Στέρεο σαμπουάν: Τα οφέλη του για τα μαλλιά σου αλλά και για το περιβάλλον

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα μαλλιά σου είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς στέρεο σαμπουάν - δες παρακάτω γιατί.

shampoo iStock

Τα beauty trends έρχονται και φεύγουν, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πολλές φορές για το αν αξίζει να τα δοκιμάσουμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ή αν είναι καλύτερο να είμαστε πιο επιλεκτικοί, διαλέγοντας με προσοχή τι θα υιοθετήσουμε. Ένα trend που έχει κάνει σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή του στη βιομηχανία της ομορφιάς είναι το στέρεο σαμπουάν (ή σαμπουάν σε μορφή μπάρας / σαπουνιού ή solid shampoo) με πολλούς να αναρωτιούνται τι είναι και αν αξίζει να το δοκιμάσουν.

Τι είναι τα σαμπουάν σε μορφή μπάρας;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αυτονόητη, αφού εύκολα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται, μόνο και μόνο από την ονομασία του. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποια τα οφέλη του τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον - και πίστεψέ μας, είναι αρκετά. Πολύ συνοπτικά, αποτελούν απόλυτα βιώσιμες επιλογές περιποίησης, είναι eco-friendly αφού έρχονται συνήθως σε συσκευασίες αλλά και φόρμουλες απαλλαγμένες από πλαστικό, ενώ είναι κατασκευασμένες με λιγότερες ποσότητες νερού. 

Πιο αναλυτικά:

To solid shampoo αποτελεί την στέρεα μορφή του υγρού σαμπουάν. Έρχεται σε συσκευασίες απαλλαγμένες από πλαστικό (συνήθως είναι zero-waste) ενώ απαιτεί πολύ λιγότερες ποσότητες νερού για να δημιουργηθεί, γεγονός που κάνει τη λίστα των συστατικών του πιο συμπυκνωμένη. Επιπλέον, πολλά σαμπουάν χρησιμοποιούν φυσικά (ή φυτικά) συστατικά στις συνθέσεις τους που βοηθούν στον σωστό καθαρισμό αλλά και βαθιά θρέψη της τρίχας και αποφεύγουν τις σιλικόνες, τα συντηρητικά, τα σαπούνια και τις τεχνητές βαφές που ομολογουμένως φθείρουν τα μαλλιά. Τα περισσότερα solid shampoos είναι vegan και cruelty-free.

Δες επίσης: Γιατί αγαπάμε τόσο τα leave-in conditioners;

Πώς ωφελούν το περιβάλλον;

Όπως προείπαμε, έρχονται σε sustainable συσκευασίες που είναι environment-friendly. Επειδή ακριβώς είναι σε στέρεη μορφή, δεν περικλείονται σε πλαστικά μπουκάλια ενώ οι χάρτινες συσκευασίες τους είναι συνήθως ανακυκλώσιμες.

Αναφορικά με τη φόρμουλά τους, απαιτούν πολύ λιγότερο νερό για να παραχθούν, κάτι που εν έτει 2022 αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα ανά τον κόσμο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, υπάρχει έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού που επηρεάζει σχεδόν 2 δισ. ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη - και όχι μόνο τις υποανάπτυκτες χώρες. Για να καταλάβεις, τα κοινά, υγρά σαμπουάν αποτελούνται κατά 80% από νερό!

Δες επίσης: Waterless Beauty: Τα άνυδρα καλλυντικά είναι το νέο trend

Πώς να το χρησιμοποιήσεις σωστά

Βασικά, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μυστικά ως προς τη χρήση τους, αφού είναι ιδιαίτερα εύκολα και κατάλληλα για όλους τους τύπους μαλλιών. Το καλύτερο (και αυτό που πολλοί δεν περιμένουν) είναι ότι κάνουν εξαιρετικά πλούσιο αφρό, καμιά φορά πολύ περισσότερο και από ένα υγρό σαμπουάν. Ταυτόχρονα, μυρίζουν πολύ ωραία και αφήνουν μια διακριτική ευωδιά στα μαλλιά.

Tip: Προτίμησε να κάνεις αφρό πρώτα στα χέρια σου και να τον εφαρμόσεις με τα  δάχτυλα στα μαλλιά σου. Επίσης, προτείνουμε να φυλάς το σαμπουάν σε σαπουνοθήκη και σε ένα μέρος που δεν το φτάνει το νερό, ώστε να μην λιώνει και να κρατηθεί στέρεο για περισσότερο καιρό. Έχε υπόψη σου ότι τα στέρεα σαμπουάν βγάζουν μέχρι και 40 λουσίματα.

Δες παρακάτω τις αγαπημένες μας επιλογές σε στέρεα σαμπουάν:

Τερψιχόρη, Στερεό Σαμπουάν Αναζωογόνησης & Λάμψης με Πορτοκάλι & Μανταρίνι, Fresh Line

Τερψιχόρη, Στερεό Σαμπουάν Αναζωογόνησης & Λάμψης με Πορτοκάλι & Μανταρίνι, Fresh Line

100% χειροποίητο σαμπουάν σε μορφή μπάρας σαπουνιού. Με ήπιους αφριστικούς παράγοντες που καθαρίζουν απαλά χωρίς να αφυδατώνουν τα μαλλιά. Εμπλουτισμένο με μία ποικιλία αιθέριων ελαίων από εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι και νεράντζι που αναζωογονούν, φωτίζουν και χαρίζουν λάμψη.

weDo No Plastic Solid Shampoo Bar Μπάρα Σαμπουάν, weDo/ Professional

weDo No Plastic Solid Shampoo Bar Μπάρα Σαμπουάν, weDo/ Professional

Σαμπουάν σε μπάρα που βγάζει μέχρι και 80 λουσίματα. Ξεβγάζεται εύκολα ενώ αφήνει μια διακριτική μυρωδιά στα μαλλιά.

Botanic Therapy Coconut & Macadamia, Garnier

Botanic Therapy Coconut & Macadamia, Garnier

Το στερεό σαμπουάν Garnier Botanic Therapy Coconut & Macadamia έχει τις ίδιες ιδιότητες όπως ένα κλασικό υγρό σαμπουάν, αλλά είναι παράλληλα οικολογικό και πολύ πρακτικό. Επαναφέρει τη χαμένη λάμψη και απαλότητα στα μαλλιά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i