Δεν κρατιέσαι; Πώς η περίοδός σου επηρεάζει την κύστη σου

Ανάλογα σε ποια φάση του κύκλου είσαι οι ορμόνες σου επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη σου. Δες πως.

γυναίκα κρατάει καρδιά στην ουροδόχο κύστη istock

Αποδεικνύεται ότι οι ορμόνες μας όχι μόνο επηρεάζουν τη διάθεσή σου, αλλά επηρεάζουν επίσης την υγεία της ουροδόχου κύστης καθ' όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν ακράτεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σου.

"Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, όπως τον μυϊκό τόνο της, την πύελο και τη λειτουργία των νεύρων και την ακράτεια ούρων", εξηγεί ο Θωμάς Γκίκας, γυναικολόγος, μαιευτήρας - χειρουργός.

Η ακράτεια, η οποία εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή λόγω ορμονικών αλλαγών, είναι συχνή. Αν και "τα συμπτώματα εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία της ακράτειας", όπως:

  • Ακράτεια γύρω από την έμμηνο ρύση.
  • Παθήσεις του εντέρου όπως IBS/δυσκοιλιότητα.
  • Συχνουρία: συχνότητα, επείγουσα ανάγκη, ακράτεια από πίεση, επιτακτική ακράτεια, μικτή ακράτεια, νυκτουρία και νυχτερινή ενούρηση.

"Η ακράτεια στην περίοδο περιλαμβάνει ερεθισμό του δέρματος, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, δυσλειτουργική ούρηση, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και ατελές άδειασμα της ουροδόχου κύστης" λέει ο γυναικολόγος.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια ούρων και τη θεραπεία της

Οι φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου: πώς επηρεάζει την ουροδόχο κύστη σου 

Περίοδος (Ημέρες 1-5)

Σε αυτήν τη φάση παρατηρείται αύξηση του όγκου των ούρων και μείωση της προγεστερόνης. "Ορισμένα προϊόντα εμμήνου ρύσεως όπως ταμπόν και κύπελλα περιόδου μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετη πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά τη χρήση".

Για να το καταπολεμήσεις αύξησε την πρόσληψη νερού, απόφυγε ό,τι μπορεί να ερεθίζει την ουροδόχο κύστη και ασκήσου για να βοηθήσεις το σώμα σου να απελευθερώσει την κατακράτηση υγρών. Επίσης, άλλαζε συχνά σερβιέτα /ταμπόν/κύπελλο περιόδου.

Ωοθυλακική φάση (Ημέρες 6-14)

Λιγότερη ακράτεια ούρων εμφανίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. "Μια αύξηση των οιστρογόνων λίγο πριν την ωορρηξία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ακράτεια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Και, αν μη τι άλλο, τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη και προκαλεί χαμηλότερα επίπεδα ακράτειας", λέει ο γυναικολόγος.

Χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να ενισχύσεις τους μυς της πυέλου με ασκήσεις Kegel και διατάσεις. Επίσης, φρόντισε να ενυδατώνεσαι, μείωσε τη δυσκοιλιότητα με διατροφή και γυμνάσου για να δεσμεύσεις τους μυς του πυρήνα.

Ωχρινική Φάση (Ημέρες 15-28)

Υπήρξαν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η προγεστερόνη επηρεάζει άμεσα τον εξωστήρα μυ (έξω σφιγκτήρα), αναγκάζοντάς τον να συστέλλεται πιο συχνά και να οδηγεί σε ακράτεια ούρων. 

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι είναι, οι μορφές της και πώς αντιμετωπίζεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i