Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

5 τεχνικές ψυχολογίας για να ευχαριστιέσαι τη δουλειά σου

Γίνε πιο χαρούμενη το διάστημα 9-5 ακολουθώντας τις έξυπνες τεχνικές που συστήνονται σε έρευνες

18.05.2017

εχεις διαβασει

Θέλεις να είσαι χαρούμενη στη δουλειά; Αν συνειδητοποιήσεις ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας, θα ευχαριστιέσαι περισσότερο το χρόνο που περνάς στη δουλειά. Δοκίμασε τις παρακάτω τεχνικές ψυχολογίας και νιώσε χαρά!

1/ Να νιώθεις πως έχεις σκοπό.

Το 1983 ο Steve Jobs έπεισε τον μελλοντικό CEO της Apple John Sculley να αφήσει τη δουλειά του σε εταιρεία αναψυκτικών κάνοντάς του μία ερώτηση: «Θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου πουλώντας νερό με ζάχαρη ή θέλεις μια ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο;». Πέρα από το ότι του ξύπνησε την περιέργεια και τη φαντασία, η ερώτηση έδωσε στον Sculley την ευκαιρία να σκεφτεί τις φιλοδοξίες του. καθηγητής Adam Grant, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton, βρήκε σε έρευνά του πως «οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι η δουλειά τους έχει νόημα και θετική επίδραση στους άλλους είναι πολύ πιο παραγωγικοί».

2/ Να λες «ευχαριστώ».

Με βάση πειράματα από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και τη Σχολή Wharton, «η αποδοχή εκφράσεων ευγνωμοσύνης μας κάνει όλους να έχουμε αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και πυροδοτεί άλλες βοηθητικές συμπεριφορές τόσο προς τον άνθρωπο που βοηθάμε όσο και στους ανθρώπους γύρω μας». Στα πειράματά τους οι ειδικοί κατέληξαν πως το 66% των φοιτητών βοήθησαν ένα συμφοιτητή τους επειδή τους ευχαρίστησε εκ των προτέρων που θα έριχναν μια ματιά στο βιογραφικό του.

3/ Πάρε μια ανάσα.

Είναι απίστευτα εύκολο να «καείς» κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά. Η Sharon Salzberg, συγγραφέας του Real Happiness at Work, επισημαίνει πως «χωρίς ένα μικρό διάλειμμα απέναντι στις συνεχείς απαιτήσεις δε θα είμαστε δημιουργικοί, ανταγωνιστικοί ή ευτυχισμένοι». Προσθέτει, επίσης, πως «τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για να ελέγχουμε το επίπεδο του άγχους μας στην καθημερινότητα».

4/ Μην τα κάνεις όλα.

Παρά το μύθο, το να κάνει κάποιος πολλά ταυτόχρονα δεν είναι αποτελεσματικό. Ο Clifford Nass, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφροντ, ισχυρίζεται πως το multitasking «σπαταλάει περισσότερο χρόνο από όσο εξοικονομεί, ενώ μειώνει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα».

5/ Μην κάθεσαι συνέχεια.

Βρες λίγο χρόνο για να βγεις και να περπατήσεις έξω, να κάνεις διατάσεις ή ασκήσεις για 10 λεπτά. Η σωματική κίνηση στη διάρκεια της ημέρας σου έχει πολλές ωφέλιμες επιδράσεις – ακόμη κι αν ήδη ασκείσαι και τρως υγιεινά. Με δυο λόγια, όταν νιώθεις καλύτερα σωματικά, θα έχεις και καλύτερη διάθεση.

Δημοφιλή

Editor's Picks

Περισσότερα από Καλή ζωή

Αστρολογικές προβλέψεις: Tα ζώδια της εβδομάδας

Ποιες είναι οι αστρολογικές εβδομαδιαίες προβλέψεις για όλα τα ζώδια το Σαββατοκύριακο και την εβδομάδα που έρχεται;

Πώς ο φόβος του θανάτου μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα

Αν και ο φόβος του θανάτου αποτελεί θεμελιακό γνώρισμα του ανθρώπου, τελικά πολλοί άνθρωποι, όταν το τέλος της ζωής πλησιάζει, εκδηλώνουν αναπάντεχα θετικά συναισθήματα.

5 τρόποι για να ξεπεράσεις το κοινωνικό άγχος

Και τι ακριβώς είναι το κοινωνικό άγχος;

Αυτή είναι η νέα αλλαγή στο Instagram που πραγματικά θα σε σώσει
Αυτή είναι η νέα αλλαγή στο Instagram που πραγματικά θα σε σώσει

Επιτέλους! Πες «αντίο» στο βαρετό scroll και πάρε την… εκδίκησή σου

Η μοναδική πρωινή ρουτίνα που χρειάζεσαι είναι αυτή (μόλις 3 κινήσεις!)

Αποτοξίνωση στο σώμα και το μυαλό. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Πόσο… θηλυκό είσαι; Κάνε το τεστ θηλυκότητας!

Τεστ θηλυκότητας: Ανακάλυψε πόσο θηλυκή είσαι

#shapegreece