Μία άσκηση που πρέπει να κάνεις πριν τα 30 για γερά οστά

Αντιμετώπισε την οστεοπόρωση με μία απλή, αλλά αποτελεσματική άσκηση.

οστα_ασκηση Istock

Η υγεία των οστών είναι σημαντική σε κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής ανεξαρτήτου φύλου. Ο ανθρώπινος σκελετός είναι ο χώρος όπου αποθηκεύεται το ασβέστιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως δομικό στοιχείο για τα οστά.

Έως και το 90 τοις εκατό της μέγιστης οστικής μάζας αποκτάται μέχρι την ηλικία των 18 ετών στα κορίτσια και 20 ετών στα αγόρια, ενώ η οστική μάζα συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι περίπου τα 30. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία σταδιακή μείωση της οστικής μάζας που κορυφώνεται στις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση. Η μείωση της οστικής μάζας υπό των φυσιολογικών ορίων ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, καθιστά τα οστά σου περισσότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς και κατάγματα, οδηγώντας σε οστεοπενία και τελικά, οστεοπόρωση. 

Μόλις φτάσεις στην εμμηνόπαυση, τότε αρχίζεις να χάνεις οστική μάζα στην αρχή γρήγορα και μετά με πιο αργό ρυθμό. Επομένως, το να αδράξεις την ευκαιρία να "χτίσεις" γερά οστά κατά την περίοδο αιχμής της ανάπτυξης (δηλαδή στα 20 σου) είναι το κλειδί για την υγεία του σκελετού σου. Εάν είσαι, όμως, άνω των 30 ετών, δεν είναι ακόμη αργά: μπορείς ακόμα και τώρα να προστατέψεις τα ήδη πλήρως αναπτυγμένα οστά σου από την εξασθένησή τους.

Διάβασε επίσης: Τι σου "κλέβει" το ασβέστιο;

Η μία άσκηση που πρέπει να κάνεις πριν τα 30 για γερά οστά

οστα_ασκηση
Istock

Οι καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των οστών πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Πρέπει να είναι αρκετά υψηλής έντασης για να δημιουργήσουν την μέγιστη πίεση στον σκελετό, αρκετά δυναμικές ώστε να παράγουν το σήμα στα κύτταρα για να αναπτύξουν περισσότερα οστά και να θέσουν μοναδικές απαιτήσεις στον σκελετό που απαιτούν την προσαρμογή του.

Oι ασκήσεις kettlebells είναι ιδανικές για τη διαμόρφωση μιας δυνατής, τονισμένης και σταθερής σωματικής διάπλασης με έμφαση στην οικοδόμηση της δύναμης και όχι στον όγκο των μυών. Είναι ιδιαίτερα καλές στο να δουλεύουν τον πυρήνα, το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς. 


Οι ασκήσεις με  kettbells βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας λόγω των πρόσθετων δυνάμεων που ασκούνται μέσω των αρθρώσεων και των οστών από το βαρίδιο kettlebell. Αυτή η αντίσταση ασκεί πίεση στα οστά και με τη σειρά του τα ενισχύει. 

 

Η προπόνηση με Kettlebell περιλαμβάνει την άρση και τη μετακίνηση της μπάλας, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεις το βάρος του ίδιου του σώματός σου για να αποφύγεις να το ρίξεις. Οι ασκήσεις που γίνονται με βάρος ασκούν πίεση στα οστά, ωθώντας το σώμα να προσαρμοστεί και να τα ενδυναμώσει. Με την ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στη ρουτίνα της φυσικής σου κατάστασης, παρέχεις το απαραίτητο ερέθισμα στα κύτταρά σου για την προώθηση της αναδόμησης των οστών και την ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.

Η εκρηκτική φύση πολλών ασκήσεων Kettlebell, όπως θα δεις και στο παραπάνω βίντεο, προσθέτει ένα στοιχείο υψηλής έντασης και αντίκτυπου στις προπονήσεις σου. Αυτές οι δυναμικές κινήσεις δημιουργούν δυνάμεις αντίδρασης του εδάφους που διεγείρουν τον σχηματισμό οστών. Ως αποτέλεσμα, τα οστά σου προσαρμόζονται για να χειρίζονται τη καταπόνηση, γίνονται πιο πυκνά και πιο ανθεκτικά στα κατάγματα.

Διάβασε επίσης: Πώς να προστατέψεις τα γόνατά σου ενώ τρέχεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i