Orienteering | Tο άθλημα της σκέψης που καίει θερμίδες

Κάψε θερμίδες και κάνε την σκέψη σου πιο δυνατή με orienteering, σε διαδρομές με σύμμαχο μόνο τον χάρτη και την πυξίδα, χωρίς GPS!

γυναίκα κάνει orienteering istock

Φαντάσου να είσαι με φίλους σε ένα άγνωστο βουνό ή δάσος χρησιμοποιώντας μόνο έναν χάρτη και μια πυξίδα για να βρείτε το τέρμα της διαδρομής. Δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα ή συσκευές GPS για να σας βοηθήσουν, αρκεί η σκέψη που τροφοδοτείται από μια αίσθηση περιπέτειας καθώς περνάτε μέσα από τα φυλλώδη δέντρα και το διακεκομμένο φως του ήλιου. Δεν πρόκειται για εκδρομή σε κάμπινγκ ή κυνήγι θησαυρού.

Το orienteering είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ασκηθείς, να κάψεις θερμίδες και να ενισχύσεις τον εγκέφαλό σου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023.

Πέντε διαδρομές στην Ελλάδα για πεζοπορία και εξερεύνηση

Τι είναι το orienteering;

Το orienteering είναι ένα παιχνίδι προσανατολισμού όπου προσπαθείς να βρεις συγκεκριμένες τοποθεσίες μέσα σε φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας πυξίδα και χάρτη. Περιέχει στοιχεία πεζοπορίας αλλά εξελίσσεται και σε πιο γρήγορο tempo. Αυτό βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και συντελεί επίσης σε υψηλή κατανάλωση θερμίδων. Εκτός αυτού βελτιώνει το πνευματικό fitness.

Πώς μπορεί το orienteering να επηρεάσει τις δεξιότητες σκέψης;

Μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του orienteering και των δεξιοτήτων σκέψης. Οι ερευνητές ρώτησαν 158 υγιείς ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 87 ετών, σχετικά με την υγεία, τις δραστηριότητες, τις ικανότητες προσανατολισμού και τη μνήμη τους. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας προσανατολισμού. 

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν ασχολήθηκαν με το orienteering, εκείνοι που ασχολήθηκαν με το άθλημα (οι Orienteers) ανέφεραν ότι είχαν καλύτερες δεξιότητες προσανατολισμού (αναγνώριση πού βρίσκονταν τα αντικείμενα και πού βρίσκονταν οι συμμετέχοντες σε σχέση με τα αντικείμενα) έχοντας καλύτερες δεξιότητες μνήμης (ανάκληση διαδρομών).

"Η αερόβια άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ευνοούν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Και όταν χρησιμοποιείς έναν χάρτη και τον συνδέεις με ορόσημα, διεγείρεις την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων", ανάφερε ο Δρ Andrew Budson, λέκτορας νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής γνωσιακής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο VA Boston Healthcare System.

Βασικές οδηγίες για το orienteering

Κινείσαι σε δύσκολο έδαφος ενώ προσπαθείς να συσχετίσεις τις πληροφορίες που συλλέγεις από τον χάρτη. Γι' αυτό το orienteering αποκαλείται συχνά "το άθλημα της σκέψης ή πνευματικό fitness"—είναι σαν να λύνεις ένα παζλ. Αν και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μάθεις να διαβάζεις τον χάρτη, ωστόσο κάποιες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βρεις τον δρόμο σου με ασφάλεια.

  • Γύρισε τον χάρτη. Κράτησε τον έτσι ώστε η κατεύθυνση προς την οποία κατευθύνεσαι να βρίσκεται στο επάνω μέρος της σελίδας. Για παράδειγμα, εάν η πυξίδα υποδεικνύει ότι κατευθύνεσαι νότια, γύρισε τον χάρτη ανάποδα, ώστε το νότιο τμήμα να είναι στην κορυφή και να είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις.
  • Δημιούργησε μια νοητική εικόνα για το τι σου λέει ο χάρτης. Εάν υπάρχει ένας φράκτης κατά μήκος ενός χωραφιού στο χάρτη, δημιούργησε μια εικόνα του στο μυαλό σου, ώστε να μπορείς να τον αναγνωρίσεις όταν τον δεις, ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναπάει εκεί.
  • Ντύσου κατάλληλα. Φόρα άνετα ρούχα, όπως μακριά παντελόνια, καλά παπούτσια για περπάτημα και καπέλο. Θα είσαι έξω για τουλάχιστον μία ώρα και θα χρειαστείς αντηλιακό και πιθανώς κάποια κρέμα για τυχόν τσιμπήματα από ζωύφια ανάλογα με το έδαφος.
  • Πάρε τα απαραίτητα σε ένα μικρό σακίδιο όπως νερό, ένα σνακ, αντηλιακό, σπρέι για τυχόν τσιμπήματα και το τηλέφωνό σου.
  • Η συντομότερη διαδρομή στον χάρτη δεν είναι πάντα η καλύτερη, καθώς μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν λόφο ή σε πυκνή βλάστηση.

Που μπορείς να απευθυνθείς:

Πεζοπορία: 4 βήματα πριν ξεκινήσεις την προπόνηση που σμιλεύει σώμα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i