4 ήπιες ασκήσεις που τονώνουν τη διάθεσή σου

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη για να τονώσει την ψυχική σου υγεία, λένε οι ειδικοί. Δες ποιες τέσσερις ασκήσεις μπορείς να κάνεις εύκολα στο σπίτι.

squats istock

Αντιμετωπίζεις την άσκηση ως αγγαρεία; Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Τα τρία τέταρτα των ενηλίκων θεωρούν ότι η άσκηση είναι αγγαρεία παρά ευχαρίστηση, σύμφωνα με έρευνα.

Δημοσκόπηση που έγινε σε 2.000 ενήλικες βρήκε ότι το 63% παραδέχονται ότι ο κύριος λόγος που ασκούνται είναι για το σώμα τους, το 25% επειδή αισθάνεται ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει και μόλις το 28% να βρίσκει τη δραστηριότητα διασκεδαστική. Ωστόσο, η έρευνα, η οποία εξέτασε επίσης 1.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών, διαπίστωσε ότι το 92% των παιδιών αγαπούν την άσκηση. Και για το 77% των νέων, η ευχαρίστηση αναφέρεται ως ο κύριος λόγος που προπονούνται.

Πώς θα αγαπήσεις την άσκηση (και δε θα την βλέπεις ως καταναγκασμό);

Προέκυψε επίσης ότι, όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν τη νεανική τους ηλικία, το 82% αυτών παραδέχτηκε ότι δεν μισούσαν την άσκηση κατά την παιδική τους ηλικία – με το 43% να λέει ότι "αγαπούσε" τη γυμναστική..

Η έρευνα ανατέθηκε από την ASICS, η οποία δημιούργησε τη νεότερη ομάδα επιρροής στον κόσμο, το "Little Reminders", για να περάσει το μήνυμα στους ενήλικες ότι η άσκηση επηρεάζει το πώς νιώθουν και όχι το πώς του κάνεις να φαίνονται.

Τι λένε οι ειδικοί

Η δρ Λίντα Παπαδοπούλου, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μετροπόλιταν του Λονδίνου, μια από τις πιο γνωστές ψυχολόγους των MME της Αγγλίας, εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο, προσθέτει: "Καθώς μεγαλώνουμε, οι κοινωνικές επιρροές όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πολιτιστικές νόρμες τονίζουν τα αισθητικά αποτελέσματα της άσκησης, διαμορφώνοντας την αντίληψη και τη σχέση μας, όχι μόνο με την άσκηση αλλά και με το σώμα και την εικόνα του σώματός μας.

Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η άσκηση μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική μας υγεία, εξακολουθεί να υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι για να είναι αποτελεσματική, η άσκηση πρέπει να είναι δύσκολη, έντονη και μερικές φορές επώδυνη. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνεις μια προπόνηση ολόκληρου του σώματος για να αποκομίσεις τα οφέλη.

Η ιδέα ότι η άσκηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις νεότερη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκλειδώσεις τα ψυχικά οφέλη της. Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας ως ενήλικες θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη θετική αναδιάρθρωση της σχέσης μας με την άσκηση και να μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε την παιδική μας αγάπη για τη μετακίνηση για το πώς μας κάνει να νιώθουμε".

Η μελέτη τόνισε επίσης πώς η άσκηση στα παιδιά είναι ενστικτώδης - με το 55% των ενηλίκων να θυμούνται ότι δεν γνώριζαν ότι ασκούνταν αλλά έπαιζαν σε αυτή την ηλικία. Αλλά τώρα το 27% συμφωνεί ότι η αλλαγή της εμφάνισής τους είναι το πιο σημαντικό πράγμα για αυτούς όταν γυμνάζονται.

Επίσης:

  • Ένας στους τρεις (36%) συχνά δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για άσκηση
  • Ένας στους την αποφεύγουν επειδή δεν έχουν την ενέργεια (45%)
  • ένας στους τρεις απλώς δεν θέλουν (29%).

