5 συνήθειες που έχουν όσοι δεν άγχονται για μικροπράγματα

Και σύμφωνα με τις έρευνες καλά κάνουν!

stress istock

Υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπολεμήσεις το υπερβολικό άγχος και τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει το στρες στο σώμα και το μυαλό σου. Μπορείς να υιοθετήσεις μερικές από αυτές τις αντι-στρές συνήθειες που έχουν όσοι δεν άγχονται για μικροπράγματα. 

1. Ασκούνται τακτικά
 

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την κατάθλιψη που σχετίζεται με το στρες, αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η άσκηση δημιούργησε αλλαγές στους σκελετικούς μυς, οι οποίοι εξάλειψαν μια ουσία που προκαλείται από το στρες που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματα μπορεί να δείχνουν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της ανθρώπινης ψυχικής υγείας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις άγχος πήγαινε γυμναστήριο, να κάνε μια βόλτα με ποδήλατο ή να ένα γρήγορο περπάτημα.

2. Περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους
 

Το να βγεις έξω είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ανακουφίσεις το άγχος. Το φυσικό φως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο και μειώνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για καρδιοπαθείς. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν τον πόνο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Στη μελέτη, ασθενείς με προβλήματα στην σπονδυλική στήλη που περνούσαν χρόνο στον ήλιο έπαιρναν 22% λιγότερα παυσίπονα ανά ώρα.

Πολλές φυσικές μυρωδιές που συναντάς σε εξωτερικούς χώρους έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων στρες. Μερικά από τα αρώματα περιλαμβάνουν λεβάντα, τριαντάφυλλο και πεύκο.

Έχεις στρες ή άγχος; Ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές;

3. Αφήνουν τη δουλειά στη δουλειά
 

Μεταξύ 26 και 40% των εργαζομένων αισθάνονται ότι η δουλειά τους είναι πολύ αγχωτική, σύμφωνα με το CDC. Και το να δουλεύεις πολλές ώρες, είτε στο γραφείο είτε αφού φύγεις, είναι ένας λόγος. Χρειαζόμαστε χρόνο μετά τη δουλειά για να αποσυνδεθούμε για να επαναφορτιστούμε πνευματικά για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational Health Psychology. Προσπάθησε λοιπόν να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη γραμμή μεταξύ του χρόνου εργασίας και του προσωπικού χρόνου για να περιορίσεις την ανησυχία για τη δουλειά σου.

4. Διαβάζουν και το διασκεδάζουν

Υπάρχει ένας λόγος που κουκουλώνεσαι με ένα καλό βιβλίο στα χέρια μετά από μια δύσκολη μέρα. Μόλις έξι λεπτά ανάγνωσης μπορούν να μειώσουν το στρες έως και 68%, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Ποιος ήξερε ότι μια δόση Gillian Flynn μπορεί να είναι καλύτερη από ένα τζιν μαρτίνι;

5. Κοιμούνται καλά

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να νιώθουν καταβεβλημένοι, ευερέθιστοι και θυμωμένοι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Είναι επίσης πιο πιθανό να δουν μια αύξηση του στρες από έτος σε έτος. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου μπορεί να διπλασιάσει την ποσότητα της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και το σάκχαρό σου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Και επειδή το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, η απώλεια ύπνου και το άγχος αλληλοτροφοδοτούνται. Εκτός από τις γνωστές συμβουλές να κοιμηθείς καλύθτερα, η μεσημεριανή σιέστα (όταν μπορείς) έχει τη δύναμη να αποτρέψει ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της απώλειας ύπνου και να μειώσει την ποσότητα των ορμονών του στρες στο σώμα σου.

Ο πιο περίεργος τρόπος για να αποβάλλεις το στρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i