Έχεις μυωπία; Πρόσεχε το γλαύκωμα

Εάν πάσχεις από μυωπία έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις γλαύκωμα

Σε πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Ophthalmology υποστηρίζεται ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός μυωπίας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να εμφανίσεις τη νόσο, η οποία επηρεάζει πάνω από 4 εκατομμύρια Αμερικανούς.

«Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι και οι άνθρωποι με πρεσβυωπία διατρέχουν κίνδυνο» τονίζει ο Χάρης Μπριλάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, MD, MPH. Αν και ο συσχετισμός δεν είναι ακόμη σαφής, οι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως οφείλεται στο ανώμαλο σχήμα τόσο των μυωπικών όσο και των πρεσβυωπικών οφθαλμών, που μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως επιβλαβή πίεση στο οπτικό νεύρο. «Το γλαύκωμα ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί» προειδοποιεί ο ειδικός. «Εάν, όμως, διαγνωστεί εγκαίρως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες ή να καταφύγουμε σε επέμβαση με λέιζερ για να επιβραδύνουμε σημαντικά την εξέλιξή του».

Ακόμη κι αν η όρασή σου είναι καλή, συστήνεται να ζητήσεις εξέταση για γλαύκωμα από τον οφθαλμίατρό σου, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης ή αν είσαι άνω των 40 (ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία). Εν τω μεταξύ, φρόντισε να πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο: σε άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύει από την πάθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i