Πέντε διαδρομές στην Ελλάδα για πεζοπορία και εξερεύνηση

Γιατί η φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο θέμα άσκησης, αλλά και τρόπος ζωής.

διαδρομές στην Ελλάδα

Η φυσική δραστηριότητα είναι για πολλούς αναπόσπαστα δεμένη με τις διακοπές αποτελώντας μια ευκαιρία να ανακαλύψουν κάτι καινούριο ή να δοκιμάσουν μια δραστηριότητα που θα τους συνεπάρει και θα ανεβάσει στα ύψη την αδρεναλίνη τους. Παρακάτω θα σε ταξιδέψουμε σε πέντε προορισμούς, στους οποίους μπορείς να περάσεις μοναδικές στιγμές, να διασκεδάσεις, να απολαύσεις το φαγητό και να ξεκουραστείς, αλλά συγχρόνως να κάνεις και κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό: Να ακολουθήσεις δραστηριότητες μέσα στη φύση, που θα κάνουν την εμπειρία αυτή αξέχαστη, αλλά και πλήρως αναζωογονητική. Εμπιστεύσου μας.

Πεζοπορία στο Κεντρικό Πήλιο

Τα θέλγητρα του Πηλίου δε σταματούν να καλούν τον επισκέπτη όλο τον χρόνο. Αν επιλέξεις το Πήλιο, θα ανταμειφθείς. Είκοσι τέσσερα πανέμορφα χωριά λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου, κρατώντας καλά φυλαγμένα δεκάδες μυστικά για τον επισκέπτη. Ένα ταξίδι που αξίζει να κάνει κανείς τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο, καθώς σε κάθε εποχή είναι διαφορετικά τα όσα θα μας θέλξουν. Τα χωριά του Πηλίου αξίζει να τα ζήσεις, αλλά και να τα περπατήσεις. Εκτός, λοιπόν, από όλα τα άλλα, το Πήλιο είναι γνωστό για τα μονοπάτια του μέσα από πυκνά δάση, πηγές, καταρράκτες αλλά και υπέροχα χωριά.

▶ Η διαδρομή που σου προτείνουμε: Το Πήλιο είναι από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας για διακοπές. Συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, έχει κατάφυτες ρεματιές, καλντερίμια, πετρόχτιστα γεφύρια. Και, φυσικά, μοναδικά μονοπάτια για πεζοπορία. Προτίμησε το κεντρικό Πήλιο για πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες συνδέουν παλαιούς οικισμούς μέσω καλοδιατηρημένων μονοπατιών. Συντηρούνται τακτικά και έχουν σήμανση, οπότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Οι διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις μπορούν να έχουν ως κέντρο τη Μακρινίτσα, την Πορταριά ή τα Χάνια. Εναλλακτικά, σου προτείνουμε μια κυκλική διαδρομή από τα Καλά Νερά (στη νότια ακτή) μέσα από τα χωριά Βυζίτσα και Μηλιές. Ένα από τα πλεονεκτήματα της διαδρομής αυτής είναι ότι μπορείς να περπατήσεις ένα μεγάλο μέρος της ακολουθώντας το παλιό, παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, τον Μουντζούρη.

Ράφτινγκ στον Λούσιο και τον Αλφειό

ραφτινγκ

Ένας άλλος αγαπημένος προορισμός είναι η Πελοπόννησος, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η Αρκαδία. Καταβάσεις σε γάργαρα κρυστάλλινα νερά, βαθμός επικινδυνότητας ανάλογος των ορμητικών νερών την εποχή που θα επισκεφθείς τα ποτάμια, κολύμπι ανάποδα στο ρέμα υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών της Trekking Hellas, που έχει την έδρα της στην περιοχή και συγκεκριμέ- να στο χωριό Βλαχόραφτη, μικρές ή μεγαλύτερες παρέες που εκπαιδεύονται στις απαραίτητες τεχνικές κατάβασης και σίγουρα μια εμπειρία που θα σε κάνει να αξιολογήσεις αλλιώς τις χαρές της ζωής.

Φορώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα μπείτε στις βάρκες για να ξεκινήσετε τη διαδρομή! Ομαδική δράση και διασκέδαση σε ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας. Με τις βάρκες μας έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε δυσπρόσιτα μέρη μοναδικής ομορφιάς. Ένας μαγικός συνδυασμός δράσης και επαφής με τη φύση, που θα έχει αξέχαστο φινάλε σε μια σπηλιά κάτω από τους καταρράκτες.

▶ Η διαδρομή που σου προτείνουμε: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα απολαύσεις τα καταγάλανα νερά των αρκαδικών ποταμών. Η κατάβαση ξεκινάει από τη γέφυρα του Ατσίχολου στον ποταμό Λούσιο. Κωπηλατούμε στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού μέσα σε ένα στενό φαράγγι. Οργιώδης βλάστηση, φυσικές πηγές και πανέμορφα τοξωτά γεφύρια συμπληρώνουν αυτό το μοναδικό τοπίο. Οι επιβλητικοί βράχοι εκατέρωθεν του ποταμού δημιουργούν συναρπαστικά περάσματα και εμπόδια για ατέλειωτη διασκέδαση και μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης! Η διαδρομή μας καταλήγει στον ποταμό Αλφειό και τερματίζει στην ιστορική πέτρινη Γέφυρα του Κούκου.

Ορθοπεταλιές στη Βόρεια Εύβοια*

Η Εύβοια αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Βουνά, κάμποι, θάλασσα, καλλιέργειες, αγροτική ζωή. Η Βόρεια Εύβοια είναι γνωστή στους τουρίστες για τη λουτρόπολη της Αιδηψού, τα Λουτρά, τις πανέμορφες παραλίες στο Αιγαίο και τα γραφικά καταπράσινα χωριά. Σήμερα όμως επιλέγουμε τη Βόρεια Εύβοια για τις ομορφιές της στο βόρειο ακρωτήρι της. Η περιοχή είναι καταπράσινη, έχει ποτάμια, ψαροχώρια, παραλίες με καθαρά νερά και προσφέρεται για χαλαρό Σαββατοκύριακο και βόλτες με ποδήλατο.

▶ Η διαδρομή που σου προτείνουμε: Η διαδρομή αυτή "κυκλώνει" το βόρειο ακρωτήρι της Εύβοιας και έχει συνολική απόσταση περίπου 55 χλμ. σε άσφαλτο και χώμα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι παραλιακό και ακολουθεί την ακτογραμμή του κλειστού όρμου Γιάλτρων. Ανηφορίζει όμως στην πλαγιά του βουνού από βατό χωματόδρομο, που διασχίζει ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος, δημιουργώντας μια αξέχαστη διαδρομή με ποδήλατο βουνού, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Στη διαδρομή σου θα συναντήσεις κορυφαία σημεία, όπως ο Φάρος της Βασιλίνας και το γραφικό ψαροχώρι Άγιος Γεώργιος με τα ταβερνάκια του. Στον τερματισμό σου θα έχεις φτάσει στην Αιδηψό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μην παραλείψεις να περάσεις από τον μικρό υδροβιότοπο Φλίβα. Στους πυκνούς
καλαμιώνες του τα βράδια τα βατράχια κάνουν πάρτι κοάσματος, ανάλογα με την εποχή. Στην παραλία Βασιλίνα βρίσκεται ένας από τους παλιούς παραδοσιακούς φάρους της Ελλάδας. Εδώ είναι το πιο κοντινό σημείο της Βόρειας Εύβοιας με τη Φθιώτιδα. Από τον φάρο Βασιλίνας κινούμαστε προς το Γρεγολίμανο (η πρόσβαση σε μεγάλο κομμάτι της χρυσής αμμουδιάς του γίνεται μόνο μέσα από τις τουριστικές εγκαταστάσεις του ClubMed).

