3 λόγοι υγείας για να απολαύσουμε τα κάστανα

Τα κάστανα θεωρούνται ένα superfood του χειμώνα!

κάστανο iStock

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές.

Οι χειμερινοί μήνες και ο Δεκέμβριος είναι η εποχή που τα κάστανα έχουν την τιμητική τους. Τα κάστανα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουμε πολλά να κερδίσουμε -σε γεύση και υγεία- αν τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας. Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και το κάλιο. 

Διατροφική αξία των κάστανων aνά 80 γρ: Θερμίδες 204, πρωτεΐνη 7,5γρ., υδατάνθρακες 44γρ. και λιπαρά 1,8 γρ. 

Κάστανα για καλή υγεία

- Τα κάστανα δεν είναι μόνο νόστιμα και απολαυστικά τώρα το χειμώνα, αλλά περιέχουν επίσης ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C και τανίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

-  Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και στην αποφυγή της απότομης αύξηση του σακχάρου, έτσι είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 54. Τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δεν θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  όταν τα καταναλώνουμε.

Διαβάστε Επίσης

-Oι φυτικές ίνες που περιέχουν τα κάστανα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, επιβραδύνοντας την πέψη των τροφών και περιορίζοντας την όρεξή μας. Περιέχουν επίσης λιγότερες θερμίδες από άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i