Η περίοδος μας είναι μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις συνολικά για την υγεία μας

Πότε είναι "κανονική", πότε όχι και τι πρέπει να προσέχουμε.

περίοδος iStock

Είτε σημειώνουμε την περίοδο μας σε κάποιο app είτε στο κινητό ή σε απλό χαρτί, οι ημερομηνίες αυτές δεν μας βοηθάνε μόνο για το πότε θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, αλλά μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες συνολικά για την υγεία μας.

Αν πάλι οι ημερομηνίες δεν ταυτίζονται με τον κύκλο άλλων γυναικών, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε κατ' αρχήν γιατί κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα πράγματα κρίνονται ως "φυσιολογικά", ενώ έξω από αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών, προκειμένου να αποκλείσουμε άλλες αιτίες, πέρα από το πώς λειτουργεί συνήθως ο οργανισμός μας ως προς την έμμηνο ρύση.

Τελικά, τι σημαίνει τελικά το "κανονική" και "μη κανονική" περίοδος; Πολύ καλή ερώτηση. Ας δούμε μαζί.

Τι σημαίνει το "κανονική" περίοδος

Το τι είναι κανονικό για το δικό μας σώμα μπορεί να διαφέρει πολύ από το τι είναι κανονικό για μια άλλη γυναίκα. "Συνήθως ένας συνηθισμένος κύκλος αποτελείται από 28 ημέρες" σημειώνει η γυναικολόγος Dr. Irina Ilych, επικεφαλής σύμβουλος του app Flo. "Είναι μια διαδικασία που λειτουργεί σα ρολόι για τις περισσότερες γυναίκες, για άλλες όμως είναι κάπως πιο απρόβλεπτος ο κύκλος αυτός".

Έτσι, "κανονική" είναι μια περίοδος από 21 ως 35 ημέρες. "Αν τυχόν ο κύκλος είναι μικρότερος από 21 μέρες ή περισσότερο από 35 μέρες, θεωρείται "μη κανονικός"".

Για την κανονικότητα ή μη δεν είναι μόνο οι μέρες που περνάνε, αλλά και κάποιες άλλες παράμετροι. Έτσι θα πρέπει να δίνουμε σημασία και στα εξής:

-το αν η περίοδος διαρκεί περισσότερες ή λιγότερες μέρες 

-αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο αίμα απ΄ό,τι συνήθως

-αν η περίοδος διαρκεί για διαφορετικό διάστημα από φορά σε φορά

-αν διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες

-αν τυχόν πονάμε περισσότερο

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι ενδείξεις που θα πρέπει να προσέχουμε και να σημειώνουμε επίσης.

Τι δείχνει η περιόδος για την υγεία μας συνολικά

Οι περίοδοι μας αποτελούν έναν εξαιρετικά σημαντικό δείκτη για την υγεία μας. "Οι γυναικολόγοι συνηθίζουν να λένε πως η περίοδος μας είναι η πέμπτη ζωτική ένδειξη μετά τη θερμοκρασία, τους σφυγμούς, την αναπνοή και την πίεση" σημειώνει η Dr. Mary T. Jacobson, γυναικολόγος στο Hello Alpha. Έτσι, αν παρουσιάζονται ανωμαλίες στον δικό μας κύκλο (όπως εμείς τον γνωρίζουμε) τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τους προσωπικούς μας γιατρούς, γιατί μπορεί να είναι ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Βέβαια, μπορεί να προκύψει κάποια ανωμαλία κατά καιρούς και να πρόκειται για κάτι παροδικό ή ασήμαντο. Έτσι, αλλαγές στον κύκλο μπορούμε να παρατηρήσουμε λόγω άγχους, αλλαγών στο σωματικό μας βάρος ή λόγω υπερβολικής άσκησης.

Ωστόσο, μια μη κανονική περίοδος μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή του θυροειδούς ή σε κάποιες άλλες καταστάσεις. Όσον αφορά τις διαταραχές του θυροειδούς κάποια συνήθη συμπτώματα που μπορούν να μας υποψιάσουν είναι η κούραση, η αλλαγή στο βάρος, οι διάρροιες, το να αισθανόμαστε κρύο ή ζέστη χωρίς εμφανή λόγο κ.ά. 

Ένας άλλος κοινός λόγος για τα προβλήματα περιόδου είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, κάτι που είναι αρκετά εύκολο να διαγνωστεί από τον γιατρό μας. Οι πολυκυστικές συνδέονται συχνά με την τριχοφυία, την ακμή και άλλα συμπτώματα.

Τώρα αν η περίοδος είναι μικρότερη από 21 ημέρες ή με περισσότερο αίμα ή διαρκεί περισσότερες μέρες θα πρέπει να ψάξουμε αλλού την αιτία. Η Jacobson θεωρεί συνετό να κάνουμε εξετάσεις για να δούμε αν υπάρχει άλλος λόγος για την αιμορραγία, όπως κάποιος πολύποδας ή κάποιο πρόβλημα στις ωοθήκες και να εξετάσουμε επίσης και το ενδεχόμενο της ενδομητρίωσης. Ο γυναικολόγος μας μπορεί να μας κατευθύνει ώστε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Και βέβαια κάτι ακόμη: ας μην ξεχνάμε το ενδεχόμενο της... εγκυμοσύνης.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i