Αλκοόλ: Μπορεί η τακτική κατανάλωσή του να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ενήλικες να χαλαρώνουν με ένα ή δύο ποτά μετά από μια κουραστική μέρα. Μπορεί η συνήθεια αυτή να δημιουργήσει πρόβλημα;

Αλκοόλ iStock

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, δεν είναι ασυνήθιστο οι ενήλικες να χαλαρώνουν με ένα ή δύο ποτά μετά από μια κουραστική μέρα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει ρίξει φως στη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε άτομα χωρίς υπέρταση. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του περιορισμού της πρόσληψης αλκοόλ και της μη έναρξης των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ, εάν δεν υπάρχουν ήδη.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από επτά μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 19.000 ενήλικες ηλικίας 20-70 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κορέα και την Ιαπωνία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από πέντε χρόνια και κανένας από αυτούς δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, ηπατικής νόσου, αλκοολισμού ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην αρχή των μελετών.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται καθημερινά και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και άτομα που κατανάλωναν μόνο ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα εμφάνισαν υψηλότερες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ και αποθάρρυνση της έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ.

Η συστολική αρτηριακή πίεση, η μεγαλύτερη τιμή σε μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης, αυξήθηκε κατά 1,25 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Για όσους καταναλώνουν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, η συστολική αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 4,9 mm Hg. Ομοίως, η διαστολική αρτηριακή πίεση, η μικρότερη τιμή σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αυξήθηκε κατά 1,14 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και κατά 3,1 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε κυρίως στους άνδρες και όχι στις γυναίκες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση δεν είναι τόσο ισχυρός προγνωστικός κίνδυνος καρδιακής νόσου όσο η συστολική αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Marco Vincetti, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μόντενα και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Reggio Emilia στην Ιταλία, μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, εξέφρασε την έκπληξή του στα αποτελέσματα. Τόνισε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ συσχετίστηκαν με υψηλότερες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με την πλήρη αποχή από το αλκοόλ. Ωστόσο, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης για όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ήταν πολύ λιγότερο έντονη σε σχέση με εκείνους που επιδόθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Αυτά τα ευρήματα είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τα άτομα να προσέχουν περισσότερο τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμα κι αν θεωρούν ότι η πρόσληψή τους είναι μέτρια. Οι επιπτώσεις της αυξημένης αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι σημαντικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συναφών προβλημάτων υγείας. Ως αποτέλεσμα, η τήρηση των συστάσεων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για τη διατήρηση της βέλτιστης καρδιαγγειακής υγείας.

Οι οκτώ θεμελιώδεις αρχές για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως περιγράφονται από την American Heart Association, περιλαμβάνουν την κατανάλωση υγιεινών τροφών, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή του καπνίσματος, την εξασφάλιση επαρκούς ύπνου, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, ζάχαρης και αρτηριακής πίεσης. 

Έχοντας επίγνωση αυτών των κινδύνων και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία, μπορούμε να λάβουμε προληπτικά βήματα για τη διασφάλιση της ευημερίας μας και την επίτευξη μιας υγιούς ζωής για την καρδιά. Θυμηθείτε, το μέτρο και η ισορροπία είναι βασικά όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τη συνολική υγεία.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i