Για το 54% των ερωτηθέντων μέσω του OnePoll.com, αν μπορούσαν να επιλέξουν έναν λόγο για να ασκηθούν, θα το έκαναν για το σώμα τους, σε σύγκριση με το 31% που θα έδινε προτεραιότητα στα ψυχικά οφέλη.

4 ήπιες ασκήσεις που θα σε τονώσουν!

Πρόσθεσε αυτές τις τέσσερις δραστηριότητες και δες τη διάθεσή σου να αλλάζει.

1. Περπάτημα

Μερικές φορές παραβλέπεται ως μορφή άσκησης, το ζωηρό περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις αντοχή, να κάψεις θερμίδες και να κάνεις την καρδιά σου πιο υγιή. Δεν χρειάζεται να περπατάς για ώρες. Μόνο 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Εναλλακτικά, δοκίμασε να κάνεις επιτόπιο περπάτημα στο σπίτι. 

2. Squats

squats
istock

Τα squats ή βαθιά καθίσματα είναι μια λειτουργική άσκηση που εμπλέκει το 60% των μυών του σώματος και ενισχύει την καύση θερμίδων, βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών, δυναμώνει τον πυρήνα και βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση του σώματος. Μπορείς να κάνεις μερικά squats ενώ κάθεσαι στον καναπέ και παρακολουθείς τηλεόραση. Την κίνηση αυτή ου την κάνουμε καθημερινά, πχ. όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή από μία καρέκλα. Γυμνάζει με φυσικό τρόπο (κι όχι απομονωμένα) το πόδι, τους κύριους αλλά και όλους τους σταθεροποιητές μυς, όπως τους προσαγωγούς και τους απαγωγούς. 

  • Στάσου με τα πόδια ανοιχτά περίπου στο άνοιγμα των ώμων και σταθερά στο έδαφος, τα χέρια μπροστά σου ή πάνω στους γοφούς σου. 
  • Κράτα σφιχτό τον κορμό και, κρατώντας τον έλεγχο του σώματος, λύγισε τα γόνατα και τα ισχία σε κάθισμα μέχρι οι μηροί σου να είναι περίπου παράλληλα με το έδαφος. 
  • Πάτησε καλά στα πόδια για να σηκωθείς. Σφίξε τους γλουτούς σου στο ανέβασμα για να κρατήσεις σταθερό το σώμα.

Βαθύ κάθισμα: Κάνουμε squats με τον σωστό τρόπο

3. Προβολές

lunges
istock

Οι προβολές είναι μια σύνθετη πολυαρθρική άσκηση ενδυνάμωσης που τονώνει το σώμα και γυμνάζει τον τετρακέφαλο μηριαίο και τον μείζωνα γλουτιαίο. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη συνολική φυσική κατάσταση και την αθλητική απόδοση. 

  • Στάσου όρθια με τα πόδια σε άνοιγμα μικρότερο από αυτό των ώμων.
  • Εισέπνευσε και πρόβαλε το ένα πόδι μπροστά σαν να κάνεις ένα μεγάλο βήμα.
  • Κρατώντας ισορροπία με το πίσω πόδι χαμήλωσε σώμα σου σε ευθεία, κάθετα με το έδαφος, μέχρι το η κνήμη σου να είναι παράλληλη με το έδαφος..
  • Εξέπνευσε και σήκωσε το σώμα σου. Φέρε το πόδι πίσω ξανά στην αρχική του θέση.
  • Επανάλαβε το ίδιο με το άλλο πόδι.
  • Για να το κάνεις πιο δύσκολο κράτα έναν αλτήρα σε κάθε χέρι.

4. Χορός

Σε ποιον δεν αρέσει να χορεύει; Αν δοκιμάσεις να χορέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, σίγουρα μετράει ως προπόνηση ενώ θα έχεις μια υπέροχη διάθεση. Βάλε λίγη μουσική στο σπίτι και κάνε μια στροφή και ξεκίνα να χορεύεις! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i