5 βήματα για να ξαναβρείς την αυτοπεποίθησή σου μετά τον χωρισμό

Κάποιοι άνθρωποι περνάνε ανώδυνα αυτό το γεγονός, ενώ κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο.

ευχαριστηση_ψυχολογια Istock

Ο χωρισμός από έναν σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σου. Κάποιοι περνάνε ανώδυνα αυτό το γεγονός, αλλά κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο από άλλους όταν πρόκειται να επιστρέψουν στην ρουτίνα χωρίς σύντροφο στο πλευρό τους. Το να είσαι με κάποιον μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και ολοκλήρωση, οπότε φυσικά όταν αυτό αφαιρείται, είναι πιθανόν να αισθάνεσαι χαμένος, μόνος και αβοήθητος.

Φυσικά, θα έρθει μια στιγμή που θα νιώσεις έτοιμη να αποδεχτείς τον χωρισμό σου και να προχωρήσεις, αλλά στο μεταξύ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου ως ελεύθερη.

Δυστυχώς, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μετά από έναν χωρισμό μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήταν η διάρκεια της προηγούμενης σχέσης σου. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σου δώσουν μερικές ιδέες σχετικά με το πώς μπορείς να ξεκινήσεις να νιώθεις ξανά γεμάτη αυτοπεποίθηση και όρεξη για ζωή.

Διάβασε επίσης: Πέντε ασκήσεις που βελτιώνουν την κακή διάθεση

5 βήματα για να ξαναβρείς την αυτοπεποίθηση σου μετά τον χωρισμό

Επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει τη σχέση.

Ίσως, νόμιζες ότι θα ήταν πιο εύκολο να θεραπευθείς μετά από έναν χωρισμό που βιώνεις, αλλά κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Ό,τι κι αν έγινε, μην πιστεύεις ότι απέτυχες επειδή η σχέση δεν λειτούργησε. Κάθε άτομο που μπαίνει στη ζωή σου ήρθε για έναν λόγο, είτε για να σου δώσει ένα μάθημα είτε για να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς με κάποιο τρόπο. Οι σχέσεις -ειδικά οι ρομαντικές- μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη του μυαλού και της καρδιάς σου, και να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου. Και επιτρέποντας στον εαυτό σου να θρηνήσει, δίνεις ουσιαστικά στον εαυτό σου την άδεια να είναι ευάλωτος και παρών σε αυτή την σημαντική στιγμή.

Κάνε ουσιαστικές συνδέσεις

Όταν περνάς έναν χωρισμό, η διατήρηση των σχέσεων με άλλους, όπως είναι οι φίλοι σου και τα μέλη της οικογένειάς σου, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Στην αρχή μπορεί να αισθάνεσαι ότι πρέπει να περάσεις λίγο χρόνο μόνη σου, αλλά τελικά θα ωφεληθείς από το να είσαι κοντά με τους άλλους. Ανάλογα με το τι χρειάζεσαι, οι φίλοι, η οικογένεια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορούν να σε βοηθήσουν παρέχοντας μια θετική απόσπαση της προσοχής σου από τον χωρισμό σου ή μπορούν να σε βοηθήσουν να αποδεχτείς και να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσεις νέες συνδέσεις με άτομα, λαμβάνοντας μέρος σε μια νέα ομάδα δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, ή να συναντήσεις άτομα που δεν έχεις δει εδώ και καιρό. 

Δημιούργησε προκλήσεις για τον εαυτό σου

Μόλις νιώσετε έτοιμη να επιστρέψεις στον κόσμο μετά τον χωρισμό σου, δοκίμασε να δημιουργήσεις μερικές προκλήσεις για τον εαυτό σου που θα σου δώσουν αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε μια ομάδα εθελοντικών ασκήσεων. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να ασχοληθείς  με ένα νέο δημιουργικό χόμπι, όπως η ζωγραφική, ή η έξοδος σε ένα θέατρο ή σε ένα καφέ κάθε τόσο. Αυτές οι προκλήσεις δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες, μπορούν απλώς να είναι τρόποι για να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να βγει έξω, να γνωρίσεις κόσμο και να είσαι ενεργή. Μπορεί επίσης να βρεις ευκαιρίες να γνωρίσεις νέα άτομα με αυτόν τον τρόπο. Με την πάροδο του χρόνου αυτό είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις την αυτοπεποίθηση που ένιωθες παλαιότερα.

Μίλησε σε έναν θεραπευτή

Μερικές φορές, τα λόγια σοφίας από φίλους και συγγενείς δεν είναι αρκετά. Εάν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι μία πιο εξειδικευμένη υποστήριξη για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σου μετά τον χωρισμό σου, υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι θεραπευτές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις ακριβώς αυτό. 

Κάνε μια αλλαγή

Είτε πρόκειται για το χρώμα των μαλλιών σου, τη διακόσμηση της γκαρνταρόμπας ή του υπνοδωματίου σου, η πραγματοποίηση μιας μικρής, οπτικής αλλαγής στη ζωή σου μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις ξανά στον εαυτό σου και να ανανεωθείς. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο να σε βοηθήσει να ερωτευτείς ξανά τον εαυτό σου και να πυροδοτήσει αυτή την αυτοπεποίθηση που σου έλειπε. Κάνοντας μια αλλαγή θα υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι έχεις τον έλεγχο του τι συμβαίνει στη ζωή σου και ότι μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να το πιστέψεις αληθινά, αλλά με τον καιρό θα διαπιστώσεις ότι οι αλλαγές που έκανες μετά τον χωρισμό σου θα σε έχουν διαμορφώσει σε ένα άτομο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Διάβασε επίσης: Ψυχολογία: Γιατί η πιο σημαντική μέρα της ζωής σου είναι σήμερα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i