όταν διακόπτεις μια περίοδο αδράνειας με σύντομες εκρηκτικές άσκησης, όπως Burpee, ορειβασίες, γενικά ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου.

12. Περπάτα για 15 λεπτά

Η άσκηση μειώνει τις λιγούρες για γλυκές τροφές, με ακόμη και ένα σύντομο βάδισμα για 15 λεπτά να έχει την επιθυμητή επίδραση, σύμφωνα με μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας.

13. Μπορείς να χάσεις γρήγορα

Η γρήγορη απώλεια βάρους δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάρεις ξανά αυτά τα κιλά, αναφέρεται σε αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet που παρακολούθησε συμμετέχοντες σε έρευνες για 144 εβδομάδες αφού είχαν χάσει βάρος με γρήγορο ρυθμό.

14. Μην επιβραβεύεις τον εαυτό σου μετά από μία προπόνηση

Η υπερβολική επιβράβευση του εαυτού σου με "ξαναγέμισμα" μετά το τρέξιμο είναι ένα κλασικό λάθος. Ανακάλυψε πόσες θερμίδες χρειάζεσαι όταν γυμνάζεσαι.

15. Προτίμησε φράουλες και βατόμουρα

Το ελλαγικό οξύ, που βρίσκεται στη φράουλα και στα βατόμουρα, μπορεί να καθυστερεί την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και το σχηματισμό νέων και ταυτόχρονα να τονώνει το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, διαβάσαμε σε μελέτη στο Journal of Nutritional Biochemistry.

16. Χαμήλωσε τα φώτα

Το να τρως σε χαμηλό φωτισμό ακούγοντας απαλή μουσική μπορεί να μειώσει την κατανάλωσή σου κατά 18% και να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ικανοποιημένη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cornell.

17. Προσπάθησε περισσότερο

Αν συμπληρώνεις οριακά τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα που συνιστώνται δε θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τα περιττά κιλά μακριά, σύμφωνα με μελέτη διάρκειας 33 χρόνων.

18. Φάε με αντιθέσεις

Η έλλειψη χρωματικής αντίθεσης μεταξύ του πιάτου και του φαγητού σου σημαίνει πως θα φας χοντρικά 200 θερμίδες περισσότερες ανά γεύμα, βρήκαν ερευνητές. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε μια οπτική ψευδαίσθηση που επηρεάζει την αντίληψη του μεγέθους.

19. Κοιμήσου (καλά)

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την αύξηση βάρους, πιθανότατα εξαιτίας των ορμονών γρελίνη και λεπτίνη που σχετίζονται άμεσα με τον ύπνο μας.

20. Μην αλλάζεις συνεχώς δίαιτες

Σε ανάλυση μελετών στο Journal of American Medical Association σημειώνεται πως το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι εκείνο το οποίο θα ακολουθήσεις πιστά.

16 συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i