Γιατί το φθινόπωρο έχεις περισσότερους πονοκεφάλους (και τι να κάνεις);

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους.

Ημικρανία το φθινόπωρο pexels

Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείς αύξηση στους πονοκεφάλους σου καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις αυτούς τους επιπλέον πονοκεφάλους το φθινόπωρο.

Φθινόπωρο σημαίνει αυξημένους πονοκέφαλους

Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές - τουλάχιστον στους ενήλικες - κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις ημικρανίες σου ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Γιατί το φθινόπωρο;

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη. Προφανώς, το να παραμείνεις ζεστή κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείς τα ερεθίσματα για να ξέρεις τι να περιμένεις και πότε να το περιμένεις γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Οι αλλεργίες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους

Με το φθινόπωρο έρχονται χειρότερες αλλεργίες για πολλούς εποχιακούς αλλεργικούς. Μερικοί αλλεργικοί εμφανίζουν επίσης πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Μια μελέτη δείχνει ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες μπορεί επίσης να πάσχουν από ημικρανίες.

► Τι να κάνεις: Θα πρέπει να μιλήσεις με έναν γιατρό εάν έχεις αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι από ιγμορίτιδα αντί για ημικρανίες. Βεβαιώσου ότι έχεις έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σου για να αποτρέψεις τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σου.

Η λιγότερη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις αιτίες

Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, έχουμε την τάση να μένουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D. Ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα.

► Τι να κάνεις: Συμβουλεύσου έναν γιατρό πριν πάρεις συμπληρώματα, αλλά το να βγαίνεις έξω, να απολαμβάνεις τον ήλιο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους πονοκεφάλους.

Το άγχος επηρεάζει επίσης τους  πονοκεφάλους

Είτε επιστρέφεις στο σχολείο είτε ο φόρτος εργασίας σου αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχεις και όσο λιγότερο κοιμάσαι, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για την παρουσία πονοκεφάλων. 

Πάρε αναλγητικά

Η πρώτη σου επιλογή αν έχεις διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, είναι να κάνεις ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου τάσεως) καθώς και να είναι καλά ανεκτό. 

► Τι να κάνεις: Τα αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i