10 τρόποι να διατηρείσαι σε φόρμα και υγιής

H Ελένη Πετρουλάκη μας δίνει ένα μικρό οδηγό και τα 10 βήματα στο μονοπάτι της καλής ζωής


Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά το πιο δύσκολο στο να κάνεις υγιεινές επιλογές και να παραμένεις fit είναι να τις συνηθίσεις. Δες το δικό μου δεκάλογο, που όχι μόνο ακολουθώ, αλλά και φροντίζω να μεγαλώνω έτσι και τις κόρες μου.   


1. Διώξε τις κακές συνήθειες


Τουλάχιστον κάποιες από αυτές. Τις υπόλοιπες, μπορείς ίσως να προσπαθήσεις να τις περιορίσεις. Οι συνήθειες που ανήκουν στην κατηγορία “διώξε” είναι το κάπνισμα, η έλλειψη δραστηριότητας, η καθημερινή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις κάτι από αυτά με “υγιεινό” τρόπο. Μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο, αξίζει όμως να προσπαθήσεις αν θέλεις να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μην το παρεξηγήσεις, δε σου λέω να μην ξαναφάς πατατάκια ή πίτσα. Απλώς ανα μην είναι αυτά ο κανόνας. 


2. Επισκέψου το γιατρό σου μία φορά το χρόνο


Μην αμελείς το ετήσιο σου check up στο γιατρό ώστε να είσαι σίγουρη ότι όλα πηγαίνουν ρολόι. Αν έχεις ασφάλεια που σου καλύπτει ορισμένες προληπτικές εξετάσεις, μην την αφήνεις να πηγαίνει στράφι! Πέρα από αυτό όμως, μάθε να ακούς το σώμα σου, γνώρισέ το και αν αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, μην το αμελήσεις. Κάνε κάθε μήνα αυτοεξέταση στο στήθος σου και τις απαραίτητες εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός σου. 


3. Κοιμήσου


Ο ύπνος επηρεάζει τρομερά τη φυσική και διανοητική μας υγεία και πολλές από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό, τη διάθεση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τις κινητικές ιδιότητες, τις ορμόνες του άγχους ακόμη και το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την καρδιαγγειακή σου υγεία. Ο ύπνος, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στον οργανισμό σου να θεραπευτεί, να αναρρώσει και να ανανεωθεί με έναν τρόπο που δεν μπορεί να συμβεί όταν είσαι ξύπνια. Εγώ κάποιες μέρες την εβδομάδα κοιμάμαι την ίδια ώρα που βάζω και τις μικρές για ύπνο. Θυσιάζω μία ταινία για μια ώρα παραπάνω ξεκούραση. Βέβαια, κυρίες μου, αν έχετε σύντροφο, αυτό δεν μπορει να συμβαίνει κάθε βράδυ!



4. Γυμνάσου


Ακόμη κι αν το μόνο που προλαβαίνεις να κάνεις είναι να βγαίνεις για περπάτημα μερικές φορές την εβδομάδα, η άσκηση είναι σημαντική για να παραμένεις σε φόρμα και υγιής. Η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά να δυναμώσουν η καρδιά και οι πνεύμονες, η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθά να δυναμώσουν οι μύες και με τις διατάσεις μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμών, αυξάνοντας την ευλυγισία σου. Για αυτή την εποχή όμως, το σημαντικότερο που μπορεί να σου προσφέρει η άσκηση είναι ότι σου φτιάχνει τη διάθεση. Θες μια ιδέα; Αντί να βρεθείτε για καφε με την κολλητή σου πηγαίνετε για τρέξιμο ή τζόκινγκ. Εγώ συναντιέμαι με τη φίλη μου τα πρωινά, μόλις φύγουν τα παιδιά για το σχολείο. Και κάτι ακόμα: μην αφήνεσαι να βαρεθείς την άσκηση. Εγώ αλλάζω συνέχεια τον τρόπο που γυμνάζομαι.



5. Τρώγε υγιεινά


Βάλε στη διατροφή σου άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης και προσπάθησε να αποτελούν το κύριο μέρος κάθε γεύματός σου. Συμπερίλαβε στη διατροφή σου πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως πουλερικά, ψάρι, tofu και φασόλια. Τρώγε ισορροπημένα γεύματα και μην το παρακάνεις στις ποσότητες. Άφησε κάτω το πιρούνι λίγο πριν νιώσεις εντελώς χορτάτη και δώσε χρόνο στον εγκέφαλό σου ώστε να λάβει το μήνυμα της πληρότητας. Για σνακ διάλεγε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Απόφυγε τις πολύ επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή χρώμα, κρυμμένη ζάχαρη ή πολλά λιπαρά. 


6. Τρώγε πρωινό κάθε μέρα


Με ένα υγιεινό πρωινό ξεκινάς σωστά την ημέρα σου. Σε βοηθά να έχεις ενέργεια και “καύσιμα” για την καλύτερη δυνατή διανοητική και σωματική απόδοση. Εγώ δεν κάνω τίποτα αν πρώτα δε φάω το γάλα με τα δημητριακά μου το πρωί. 


7. Πιες νερό


Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Τα περισσότερα ροφήματα και τροφές περιέχουν νερό που θα βοηθήσει το σώμα σου να παραμένει ενδυτωμένο. Ωστόσο το φρέσκο, καθαρό, σκέτο νερό παραμένει το καλύτερο και πιο υγιεινό ρόφημα για να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα. Είναι το πιο φυσικό καθαριστικό για τα όργανα και το πεπτικό σου σύστημα. Το πράσινο τσάι επίσης ιδανική επιλογή αν δε σου αρέσει να πίνεις σκέτο νερό. 


8. Μείωσε το άγχος


Η άσκηση, ο διαλογισμός, η ενασχόληση με κάτι που αγαπάς, τα όρια, η πνευματικότητα, η επαφή με τη φύση και τα χόμπι που απολαμβάνεις - όλα αυτά βοηθούν να μετριαστούν οι βλαβερές συνέπειες του άγχους στον οργανισμό σου. Προσπάθησε να μη δουλεύεις πολύ σκληρά. Κάνε διαλείμματα (διακοπές, μίνι διακοπές, άδεια) και προσπάθησε να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε στηρίζουν.


9. Εκφράσου


Το να κρατάς τα συναισθήματά σου μέσα σου μπορεί να σου προκαλέσει διανοητικό και συναισθηματικό άγχος καθώς και σωματικά συμπτώματα. Τα μη εκφρασμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, διατροφικές διατραχές, ακόμη και σωματικό πόνο. Μία φίλη μου, που είναι εξαιρετικά εσωστρεφής, πριν καιρό μου αποκάλυψε ότι όταν νιώθει πολύ πιεσμένη γράφει τις σκέψεις της και όλα όσα θα ήθελε να πει και αυτό την βοηθά πάρα πολύ να αποσυμπιέζεται.


10. Συνέπεια και μέτρο


Για να παραμείνεις υγιής και σε φόρμα, είναι σημαντικό να έχεις μια κάποια συνέπεια όταν κοιτάζεις το αποτέλεσμα της μεγάλης εικόνας. Κάνε μία αλλαγή τη φορά και μην κάνεις πάρα πολλές αλλαγές μαζεμένες, διαφορετικά είναι πιθανό να ξαναπέσεις στις παλιές σου συνήθειες. Κάνοντας αυτές τις επιλογές μέρος της καθημερινής σου ζωής θα σε βοηθήσει να φτάσεις στους στόχους για την υγεία σου. Απόφυγε τα άκρα σε κάθε επίπεδο. Η ζωή τα θέλει όλα, με μέτρο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i