Συνταγή για τυρόπιτα και οι συμβουλές για να την κάνεις πιο ελαφριά

Οι πίτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα στη χώρα μας και μπορείς να την εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνταγή για τυρόπιτα Ιstock

Εσύ ήξερες πως οι πίτες αποτελούν ένα πλήρες γεύμα και έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Μπορείς να τις εντάξεις εύκολα στο διατροφικό σου πρόγραμμα, ωστόσο θα πρέπει να προσέξεις μερικές παγίδες και να ακολουθήσεις μερικές συγκεκριμένες συμβουλές. Παρακάτω θα βρεις μια εύκολη συνταγή για τυρόπιτα, θρεπτική και υγιεινή καθώς περιέχει λίγο ελαιόλαδο και φύλλο ολικής άλεσης, αλλά και μερικές συμβουλές από τους διατροφολόγους Μαρία Τσιρινδάνη και Βλάση Λέπουρα, έτσι όπως τις μοιράστηκαν μέσα από τον λογαριασμό τους στο Instagram @keep_eat_healthy.

Υλικά για τυρόπιτα: 

1 λίτρο γάλα
3κ.σ ελαιόλαδο
80gr αλεύρι ολικής άλεσης
1 αυγό
150gr γραβιέρα
360gr φέτα χαμηλών λιπαρών
3κ.γ μοσχοκάρυδο
2κ.γ πιπέρι
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης

Εκτέλεση: 

1. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα με το μοσχοκάρυδο, το μαύρο πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

3. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε

4. Σε ένα μικρό ταψί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και έπειτα τοποθετούμε 3 φύλλα στη βάση με περίπου 1κ.γ ελαιόλαδο ενδιάμεσα, ρίχνουμε το μείγμα της τυρόπιτας και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα με 1κ.γ ενδιάμεσα από κάθε φύλλο

5. Διπλώνουμε τις άκρες, χαράζουμε τα κομμάτια, ρίχνουμε 2κ.γ ελαιόλαδο, μαύρο και λευκό σουσάμι

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 45’ περίπου

Διατροφική ανάλυση:

Η συνταγή βγάζει 12 κομμάτια, το κάθε ένα αποδίδει περίπου:
Ενέργεια: 360kcal
Λιπαρά: 14,5gr
Εκ των οποίων κορεσμένα: 6,2gr
Υδατάνθρακες: 40gr
Εκ των οποίων σάκχαρα: 5,6gr
Εκ των οποίων εδώδιμες ίνες: 2,2gr
Πρωτεΐνες: 17,2gr

Οι συμβουλές των διατροφολόγων για να κάνεις τις πίτες σου πιο ελαφριές: 

Να χρησιμοποιήσεις κάποιο φύλλο με αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό

Λόγω των παραπάνω φυτικών ινών που περιέχει θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα και θα σε βοηθήσει να χορτάσεις καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα.

Να μην το παρακάνεις με το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μια πολύ καλή αλλά πυκνή σε θερμίδες τροφή με αποτέλεμα να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους όταν αυτό χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Να χρησιμοποιήσεις κάποια πηγή πρωτεΐνης στη γέμιση (τυρί, κρέας, γάλα, αυγό, τόφου)

Θα σε βοηθήσει να καλύψεις τις πρωτεϊνικές σου ανάγκες, να χορτάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να δημιουργήσεις ένα πλήρες γεύμα.

Να μην παραλήψεις τα λαχανικά

Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις είτε μέσα στην γέμιση αν ετοιμάσεις κάποια χορτόπιτα, σπανακόπιτα κλπ είτε να συνοδέψεις την πίτα σου με κάποια σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά. Έτσι θα δημιουργήσεις ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που θα σε χορτάσει για περισσότερη ώρα, θα σε βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απώλεια βάρους.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i