Φούσκωμα στο στομάχι: 7 σωτήριες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις από σήμερα κιόλας

Απλές και καθημερινές λύσεις που θα απομακρύνουν το πρήξιμο και την αίσθηση φουσκώματος.

πρήξιμο - φούσκωμα iStock

Ο τρόπος ζωής μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας, αφού κάθε απόφαση και όποια αλλαγή πραγματοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας, πιθανώς να επηρεάσει τον οργανισμό μας. Υπό αυτή τη λογική, καταλαβαίνουμε πως τα στομαχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς έχουν να κάνουν πέρα από την κληρονομικότητα, με το πώς επιλέγουμε να ζούμε τη ζωή μας. Αν ανήκεις στην κατηγορία με τα άτομα που το φούσκωμα στο στομάχι αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, τότε είναι σημαντικό να μάθεις για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να μειώσεις τη συχνότητα του δυσάρεστου συμπτώματος. 

Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο Robynne Chutkan και το βιβλίο της "The Bloat Cure: 101 Natural Solutions for Real and Lasting Relief" υπάρχουν ορισμένες τακτικές που είναι ικανές να απομακρύνουν τη δυσάρεστη αίσθηση του πρηξίματος, εύκολα και γρήγορα. 

Καφεΐνη

Όσο κι αν νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τον καφέ, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να το προσπαθήσεις. Τουλάχιστον προσπάθησε να μειώσεις την ημερήσια ποσότητα, προκειμένου να αποφύγεις τα πρηξίματα. Παρά το γεγονός πως ο καφές θεωρείται διουρητικός, στην πραγματικότητα μπορεί να μπλοκάρει το πεπτικό σου σύστημα εξαιτίας της αφυδάτωσης που η καφεΐνη προκαλεί. 

Φυτικές Ίνες

Μπορεί η διατροφή σου να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωστόσο αν το παρακάνεις ενδέχεται να προκαλέσεις πρόβλημα στο πεπτικό σου σύστημα. Αν για παράδειγμα το στομάχι σου και το έντερο δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές ή δεν πίνεις αρκετό νερό, ενδέχεται να εμφανίσεις φούσκωμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι φυτικές ίνες να καταναλώνονται τις πρωινές ώρες που το στομάχι σου είναι περισσότερο ενεργό, ενώ λίγο μετά την κατανάλωση του γεύματός σου να πηγαίνεις μία βόλτα, ώστε να πραγματοποιηθεί η φυσική κίνηση του εντέρου. 

Διαβάστε Επίσης

Αλκοόλ

Έχεις ακούσει την έκφραση "έκανε μπυροκοιλιά", μία κατάσταση που συμβαίνει όταν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα μπύρας. Ωστόσο, όπως εξηγεί η γαστρεντερολόγος Chutkan, το φούσκωμα δεν λαμβάνει χώρα μόνο με τη μπύρα, αλλά και με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Ειδικότερα, το αλκοόλ εξαφανίζει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα και ελέγχουν το πρήξιμο, με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε βλάβες στο ήπαρ και γαστρίτιδες. Ωστόσο, αν είσαι λάτρης του ποτού δεν χρειάζεται να το κόψεις μαχαίρι, αρκεί να μην ξεπερνάς το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα. 

Κάπνισμα

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι το οποίο να αποτελεί όφελος για κάποιον που καπνίζει, επομένως καταλαβαίνεις πως η κακή αυτή συνήθεια συμβάλλει επίσης στη δυσάρεστη κατάσταση του φουσκώματος. Όπως εξηγεί η γιατρός, μέσω του καπνίσματος καταλήγεις να εισπνέεις πολύ αέρα, ενώ οι τοξίνες από τα τσιγάρα προκαλούν φλεγμονή στην επένδυση του στομάχου και των εντέρων. Παράλληλα, εξουδετερώνονται τα ωφέλιμα βακτήρια του πεπτικού, αφήνοντας τα βλαβερά να υπερισχύσουν. 

Κύκλος σώματος

Οφείλεις σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου να ακούς και να σέβεται τον οργανισμό σου, ο οποίος είναι πιο ενεργός τις πρωινές ώρες. Γι'αυτό τα πλούσια γεύματα καλό είναι να τα καταναλώνεις σχετικά νωρίς, διατηρώντας το βραδινό σου λιτό. Ειδικότερα, αν προτιμήσεις να φας πιο βαριά το βράδυ, αυτό σημαίνει πως το γαστρεντερικό σου σύστημα θα λειτουργήσει πιο αργά, ενώ γενικότερα θα νιώθεις πιο βαριά και φουσκωμένη, χωρίς ενέργεια.

Κρέας

Πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν απαρνηθεί, προτιμώντας να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά από τις φυτικές τροφές. Ωστόσο, αν δεν είσαι έτοιμη να πεις για πάντα αντίο στο κρέας, τουλάχιστον προσπάθησε να το μειώσεις. Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο, "το να τρως πολύ κρέας σε κάνει να εκτίθεσαι σε ακατάλληλες ποσότητες αντιβιοτικών που διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων και σε γεμίζουν με αέρια". Συνεπώς, η ίδια προτείνει η ημερήσια ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης να μην ξεπερνά τα 120 γρ.

Ενεργειακά ποτά

Όσο κι αν οι αθλητές τα προτείνουν και τα προωθούν, αν δεν είσαι κι εσύ αθλήτρια είναι καλό να μην τα προτιμήσεις. Ειδικότερα, αν και ενδείκνυνται αντί των αναψυκτικών για μετά τη γυμναστική, θυμήσου πως τα ενεργειακά ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες, γλυκαντικά, νάτριο και αλάτι με αποτέλεσμα να προκαλούν πρήξιμο. Επομένως, προκειμένου να ενυδατωθείς πλήρως μετά την προπόνηση, επίλεξε καλύτερα να πιεις αρκετό νερό.

 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i