Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις στα ταμπόν;

Η επιλογή του σωστού ταμπόν περιλαμβάνει περισσότερα από το να εξετάζεις απλώς την απορροφητικότητα και την άνεση.

Ταμπόν iStock

Τα ταμπόν αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ζωής πολλών γυναικών, προσφέροντας άνεση κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι η σημασία της κατανόησης των συστατικών στα ταμπόν και των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με ορισμένες χημικές ουσίες και υλικά. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα συστατικά ταμπόν που θα πρέπει να αποφύγεις στα προϊόντα υγιεινής της περιόδου σου.

Έχουν τα ταμπόν ημερομηνία λήξης;

Συνθετικά αρώματα

Ένα κοινό συστατικό που πρέπει να αποφεύγεις στα ταμπόν είναι τα συνθετικά αρώματα. Ενώ αυτά μπορεί να κάνουν το προϊόν να μυρίζει ευχάριστα, μπορούν να εισάγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο σώμα σου. Τα αρώματα μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις και να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Διοξίνες

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών που μπορούν να βρεθούν σε ίχνη σε ορισμένα ταμπόν. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγονται κατά τη διαδικασία λεύκανσης υλικών ταμπόν όπως το βαμβάκι. Αν και τα επίπεδα είναι γενικά χαμηλά και θεωρούνται ασφαλή, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε διοξίνες έχει συσχετιστεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Συνθετικές ίνες

Πολλά ταμπόν κατασκευάζονται με ένα μείγμα βαμβακιού και ρεγιόν, μια συνθετική ίνα. Το Rayon χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της απορροφητικότητας. Ωστόσο, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS), μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Εάν ανησυχείς για το TSS, επίλεξε ταμπόν από 100% βαμβάκι.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Το βαμβάκι που καλλιεργείται συμβατικά, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των περισσότερων ταμπόν, συχνά επεξεργάζεται με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Τα υπολείμματα από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να βρουν τον δρόμο τους στα προϊόντα ταμπόν. Εάν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση σε φυτοφάρμακα, επίλεξε ταμπόν από οργανικό βαμβάκι, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες.

Χλώριο

Τα ταμπόν που κατασκευάζονται από βαμβάκι συμβατικής καλλιέργειας συχνά λευκαίνονται με χλώριο. Ενώ η διαδικασία λεύκανσης έχει σκοπό να κάνει τα ταμπόν να φαίνονται πιο λευκά, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό διοξινών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Οι μέθοδοι λεύκανσης χωρίς χλώριο ή τα μη λευκασμένα ταμπόν μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.

Πλαστικοί εφαρμοστές

Ορισμένα ταμπόν συνοδεύονται από πλαστικά απλικατέρ για ευκολία εισαγωγής. Αυτά τα πλαστικά απλικατέρ συμβάλλουν στα πλαστικά απόβλητα και η παραγωγή τους μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Χρησιμοποίησε ταμπόν με βιοδιασπώμενα ή χάρτινα εφαρμοστά ή επίλεξε ταμπόν χωρίς εφαρμογή εάν έχεις περιβαλλοντική συνείδηση.

Επιβλαβή πρόσθετα

Ορισμένα ταμπόν μπορεί να περιέχουν άλλα πρόσθετα, όπως βαφές ή χημικά για την ενίσχυση της απορροφητικότητας. Αν και δεν είναι, απαραίτητα, επιβλαβή, εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες, είναι καλή ιδέα να επιλέξεις ταμπόν που δεν περιέχουν περιττά πρόσθετα.

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να εξαλειφθεί πλήρως κάθε δυνητικά επιβλαβές συστατικό, μπορείς να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές επιλέγοντας προϊόντα ταμπόν που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία σου και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, επίλεξε ταμπόν από οργανικό βαμβάκι, επιλογές χωρίς χλώριο ή ταμπόν κατασκευασμένα με ελάχιστα πρόσθετα για να ελαχιστοποιήσεις τους πιθανούς κινδύνους και να κάνεις την περίοδο όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και βιώσιμη.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ταμπόν - plus οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i