Eustress: 4 τρόποι που το στρες σου αλλάζει τη ζωή - προς το καλύτερο

Το κλειδί είναι να βλέπεις τις αγχωτικές καταστάσεις ως πρόκληση που μπορείς να αντιμετωπίσεις και όχι ως ένα αδιάβατο εμπόδιο.

stress istock

Ναι, συμβαίνει: Το καλό στρες, γνωστό και ως eustress, είναι "η θετική απόκριση στο στρες που περιλαμβάνει βέλτιστα επίπεδα διέγερσης", σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA). Με άλλα λόγια, είναι το άγχος που μπορεί να προκύψει όταν κάνεις κάτι απαιτητικό αλλά ευχάριστο. Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων ή γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό άγχος είναι:

  • Η δημιουργία οικογένειας
  • Η προετοιμασία για μια νέα θέση εργασίας
  • Η συμμετοχή σε αθλητικό γεγονός

Αν και το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό, δεν είναι το μόνο είδος άγχους με καλύτερα αποτελέσματα. Το αντίθετό του, η αγωνία - την οποία σκεφτόμαστε όταν έρχεται στο μυαλό μας το άγχος, σύμφωνα με την APA - μπορεί επίσης να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα μας.

Τα διαφορετικά είδη στρες και η θεραπεία τους

Πώς το στρες σε ωφελεί

Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες, γενικά, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια αγχωτική εμπειρία, σύμφωνα με το MedlinePlus. Έτσι, το άγχος μπορεί να είναι επωφελές με διάφορους τρόπους. Δες ποιους:

1. Ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη

Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες και ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο EXCLI Journal έδειξε ότι το άγχος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σου σε σύντομο χρονικό διάστημα για ορισμένες καταστάσεις.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όταν το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα τραυματισμού ή μόλυνσης. "νας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να παράγει επιπλέον ιντερλευκίνες –χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος– παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή άμυνα.

Συγκεκριμένα, η εμπειρία βραχυπρόθεσμου στρες μπορεί να προσφέρει προστασία στο ανοσοποιητικό εάν ένα άτομο τραυματιστεί ή έχει λοίμωξη, για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε σε μια μελέτη Frontiers in Neuroendocrinology.

3. Σε κάνει πιο ανθεκτική

Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των μελλοντικών καταστάσεων. Για παράδειγμα η εκπαίδευση των στρατιωτών και η επανειλημμένη έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική αίσθηση ελέγχου, οπότε όταν βρίσκονται σε πραγματική μάχη, να μπορούν να ανταποκριθούν.

4. Σε παρακινεί να πετύχεις

Το άγχος μπορεί να είναι ακριβώς το πράγμα που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις τις εργασίες στη δουλειά. Σκέψου ότι έχεις μια προθεσμία: Θα τονώσει τη συμπεριφορά σου για να διαχειριστείς πραγματικά την κατάσταση αποτελεσματικά, γρήγορα και πιο παραγωγικά.

Διάβασε ακόμη: Ο πιο περίεργος τρόπος για να αποβάλλεις το στρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i