Σύνδρομο Tatt: Τι είναι και γιατί νιώθεις κούραση;

Κούραση, έλλειψη ενέργειας και εξάντληση έχουν αιτίες και λύσεις! Μάθε για το σύνδρομο Tatt.

tired istock

Ορισμένες φορές είναι φανερό γιατί νιώθουμε κούραση. Έχουμε μικρά παιδιά ή πολλή δουλειά. Έχουμε επιπλέον κιλά ή είμαστε πολύ αδύνατοι, κάτι που επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της δουλειάς, η φροντίδα των παιδιών και οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν είναι πάντα η αιτία της κόπωσης και η κόπωση δεν είναι το αποτέλεσμα μιας υπερδραστήριας ζωής. "Η κόπωση συχνά περιγράφεται ως έλλειψη ενέργειας και κινήτρων, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και δεν υποχωρεί με ύπνο και ξεκούραση. Η κούραση είναι προσωρινή, αλλά η κόπωση μπορεί να διαρκέσει για έξι μήνες ή περισσότερο.", δηλώνει ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος.

Τι είναι το σύνδρομο Tatt;

"Υπάρχει ένα σύνδρομο που ονομάζεται Tatt syndrome (Tired All the Time). Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ακόμη και μετά την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, κοιμάσαι αρκετά και δεν καταπονείς τον οργανισμό σου μπορεί να πάσχεις από αυτό το σύνδρομο.

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

Σε ποιες άλλες αιτίες οφείλεται η κούραση

Εκτός από κάποιες ιατρικές παθήσεις όπως αναιμία, παθήσεις θυρεοειδούς, διαβήτης, καρδιοπάθειες, και COVID-19 που προκαλούν κόπωση καθώς και η εαρινή κόπωση, που εμφανίζεται συνήθως Μάρτιο και Απρίλιο και διαρκεί εβδομάδες επειδή ο οργανισμός να προσαρμοστεί στην αλλαγή της εποχής, υπάρχουν και άλλες αιτίες που οδηγούν σε υποτονικότητα.

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης: Με μέτρο η καφεΐνη βελτιώνει την εγρήγορση και την ενέργεια. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλεί νευρικότητα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή αίσθημα παλμών, υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος και αϋπνία. Εάν πίνεις πολύ καφέ, τσάι ή αναψυκτικά που περιέχουν καφείνη ή λαμβάνεις φάρμακα με καφεΐνη, έχεις βρει τον ένοχο της κούρασής σου.

Η λύση: Μείωσε σταδιακά τον καφέ και ξεκίνησε να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα.

"Κρυφή" ουρολοίμωξη: Τα κοινά συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (περιλαμβάνουν πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση ή το αίσθημα ή την ανάγκη επείγουσας ή συχνής ούρησης) αλλά οι ουρολοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν προκαλούν κόπωση και αδυναμία, ειδικά εάν πρόκειται για ασυμπτωματική βακτηριουρία, μια κατηγορία ουρολοίμωξης που δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η λύση: Εάν υποψιάζεσαι ουρολοίμωξη, επισκέψου το γιατρό σου. Η συνήθης θεραπεία είναι η αντιβίωση.

Υπνική άπνοια: Είναι μια σοβαρή διαταραχή ύπνου κατά την οποία οι πάσχοντες σταματούν για λίγο να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι συμβαίνει, αλλά προκαλεί δυνατό ροχαλητό καθώς κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνουν τα συμπτώματά της.

Η λύση: Χάσε βάρος εάν είσαι υπέρβαρη, κόψε το κάπνισμα, απόφευγε το αλκοόλ και περπάτα καθημερινά. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει μια συσκευή CPAP, η οποία βοηθά να διατηρούνται ανοιχτοί οι αεραγωγοί ενώ κοιμάσαι.

Οι αδένες που 'κουράζονται' από την έντονη κόπωση - και τα συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i