8 τοξικές φράσεις που βάζουν τη σχέση σου σε μπελάδες! Ψυχολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί

Αυτές οι τοξικές φράσεις μπορούν σιγά σιγά να καταστρέψουν τη σχέση σου. Ή και πιο γρήγορα από όσο νομίζεις.

couple istock

Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι χρησιμοποιούν τοξικές φράσεις, μιλούν ο ένας στον άλλο με περιφρόνηση, και αυτό μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους. Η δρ Cortney S. Warren, PhD, ψυχολόγος και συγγραφέας του "Letting Go of Your Ex", ειδικεύεται στην ψυχολογία ζεύγους, στον ερωτικό εθισμό και στους χωρισμούς και έλαβε την κλινική της εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

"Όταν επικοινωνούμε με αυτόν τον τρόπο, συμπεριφερόμαστε στους άλλους με ασέβεια, τους ειρωνευόμαστε, είμαστε κυνικοί απέναντί τους ή χρησιμοποιούμε περιφρονητική γλώσσα του σώματος, όπως γουρλώνοντας τα μάτια ή κοροϊδεύοντας." λέει η ειδικός.

Αν παρατηρήσεις κάποιες από αυτές τις φράσεις να ξεστομίζονται από εσένα ή τον σύντροφό σου, η σχέση σας είναι προβληματική:

20 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για τις σχέσεις σου

1. "Δεν μου αξίζεις"

Η φράση που αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση μεταδίδει στον σύντροφό σου την πεποίθησή σου ότι είναι λίγος για εσένα, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή του. Για παράδειγμα: "Είσαι τυχερός που σε ανέχτηκα".

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Δυσκολεύομαι να μας δω ως συντρόφους αυτήν τη στιγμή" ή "Σε θεωρώ λιγότερο πολύτιμο από εμένα και πρέπει να το δουλέψω". Δήλωσε πώς νιώθεις με ήρεμο και ειλικρινή τρόπο.

2. "Σταμάτα να ρωτάς αν είμαι καλά. Όλα είναι καλά." (Όταν δεν είναι)


Η παθητική-επιθετική γλώσσα εμποδίζει τους συντρόφους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με άμεσο και ανοιχτό τρόπο. Αυτό καθιστά δύσκολη την επίλυση της σύγκρουσης και μπορεί να κάνει και τα δύο μέλη να αισθάνονται ανασφαλή.

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Είμαι πραγματικά στενοχωρημένη, αλλά δεν είμαι έτοιμη να μιλήσω για αυτό ακόμα". Αντί να αγνοείς τα προβλήματά σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα αντιμετωπίσεις και να τα σκεφτείς.

3. "Είσαι αξιολύπητος"

Οι ταμπέλες αφαιρούν από ένα άτομο τα καλά του στοιχεία και φαίνεται ότι δεν εκτιμάς την πολυπλοκότητα αυτού που είναι: ένα άτομο με πολλά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία μπορεί να μην σου αρέσουν.

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Δεν μου αρέσει ο τρόπος που χειρίστηκες αυτήν την κατάσταση". Να εκφράζεις τι έκανε και δεν σου άρεσε και να εξηγείς γιατί σε ενόχλησε.

Αυτή η σχέση έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να κρατήσει (λέει έρευνα)

4. "Σε μισώ"

Μια δυνατή φράση που αντικατοπτρίζει το πώς νιώθεις μια στιγμή αλλά δεν αντιπροσωπεύει το πώς νιώθεις γενικά, μπορεί να είναι επιζήμια. Υπεργενικεύει τα στιγμιαία συναισθήματα και δημιουργεί ανασφάλεια ακόμα και στις καλές στιγμές. Ο σύντροφός σου μπορεί να σκεφτεί: "Με αγαπάει πραγματικά ενώ μου είπε "σε μισώ" την περασμένη εβδομάδα;"

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Μου είναι δύσκολο να είμαι κοντά σου αυτή τη στιγμή". Αφιέρωσε ένα λεπτό για να ηρεμήσεις πριν πεις κάτι αναληθές, ακόμα κι αν νιώθεις ότι είναι αληθινό εκείνη τη στιγμή.

5. "Είσαι κακός γονιός"

Οι σύντροφοι γνωρίζουν ο ένας τις ανασφάλειες του άλλου. Η γλώσσα που εκμεταλλεύεται αυτά τα τρωτά σημεία δεν είναι απλώς βλαβερή - υπονομεύει την εμπιστοσύνη παίρνοντας την αδυναμία κάποιου και τη χρησιμοποιεί για να φανεί ο άλλος καλύτερος.

Αν δυσκολεύεσαι να πειθαρχήσεις το παιδί σου, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να πει: "Το κακομαθαίνεις πάρα πολύ, και αυτό οφείλεται στο ότι σε χάλασε η μητέρα σου".

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση πυροδοτεί ζητήματα από το παρελθόν σου. Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μαζί;" Αναγνώρισε με σεβασμό σημεία ευαισθησίας και επικοινώνησε με τρόπο που δεν φαίνεται σαν επίθεση στον χαρακτήρα του.

6. "Είσαι τρελός"

Η γλώσσα που χειραγωγεί ή διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με σκοπό να κάνει τον σύντροφό σου να αμφιβάλλει για τον εαυτό του ονομάζεται "gaslighting" και υπονομεύει την αντίληψή του για την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, σε μια αμυντική στιγμή, μπορεί να πεις: "Είσαι τρελός. Αυτό το πρόβλημα είναι όλο στο κεφάλι σου".

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Νομίζω ότι η απάντησή σου σε αυτήν την κατάσταση την επιδεινώνει". Εξέφρασε αυτό που δεν σου αρέσει στις ενέργειες του συντρόφου σου με εποικοδομητικό τρόπο, αντί να προσπαθήσεις να τον χειραγωγήσεις ώστε να συμπεριφέρεται όπως θέλεις.

7. "Είσαι τόσο απαιτητικός"

Όταν χρησιμοποιείς φράσεις που υποδηλώνουν ότι ο σύντροφός σου σε ενοχλεί, σε πνίγει ή γενικά σε πιέζει, υποδηλώνει ότι οι ανάγκες του δεν έχουν σημασία.

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Νιώθω ότι θέλεις την προσοχή μου, αλλά νιώθω ότι ασφυκτιώ και χρειάζομαι λίγο χώρο".

8. "Τελειώσαμε"

Η φράση που απειλεί το τέλος της σχέσης σας – όπως "φεύγω", "τελείωσα" ή "θέλω να χωρίσουμε" – δημιουργεί αστάθεια και ανασφάλεια. Ο σύντροφός σου μπορεί να δυσκολεύεται να σε εμπιστευτεί εάν νιώθει ότι υπάρχει κίνδυνος να φύγεις, κάτι που περιορίζει την οικειότητα.

Τι να πεις αντ 'αυτού: "Είμαι πραγματικά στενοχωρημένη αυτήν τη στιγμή και πρέπει να αφιερώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου" ή "Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τη σχέση μας". Γενικά, αν θέλεις να απειλήσεις ότι θα φύγεις να το εννοείς και να έχεις την πρόθεση να το ακολουθήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i