Πώς να προστατέψεις τα γόνατά σου ενώ τρέχεις

Είτε προπονείσαι για τον μαραθώνιο της Αθήνας είτε μόλις ξεκίνησες το τρέξιμο, λάβε τα μέτρα σου και προστάτεψε τα γόνατα σου.

woman_running istock


Τα γόνατα είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να είναι περιοριστικός και να μη σου επιτρέψει να φέρεις εις πέρας τις δραστηριότητες που έχεις προγραμματίσει να κάνεις μέσα στη μέρα σου.

Είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, λόγω των πολλών τενόντων και συνδέσμων αλλά και των εσωτερικών χαρακτηριστικών του. 

Οι πιθανότητες τραυματισμού κατά τη διάρκεια της άθλησης αυξάνονται, οπότε είναι σημαντικό να προστατεύεις τα γόνατα σου ώστε να αποφύγεις μια δυσάρεστη κατάσταση που θα εμποδίσει την κινητικότητα σου και θα σε αποτρέψει από το να κάνεις την προπόνηση σου.

Πώς θα γυμνάσεις τα πόδια σου χωρίς να επιβαρύνεις τα γόνατά σου; Με αυτό το workout

1. Φόρεσε τα σωστά παπούτσια

Τα παπούτσια για τρέξιμο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού για την προστασία των οστών και των αρθρώσεων σου. Τα παπούτσια σου λειτουργούν σαν αμορτισέρ για το σώμα σου, αλλά φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν τον αντίκτυπο του τρεξίματος.

Τι να κάνεις: Αντικατέστησε τα παπούτσια τρεξίματος κάθε 1.000 χιλιόμετρα και επίλεξε τον σωστό τύπο παπουτσιού.
 

2. Ξεκουράσου μεταξύ των μεγάλων διαδρομών

Οι δρομείς χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης. Έτσι, εάν έχεις ήδη αρθρίτιδα και δεν αναπαύεσαι μεταξύ των διαδρομών, προετοιμάσου για περισσότερο πόνο και βλάβη στις αρθρώσεις.

Τι να κάνεις: Ακόμα κι αν είσαι σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς τραυματισμούς, οι ημέρες ανάπαυσης βοηθούν στην αποφυγή προβλημάτων στο δρόμο. Επίσης, φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς, γιατί τότε το σώμα σου κάνει αποκατάσταση των φθορών.

3. Μην τρέχεις πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα

Για να αποφύγεις τραυματισμούς, μην αυξάνεις τα χιλιόμετρα ή την ένταση της προπόνησης ξαφνικά και πολύ γρήγορα. Η απόσταση και η διάρκεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% την εβδομάδα.

Τι να κάνεις: Για τη γρήγορη μετάβαση από τον διάδρομο στο τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο ξεκίνα σταδιακά και δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί σε διαφορετικές επιφάνειες.
 

4. Τροφοδότησε σωστά το σώμα σου

Πρέπει να ακολουθείς σωστή διατροφή για να εκτελείς αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο.

Τι να κάνεις: Αν είσαι σοβαρή δρομέας, συνεργάσου με έναν αθλητικό διατροφολόγο για να λαμβάνεις αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να βοηθήσεις το σώμα και τις αρθρώσεις σου να ανακάμψουν.

Πόνος στα γόνατα: 5 τροφές για να τον αντιμετωπίσεις φυσικά

5. Δώσε σημασία στην ευελιξία και τη δύναμη

Η προπόνηση που προωθεί την ευελιξία και τη δύναμή σου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Αλλά αν τραυματιστείς, μην επαναπαυθείς.

Τι να κάνεις: Διόρθωσε μια μυϊκή αδυναμία, μείωσε το μυϊκό πιάσιμο ή μάθε καλά την τεχνική της άσκησης. Κάνε ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας, χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως μπάλες και σανίδες ισορροπίας. 

Κάνε επίσης cross-training για να έχεις μια ισορροπία στο πρόγραμμα τρεξίματός σου. Δοκίμασε προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη ή λάστιχα, γιόγκα ή άλλες δραστηριότητες τις ημέρες ανάπαυσης. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί επίσης να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Και δοκίμασε ασκήσεις και διατάσεις για να απαλύνεις τον πόνο στο γόνατο.

Λάβε μέτρα για την αποφυγή τραυματισμών και την αποφυγή πτώσεων. Και φρόντισε το σώμα σου όταν δεν τρέχεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να συνεχίσεις να καταγράφεις χιλιόμετρα για τα επόμενα χρόνια χωρίς πόνο στα γόνατα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i