Περπάτημα: 5 αναπάντεχα οφέλη υγείας

Ξέρεις ότι το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση, ξέρεις όμως ότι θα μπορούσε ακόμη και να… συνταγογραφείται για καλύτερη υγεία;

Περπάτημα iStock

Σκέψου ότι έχεις πάει στο γιατρό σου για τσεκ-απ και φεύγοντας σου δίνει μια "συνταγή" για περπάτημα. Ναι, αυτή η απλή δραστηριότητα που κάνουμε από περίπου το 12ο μήνα της ζωής μας θεωρείται πλέον ως "το πιο κοντινό που έχουμε σε ένα θαυματουργό φάρμακο", σύμφωνα με τα λόγια του Dr. Thomas Frieden, πρώην διευθυντή των αμερικανικού φορέα Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έτσι, εκτός του ότι συμβάλει στον έλεγχο του βάρους και μας φτιάχνει τη διάθεση, φαίνεται ότι το περπάτημα αναδεικνύεται σε μια φυσική δραστηριότητα που συνοδεύεται από πλήθος πλεονεκτημάτων για την υγεία. Τα παρακάτω είναι ενδεικτικά, καταγράφονται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και πιθανότατα θα σε πείσουν να φορέσεις τα αθλητικά σου και να βγεις για περπάτημα.

Τα οφέλη του βαδίσματος στην υγεία μας

Αντισταθμίζει τις επιδράσεις των γονιδίων που συμβάλουν στην παχυσαρκία: Ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να προσδιορίσουν πόσο αυτά τα γονίδια επηρεάζουν όντως το σωματικό βάρος. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που περπατούσαν δυναμικά για περίπου μία ώρα την ημέρα, οι επιδράσεις αυτών των γονιδίων μειώθηκαν στο μισό. Εξαιρετικό νέο;

Διαβάστε Επίσης

Βοηθάει να περιορίσουμε την επιθυμία για γλυκό: Σε δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας 15λεπτος περίπατος μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα και να μειώσει ακόμη και την ποσότητα σοκολάτας που θα έτρωγαν οι συμμετέχοντες σε αγχωτικές καταστάσεις. Και οι πιο πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει την επιθυμία και την πρόσληψη μιας σνακ με ζάχαρη.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι κάθε είδους φυσική δραστηριότητα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα στοιχεία όμως δίνει μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που επικεντρώθηκε στο περπάτημα και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από εκείνες που περπατούσαν τρεις ώρες ή λιγότερες την εβδομάδα. Επιπλέον, το περπάτημα παρείχε αυτή την προστασία ακόμη και στις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως το υπερβολικό βάρος ή η λήψη ορμονών.

Διαβάστε Επίσης

Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις: Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα και ότι το περπάτημα πέντε έως έξι χιλιομέτρων την εβδομάδα μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τη δημιουργία της κατάστασης αυτής. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις -ιδιαίτερα τα γόνατα και τους γοφούς, που είναι πιο ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα- λιπαίνοντάς τες και ενισχύοντας τους μυς που τις υποστηρίζουν.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Το περπάτημα φαίνεται ότι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας από ιώσεις, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Μελέτη σε περισσότερους από 1.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας από εκείνους που ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Και αν αρρώσταιναν, ήταν για μικρότερη διάρκεια και τα συμπτώματά τους ήταν ηπιότερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i