Μύθος ή πραγματικότητα; Υπάρχει τεστ που μπορεί να προβλέψει τα χρόνια που θα ζήσεις;

Κι να σου λέγαμε να το δοκιμάσεις, θα το τολμούσες;

τεστ προβλέπει χρόνια ζωής iStock

Σίγουρα, δεν θα πίστευες ότι υπάρχει ένα τεστ που μπορεί να προβλέψει τα χρόνια που θα ζήσεις, καθώς το μυαλό σου ίσως πήγαινε κατευθείαν στη μαγεία και τα μέντιουμ. Ωστόσο, μία έρευνα από το 2012 απέδειξε πως πράγματι υπάρχει ένα τεστ που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης θνησιμότητας.

Πιο αναλυτικά, το τεστ αυτό πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας από 51 ετών έως 80 σε διάρκεια 6 ετών. Στην ουσία το τεστ αυτό δεν ήταν ότι σου έδινε έναν ακριβή αριθμό, ωστόσο εκείνοι που σημείωσαν χαμηλό σκορ είχαν 5 με 6 περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εκείνη την περίοδο από εκείνους με το καλύτερο σκορ. 

Το τεστ στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με την έρευνα, στο πλαίσιο του τεστ είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να σταθούν ξυπόλητοι, στη συνέχεια να κάτσουν στο πάτωμα και να προσπαθήσουν να σηκωθούν, χρησιμοποιώντας τη μικρότερη πιθανή βοήθεια. Αν λοιπόν χρησιμοποιούσες τα χέρια ή τα πόδια σου για να σηκωθείς, τότε οι πόντοι που είχες, αφαιρούνταν για κάθε βοήθεια. Το τεστ πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές και στο τέλος έγινε ένα άθροισμα των τελικών σκορ. 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το τεστ αυτό δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο παράγοντα πρόβλεψης, αλλά ενδείξεις για την καλή ή κακή εικόνα της υγείας σου, όπως δήλωσε η ειδικός Jennifer Tripkin, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης στο Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης. Γι' αυτό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κι άλλοι παράγοντες, έχοντας μία γενική εικόνα, καθώς μπορεί το συγκεκριμένο τεστ να μην μπορεί να γίνει με την ίδια ευκολία, αν για παράδειγμα έχεις υποστεί κάποιο τραυματισμό τη δεδομένη στιγμή. Σίγουρα, πάντως αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα αξιόπιστο, σίγουρα είναι μία καλή πρακτική για να τεστάρεις την ευλυγισία, την ισορροπία και τη δύναμη σε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο. 

Πώς μπορείς να το αναπαράγεις στο σπίτι

Θα ήθελες να δεις αν μπορείς κι εσύ να τεστάρεις τις δυνάμεις σου; Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρεια το τεστ που ακολουθήθηκε στην παραπάνω έρευνα, βρήκαμε μία εναλλακτική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τσεκάρεις τη δύναμη των ποδιών σου και την αντοχή σου, που προτείνει ο Αμερικανικός οργανισμός CDC. 

  • Βρες μια καρέκλα που να μην έχει στηρίγματα για τα χέρια και ένα χρονόμετρο.
  • Κάτσε στη μέση της καρέκλας και σταύρωσε τα χέρια σου μπροστά στο στήθος σου, ενώ η μέση σου ακουμπάει ίσια στην πλάτη και τα πόδια σου είναι στο πάτωμα. 
  • Όταν πεις πάμε, σήκω με τα χέρια σταυρωμένα, χωρίς δηλαδή να ακουμπήσεις στην καρέκλα για να σηκωθείς και ξανακάτσε.
  • Δες πόσες φορές μπορείς να το κάνεις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αν είσαι πάνω από τα μισά, τότε είσαι σε πολύ καλή κατάσταση. Αντίθετα, αν οι φορές που σηκώθηκες και κάθισες είναι κάτω των 15, τότε οφείλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και την ισορροπία σου για να αποφύγεις τυχόν πτώσεις και άλλα κινητικά προβλήματα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i