* Η βόρεια Εύβοια πλήγηκε πέρυσι από καταστροφικές πυρκαγιές. Στα καμένα εδάφη αυτή τη στιγμή η φύση ξαναπαίρνει τα ηνία και όσοι επισκέπτονται την περιοχή εξακολουθούν να θαυμάζουν τα κρυστάλλινα νερά, το εξαιρετικό φαγητό και τη μοναδική φιλοξενία. Φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να επισκεφθούμε την περιοχή και να συμβάλουμε στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων. 

Διασχίζοντας το Φαράγγι της Σαμαριάς

Φαράγγι της Σαμαριάς

Για την Κρήτη δε χρειάζονται πολλά λόγια. Ένας κόσμος ολόκληρος με ανυπέρβλητες ομορφιές, αντιθέσεις και συνθέσεις. Ένας κόσμος που χρειάζεσαι μέρες για να τον εξερευνήσεις, αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει, αφού πρόκειται για κάποια από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης. Αν έχεις επιλέξει ως τόπο διαμονής σου τα Χανιά, το Φαράγγι της Σαμαριάς θα το
βάλεις στα "πρέπει" των επισκέψεών σου.

Η πεζοπορία στο φαράγγι θεωρείται σχετικά εύκολη και αυτό μπορείς να το καταλάβεις από το γεγονός ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας το διασχίζουν. Κατά τη διαδρομή σου θα περάσεις μέσα από πευκοδάση, κυπαρίσσια και ελιές, θα συναντήσεις 22 πηγές πόσιμου νερού, εγκαταλελειμμένα χωριά και εκκλησίες τις οποίες φυσικά μπορείς να επισκεφθείς. Το φαράγγι έχει πλάτος 150 μ., αλλά στο στενότερο σημείο του φτάνει μόλις τα 3 μ., ενώ τα πανύψηλα βράχια που υψώνονται από πάνω σου προκαλούν δέος.

▶Η διαδρομή από βόρεια προς νότια: Το φαράγγι έχει δύο εισόδους, από Ξυλόσκαλο και Αγία Ρούμελη. Αν ξεκινήσεις από το Ξυλόσκαλο προς την Αγία Ρούμελη, η διαδρομή είναι συνεχώς κατηφορική και, παρόλο που θα χρειαστεί να διασχίσεις ένα ποτάμι πολλές φορές –πάνω από ξύλινες γέφυρες ή πηδώντας από βράχο σε βράχο–, όλα τα περάσματα είναι βατά και δε θα συναντήσεις ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σου.

Βαρκάδα στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης

λίμνη

Αν βρεθείς στην Κεφαλονιά και έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το σπήλαιο της Μελισσάνης, θα έχεις ήδη προσθέσει μια υπέροχη εμπειρία στο άλμπουμ με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις. Τι λες, μήπως ήρθε η ώρα να κλείσεις εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό σου; Εμείς, πάντως, θα σου πούμε ότι, από τη στιγμή που θα μπεις στη σπηλιά και θα κατηφορίσεις προς τη λίμνη, αυτό που θα αντικρίσεις θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά κι εσύ θα πρέπει να υπολογίσεις περίπου 1 ώρα για τη βαρκάδα.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη, διαστάσεων 40 x 50 μ., και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Μια τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και ένας μακρύς υπόγειος διάδρομος επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 έως 30 μ. Είκοσι χιλιάδες σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου. Η μπλε απόχρωση που χαρίζουν οι αχτίδες του ήλιου στο νερό της λίμνης είναι εξωπραγματικής ομορφιάς. Εικόνα που επιτείνεται αν δεις από ψηλά κάποια βάρκα πάνω στο νερό.

Πολύ απλά, γιατί θα νομίσεις ότι υπερίπταται πάνω από το νερό. Για την ιστορία, να ξέρεις ότι δύο εκδοχές υπάρχουν για την ονομασία της λίμνης. Σύμφωνα με τον μύθο, η νύμφη Μελισσάνθη αυτοκτόνησε από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της και την αρνήθηκε. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η βοσκοπούλα με το όνομα Μελισσάνθη, καθώς έψαχνε το πρόβατο που είχε χάσει, προσπαθώντας να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη και έτσι αυτή από τότε φέρει το όνομά της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i