HGH | Η ορμόνη που κάνει λιποδιάλυση: Ποιες ασκήσεις την αυξάνουν

Εάν θέλεις να δείχνεις νεότερη και να έχεις αποτελεσματική λιποδιάλυση μάθε τι μπορεί να κάνει η Αυξητική Ορμόνη (HGH).

γυναίκα γυμνάζεται για ενίσχυση της αυξητικής ορμόνης και λιποδιάλυση istock

Ο στόχος σου είναι η λιποδιάλυση; Υπάρχει ένας τρόπος. Ενίσχυσε την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (HGH), η οποία υποστηρίζει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την ανάπτυξη των μυών, τη δύναμη και την αύξηση της μυϊκής μάζα.

Τα χαμηλά επίπεδά της μειώνουν την ποιότητα της ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού λίπους. Δες ποιες ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της Αυξητικής Ορμόνης.

Απώλεια λίπους και αδυνάτισμα: Πλάνο διατροφής 21 ημερών από τη διατροφολόγο

Η Αυξητική Ορμόνη (HGH) και η άσκηση

Η Ανθρώπινη Αυξητική Ορμόνη (HGH), γνωστή και ως σωματοτροπίνη, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον αδένα της υπόφυσης στον εγκέφαλο. Παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως:

  • Ανάπτυξη και ανάπτυξη ιστών
  • Αποκατάσταση και ανάπτυξη μυών
  • Λιποδιάλυση
  • Ρύθμιση του μεταβολισμού
  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Γνωσιακή λειτουργία

Τα επίπεδα HGH μειώνονται φυσικά με την ηλικία. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, όπως η άσκηση, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της.

Η άσκηση και η αύξηση της HGH

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα HGH. Η έκκριση HGH διεγείρεται από την άσκηση υψηλής έντασης και μακράς διάρκειας, ενώ η άσκηση μακράς διάρκειας και μέτριας έντασης μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια αύξηση των επιπέδων HGH.

Ποια είδη άσκησης αυξάνουν τα επίπεδα HGH

  1. Προπονήσεις υψηλής έντασης διαλειμματικής άσκησης (HIIT): Περιλαμβάνουν σύντομα, έντονα ξεσπάσματα άσκησης ακολουθούμενα από περιόδους ανάπαυσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, εάν ενσωματώσεις ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα αερόβιας που ακολουθείς, θα αυξήσεις τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (Human Growth Hormone), μιας πρωτεΐνης που σε κάνει να νιώθεις αλλά και να δείχνεις νεότερη.
  2. Άρση βαρών: Η άσκηση με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών, μπορεί να διεγείρει την έκκριση HGH.
  3. Αερόβια άσκηση: Η άσκηση μέτριας έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τρέξιμο ή κολύμπι, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα HGH. Η έκταση αυτής της αύξησης εξαρτάται από τον τύπο και την ένταση της άσκησης, μαζί με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης. 

Εκτός από την άσκηση, άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα HGH είναι:

  • Ο ύπνος: Η επαρκής ύπνος (7-8 ώρες) είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη παραγωγή HGH.
  • Η διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των επιπέδων HGH.
  • Η διαχείριση άγχους: Το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα HGH. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα HGH. Επομένως, είναι σημαντικό να γυμνάζεσαι με μέτρο και να ακούς το σώμα σου.

Εάν ανησυχείς για τα επίπεδα HGH, μίλα με το γιατρό σου. Τα επίπεδά της μπορούν να μετρηθούν και να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις εάν υπάρχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την παραγωγή HGH.

Περπάτημα για αδυνάτισμα: Πώς να περπατάς σωστά για να χάσεις -1 νούμερο σε ένα μήνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i