Γλαύκωμα: Νομίζεις ότι δεν σε αφορά;

Ο Ιανουάριος έχει οριστεί ως Μήνας Ενημέρωσης για το Γλαύκωμα από τον Διεθνή Οργανισμό Πρόληψης της Τύφλωσης (International Agency for the Prevention of Blindness), με στόχο την ενημέρωση για μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στη Δύση.

glaukoma istock

Μία πολύ συχνή πάθηση, που οι μισοί από τους πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είναι το γλαύκωμα. Υπολογίζεται ότι το 2020 υπήρχαν 43 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο με αδιάγνωστο γλαύκωμα και ότι θα φτάσουν τα 67 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Επιπλέον, 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μειωμένη όραση ή τύφλωση εξαιτίας της νόσου.

Στη χώρα μας οι πάσχοντες υπολογίζονται σε περίπου 250.000, με τους μισούς  να είναι αδιάγνωστοι. Ωστόσο αν το γλαύκωμα γίνει αντιληπτό νωρίς, μπορεί να ληφθούν μέτρα για την προστασία της όρασης. 

Τι είναι το γλαύκωμα;

"Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Το επακόλουθο είναι η βαθμιαία απώλεια της όρασης, η οποία μπορεί να είναι σημαντική έως ότου την αντιληφθούν οι ασθενείς", εξηγεί ο δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η μείωση συνήθως αρχίζει από την περιφερειακή όραση, δηλαδή ό,τι μπορούμε να δούμε με το πλάι του ματιού κοιτάζοντας ευθεία μπροστά μας. Χωρίς θεραπεία, θα επηρεαστεί και η κεντρική όραση την οποία χρειαζόμαστε για να βλέπουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας, να διαβάζουμε, να οδηγούμε κ.λπ.

Η απώλεια της όρασης εξαιτίας του γλαυκώματος είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να προστατευθούν οι πάσχοντες από την τύφλωση. Ο πρώτος είναι φυσικά οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις μετά τα 40 έτη, ώστε να γίνει εγκαίρως η διάγνωση.

glaykoma
istock

8 τρόποι να προστατέψεις τα μάτια σου από το γλαύκωμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια και την όραση. Ο δρ Κανελλόπουλος εξηγεί ποιοι είναι οι σημαντικότεροι:

1. Να παίρνεις σωστά τα φάρμακά σου 

Για να διαχειριστείς το γλαύκωμα μπορεί να χρειάζεσαι διάφορες οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) στη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να τηρείς σχολαστικά το πρόγραμμα χρήσης και τις δόσεις που έχει συστήσει ο γιατρός, αν θέλεις να διαφυλάξεις την όρασή σου από περαιτέρω βλάβες, τονίζει ο καθηγητής. 

2. Πρόσεχε τη διατροφή σου 

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ωφελούν τα μάτια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα είναι καθημερινά απαραίτητα στους ασθενείς, διότι περιέχουν μεταξύ άλλων βιταμίνες Α, C και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν το οπτικό νεύρο από τις βλάβες. Η συχνή κατανάλωση βραστών ή ψητών ψαριών επίσης μπορεί να βοηθήσει, επειδή σχετίζεται με μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. 

3. Ενημέρωσε τον οφθαλμίατρο, εάν χρειασθείς κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) 

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την αντιμετώπιση πολλών αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων. Παρότι παρέχουν πολλά οφέλη, η χρήση τους έστω και για ένα μήνα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεση μέσα στο μάτι (ενδοφθάλμια πίεση) που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για το γλαύκωμα. 

Ο κίνδυνος υπάρχει με όλες τις μορφές κορτικοστεροειδών, όπως τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και τα εισπνεόμενα για τις παθήσεις των πνευμόνων, τα χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, οι εγχύσεις για τις αρθρώσεις, οι κορτιζονούχες κρέμες που αλείφονται στο δέρμα και τα κολλύρια που χορηγούνται για άλλες παθήσεις. Αν παίρνεις τέτοιου είδους φάρμακα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις τον οφθαλμίατρό σου.

4. Να γυμνάζεσαι με προσοχή 

Η έντονη αεροβική άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει και την ενδοφθάλμια πίεση. Ωστόσο το περπάτημα με γρήγορο βήμα και γενικότερα οι ασκήσεις με μέτρια ένταση μπορεί να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση και να βελτιώσουν την υγεία. Καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε, χωρίς να επιβαρύνετε το γλαύκωμά σας. 

5. Προστάτευσε τα μάτια σου από τραυματισμούς

Ένας τραυματισμός στο μάτι μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο δευτεροπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (ή μετατραυματικό γλαύκωμα). Να φοράς πάντοτε προστατευτικά γυαλιά όταν παίζεις σπορ (ειδικά τένις ή πυγμαχία, όπου συμβαίνουν πιο συχνά κακώσεις σχετιζόμενες με γλαύκωμα) και όταν κάνεις δουλειές στον κήπο. Μην κυκλοφορείς επίσης ποτέ στο ημίφως, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού.

6. Μη σκύβεις

Μην έχεις το κεφάλι σου χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς για πολλή ώρα, γιατί μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η ενδοφθάλμια πίεση. Αυτό ισχύει είτε έχεις γλαύκωμα, είτε διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο να το εκδηλώσεις (επειδή π.χ. έχεις οικογενειακό ιστορικό ή παίρνεις κορτιζόνη). Οι πάσχοντες από σοβαρό γλαύκωμα ίσως πρέπει να αποφεύγουν και ορισμένες ασκήσεις γιόγκα, καθώς και να σηκώνουν μεγάλο βάρος. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου γι' αυτό. 

7. Να κοιμάσαι στη σωστή θέση 

Αν έχεις γλαύκωμα, δεν πρέπει να το μάτι να πιέζεται στο μαξιλάρι ή στο χέρι σου, όταν κοιμάσαι. Επιπρόσθετα, αν έχεις άπνοιες την ώρα που κοιμάσαι (δηλαδή διακόπτεται προσωρινά η αναπνοή σου και ύστερα ξαναρχίζει) μπορεί να παρουσιάσεις επιδείνωση του γλαυκώματος. Αν έχεις υπνική άπνοια, συμβουλεύσου έναν ειδικό στον ύπνο. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί και να διαφυλαχθεί (και) η όρασή σου.

8. Μίλα με τον οφθαλμίατρό σου για τα χάπια της πίεσης 

Αν παίρνεις φάρμακα για την υπέρταση και η πίεσή σου πέφτει πολύ στη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επιδεινωθούν οι βλάβες από το γλαύκωμα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί εάν παίρνεις τα χάπια της πίεσης τη νύχτα ή έχεις συμπτώματα υπότασης (π.χ. ζαλίζεσαι). Σε τέτοια περίπτωση μίλα στον οφθαλμίατρό σου. Ενδέχεται να χρειασθεί να συνεννοηθεί με τον καρδιολόγο σου. Ωστόσο μην αλλάξεις την αγωγή σου χωρίς να το ξέρουν οι γιατροί σου.

"Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα μέτρα. Τους ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν και άλλα πράγματα, όπως η αποφυγή της έκθεσης των ματιών στον ήλιο και του καπνίσματος και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα φθάσουν στην τύφλωση εξαιτίας του, εάν ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών και κάνουν συστηματικά τον απαιτούμενο επανέλεγχο. Απαιτείται όμως πειθαρχία και συμμόρφωση που αφορά πολλές πτυχές του τρόπου ζωής", καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος.

Διάβασε ακόμη: Γλαύκωμα και καφές: Μπορεί η αγαπημένη σου συνήθεια να βάζει σε κίνδυνο την όρασή σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i