Σπουδαίο επίτευγμα: ομάδα Βρετανών γιατρών κατόρθωσε να μεταμοσχεύσει μήτρα από μία αδερφή στην άλλη

Αισιοδοξία χαρίζει στις γυναίκες το επιστημονικό επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο.

χειρουργείο Istock images

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής στη Μ. Βρετανία επιτελείο χειρουργών κατόρθωσε να μεταμοσχεύσει μήτρα σε νεαρή γυναίκα. Η 34χρονη κοπέλα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, παρότι είχε ωοθήκες που παρήγαν ωάρια και που είχαν καταψυχθεί, καθώς η ίδια και ο σύζυγός της θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Τώρα η αδερφή της, 40 ετών της έκανε το μεγαλύτερο δώρο: τη μήτρα της. Η ίδια έχει κάνει τα παιδιά της και έτσι είναι σε θέση να βοηθήσει την αδερφή της να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Δύο ομάδες με 8 χειρουργούς κατόρθωσαν εντός 17 ωρών αυτό που μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας: να αφαιρέσουν από τη μία αδερφή τη μήτρα και να τη μεταμοσχεύσουν στην άλλη. Παρότι η επέμβαση διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο η μήτρα λειτούργησε κανονικά.

Η 34χρονη γυναίκα δηλώνει εξαιρετικά ενθουσιασμένη καθώς τώρα μπορεί να ονειρεύεται μια κανονική κύηση. Η επόμενη κίνηση είναι να εμφυτευθεί ένα από τα πέντε δικά της γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν καταψυχθεί για αυτόν τον λόγο.

Οι γιατροί μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Mail σημείωσαν πως το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 80% για την εν λόγω εγκυμοσύνη. Το έμβρυο πρόκειται να γεννηθεί στις 37 εβδομάδες για να μειωθεί ο κίνδυνος να πιεστεί η μήτρα που μόλις έχει μεταμοσχευθεί στην κοπέλα, έτσι ώστε να έχει πιθανότητες και για μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ο καθηγητής Richard Smith, γυναικολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust, που ήταν ένας από τους δύο επικεφαλής χειρουργούς παραδέχτηκε πως εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές όταν η ιατρική ομάδα συνάντησε την κοπέλα και την οικογένειά της. Εκείνη πήρε εξιτήριο σε 10 ημέρες μετά την επέμβαση και η μεγαλύτερη αδερφή της επέστρεψε στο σπίτι μέσα σε 5 ημέρες. 

"Είχαμε δακρύσει όλοι" είπε λακωνικά ο γιατρός.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στον Φεβρουάριο στο Churchill Hospital, το οποίο αποτελεί τμήμα του Oxford University Hospitals NHS Trust, αλλά είχε παραμείνει κρυφή, καθώς η γυναίκα που έλαβε τη μήτρα δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομά της. Επιπλέον, όλοι οι γιατροί που πήραν μέρος ήθελαν να περάσει εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να βεβαιωθούν πως πράγματι πέτυχε η μεταμόσχευση, πριν ανακοινώσουν τα χαρμόσυνα νέα.

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2000 στη Σαουδική Αραβία, αλλά λόγω επιπλοκών χρειάστηκε να αφαιρεθεί έπειτα από τρεις μήνες.

Το 2014 η Malin Stenberg από τη Σουηδία έγινε η πρώτη γυναίκα που έφερε στον κόσμο ένα παιδάκι με αυτόν τον τρόπο, όταν μια 61χρονη φίλη της μητέρας της τής δώρισε τη μήτρα της.

Έκτοτε έχουν γίνει 100 μεταμοσχεύσεις μήτρας και έχουν γεννηθεί 50 παιδάκια με αυτόν τον τρόπο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i