Τι σου "κλέβει" το ασβέστιο;

Πιάσε τον κλέφτη του πολύτιμου ιχνοστοιχείου του οργανισμού σου: του ασβεστίου.

asbestio istock

Το ασβέστιο είναι ένα ορυκτό που συναντάμε σε αφθονία στο σώμα μας και είναι ζωτικής σημασίας για την καλή μας υγεία. Όμως ποιος σου το κλέβει; Αυτοί είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

1. Η καφεΐνη

Για μερικούς, το γάλα που ανακατεύεται στον πρωινό καφέ τους μπορεί να είναι το μόνο ασβέστιο που παίρνουν σε μία μέρα. Αλλά το γάλα στον καφέ μπορεί να σου κοστίσει 2 ή 3 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.

2. Το αλκοόλ

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο, γνωρίζεις ότι χρειάζεται η βιταμίνη D. Για να την αποκτήσεις, το συκώτι σου πρέπει να τη μετατρέψει στην ενεργή της μορφή. Δυστυχώς, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι σαφές πόση αλκοόλη χρειάζεται για να επηρεάσει τα επίπεδα του ασβεστίου, αλλά η μετριοπάθεια είναι πιθανώς η καλύτερη προσέγγιση για την μπίρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά.

3. Το οξαλικό οξύ

Αν και το σπανάκι είναι υψηλό σε ασβέστιο, είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό οξύ, ένα είδος οξέος που απαντάται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Όταν προσλαμβάνεται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σου να απορροφά το ασβέστιο.

4. Φυτικό οξύ

Ένα άλλο είδος οξέος που μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το φυτικό. Εμφανίζεται σε προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς και σε άλλα προϊόντα όπως, φασόλια, σπόροι και ξηροί καρποί. Αυτό το οξύ μπορεί να δεσμευτεί στο ασβέστιο και να κάνει πιο δύσκολο για το σώμα να το αφομοιώσει και να το απορροφήσει.

5. Νάτριο και πρωτεΐνες

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου ή πρωτεΐνης μπορεί να εμποδίσουν το σώμα σου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ασβέστιο. Αντί γι’ αυτό, το ασβέστιο αποβάλλεται μέσω των ούρων και το σώμα το προσλαμβάνει από τα οστά. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την προσθήκη καλίου στις δίαιτες για να αντισταθμίσουν αυτό το φαινόμενο.

6. Φυτικές ίνες

Όπως το νάτριο και οι πρωτεΐνες, έτσι και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για το σώμα σου. Αλλά επειδή μπορεί να επιταχύνουν τόσο την πέψη όσο και να δεσμεύσουν το ασβέστιο στο πεπτικό σύστημα, οι διαλυτές ίνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες απαιτείται και η υψηλότερη κατανάλωση ασβεστίου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i