Αυτή την εποχή το σώμα σου καίει περισσότερες θερμίδες

Μπορείς να κάψεις έως και 30% περισσότερες θερμίδες την περίοδο που διανύουμε.

γυμναστική έξω iStock

Η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο παρέχει σημαντικά οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, έχεις τη δυνατότητα να αναπνέεις φρέσκο αέρα όσο ασκήσει, οξυγονώνοντας καλύτερα τον εγκέφαλό σου. Μια βόλτα στο τετράγωνο ή μερικά λεπτά τζόκινγκ στο κοντινό πάρκο είναι πάντα προτιμότερο, λόγω της εναλλαγής του εδάφους αλλά και του τοπίου γύρω σου. Ένας ακόμα λόγος να γυμνάζεσαι έξω είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του πρωινού ήλιου, ο οποίος σου χαρίζει βιταμίνη D, μια βιταμίνη που συχνά εμφανίζεται μειωμένη στον οργανισμό.

Περπάτημα: Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις το επίμονο λίπος

Βέβαια, η ζέστη ή το πολύ κρύο, μερικές φορές σε αποθαρρύνουν από το να βγεις έξω και να γυμναστείς, ωστόσο οι ήπιες καιρικές συνθήκες έχουν και αυτές τα πλεονεκτήματα τους. Εφόσον δεν έχει αφόρητη ζέστη ή τσουχτερό κρύο, γενικά το σώμα προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές της θερμοκρασίας χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, ίσως να έχεις ακούσει ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την καύση του λίπους. Ή ότι αν γυμνάζεσαι τους κρύους ή ζεστούς μήνες καις αυτόματα περισσότερες θερμίδες. Τι ισχύει τελικά; 

Γιατί η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες καίει περισσότερο λίπος;

Η απάντηση σχετίζεται με την διαδικασία κατά την οποίο το σώμα μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.  Το λίπος που συναντάμε σε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος χωρίζεται σε: λευκό λίπος και καφέ λίπος. Το πρώτο, που στην ουσία είναι και το "κακό" λίπος, αυτό δηλαδή που επιδιώκουμε να χάσουμε, αποθηκεύει και καταναλώνει ενέργεια, ενώ το καφέ λίπος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σώματός. Έτσι, όταν γυμνάζεσαι σε πιο δροσερό καιρό, καις ενέργεια από τα λευκά αιμοσφαίρια, ενώ το καφέ λίπος κρατάει το σώμα ζεστό. Ταυτόχρονα, το τρέμουλο που προκαλεί ο κρύος καιρός, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός, με αποτέλεσμα να καις επιπλέον θερμίδες. Σύμφωνα με την American Sports and Fitness Association, μπορείς να κάψεις έως και 30% περισσότερες θερμίδες όταν γυμνάζεσαι στο κρύο. Φυσικά, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο την εποχή αυτή απαιτεί κατάλληλα ρούχα, που θα σε κρατήσουν ζεστή αλλά και στεγνή από τον ιδρώτα.

7 ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i