4 λόγοι για να αρχίσεις να κάνεις μασάζ στο στήθος σου

Το μασάζ στο στήθος είναι μία μέθοδος που εγγυάται εκπληκτικά οφέλη για την συνολική υγεία του οργανισμού σου.

massage istock

Το μασάζ στο στήθος είναι μια πρακτική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για σημαντικούς και διαφορετικούς λόγους. Όπως το μασάζ στη πλάτη, τη μέση και τα πόδια, έτσι και η περιοχή του στήθους χρειάζεται την φροντίδα του.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος που το μασάζ στο στήθος είναι ωφέλιμο, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου. Το μασάζ στήθους μπορεί να γίνει με μάλαξη, κράτημα ή χάϊδεμα. Συχνά περιλαμβάνει κάποια μορφή ρυθμικής κίνησης στον ιστό του μαστού και/ή στους βαθύτερους μυς του θώρακα.

Αυτό όχι μόνο είναι ανακουφιστικό, αλλά μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία, όπως ανακούφιση από τον πόνο, λεμφική παροχέτευση και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος. Εάν το κάνεις για αρκετό καιρό (15-20 λεπτά), απελευθερώνει επίσης ένα σωρό ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς ηρεμία, απόλαυση και χαρά.

Διάβασε επίσης:  Ο ύπνος με το σουτιέν σου κάνει καλό;

Τα 4 οφέλη του μασάζ στο στήθος 

μασαζ_στηθος
Istock

1. Βοηθά στην αυτοφηλάφιση για καρκίνο του μαστού

Το μασάζ στήθους και οι αυτοεξετάσεις μαστού μοιάζουν πολύ. Και τα δύο σου επιτρέπουν να αισθανθείς τυχόν εξογκώματα και εξογκώματα στον ιστό του μαστού σου. Το μασάζ στο στήθος σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις τακτικές αυτοεξετάσεις. Οι ειδικοί το συστήνουν, καθώς βοηθάει να γνωρίζεις το στήθος σου και να αναγνωρίζεις τυχόν αλλαγές. Εάν εμφανιστεί κάτι ανησυχητικό, όπως ένα εξόγκωμα στο στήθος, θα το αναγνωρίσεις και θα το ελέγξεις νωρίτερα.

Η τακτική εξέταση του στήθους σου μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Μπορείς να το κάνεις κάθε μήνα, μια εβδομάδα μετά την περίοδό σου, όταν πιθανόν δεν θα έχεις ευαισθησία στο στήθος.

2. Μειώνει τον πόνο από το θηλασμό

Ο θηλασμός μπορεί να είναι μία επώδυνη διαδικασία, εάν εμφανίσεις διόγκωση (υπερβολικά στήθη), φραγμένους πόρους γάλακτος ή μαστίτιδα (φλεγμονή του ιστού του μαστού). 

Σε μια μελέτη, άτομα που αισθάνθηκαν πόνο από τον θηλασμό διαπίστωσαν ότι το μασάζ στο στήθος βελτίωσε αμέσως το επίπεδο του πόνου τους. Μετά από 12 εβδομάδες τακτικού μασάζ στο στήθος, το 65% είπε ότι το μασάζ ήταν πολύ χρήσιμο. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι δύο μασάζ στήθους διάρκειας 30 λεπτών τις πρώτες 10 ημέρες μετά τον τοκετό μείωσαν την ενόχληση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα έχεις λιγότερο πόνο, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του γάλακτος σου.

Δες και αυτό: 3 δημοφιλή είδη μασάζ και ποιο να επιλέξεις

3. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

Το λεμφικό σύστημα βοηθάει μεταξύ άλλων το σώμα σου στην αποβολή των τοξινών (άχρηστα υγρά) από το στήθος σου. Αλλά μερικές φορές, αυτά τα υγρά μπορεί να συσσωρευτούν (λεμφοίδημα). Περισσότερο από το 20% των ατόμων με καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν λεμφοίδημα — συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Το μασάζ στο στήθος σου βοηθά το λεμφικό σύστημα και μπορεί να ανακουφίσει τους λεμφαδένες. Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από τη θεραπεία συμπίεσης - η τυπική θεραπεία για το λεμφοίδημα - το μασάζ έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων από τη συμπίεση.

4. Ανακουφίζει από το άγχος

Το μασάζ σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σου συμπεριλαμβανομένων του στήθους σου βοηθάει στην ανακούφιση από το άγχος. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει τη σεξουαλική οικειότητα. Το μασάζ και η σεξουαλική οικειότητα απελευθερώνουν την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της ευχαρίστησης ενώ βοηθά να χαλαρώσεις ολόκληρο το σώμα σου και να αποβάλλεις αρνητικά συναισθήματα από τον οργανισμό σου.

Πώς θα κάνεις μασάζ στο στήθος σου

  • Ξεκίνα ζεσταίνοντας το στήθος σου με ελαφριές και κυκλικές κινήσεις.
  • Χρησιμοποίησε τις παλάμες σου για να ασκήσεις απαλή πίεση στο στήθος, προχωρώντας από έξω προς το κέντρο.
  • Χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να κάνεις μικρές και κυκλικές κινήσεις γύρω από το στήθος, την άλω και τη θηλή.
  • Σφίξε για να κάνεις μασάζ στον ιστό του μαστού, αλλά πρόσεξε να μην ασκήσεις υπερβολική πίεση.
  • Χρησιμοποίησε μια απαλή κίνηση συμπίεσης για να μετακινήσεις οποιοδήποτε υγρό ή σβώλους προς τη θηλή και έξω από τον ιστό του μαστού.

Διάβασε επίσης: Μειωτική μαστού: Η επέμβαση που δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα του υπερμεγέθους μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i