Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς η γεύση του καφέ θα είναι καλύτερη

Πώς τον πίνεις τον καφέ σου;

coffee istock

Μέχρι τώρα το hack ήταν το αλάτι στον καφέ για καλύτερη γεύση αλλά τώρα νέα έρευνα δείχνει η προσθήκη λίγου νερού σε κόκκους καφέ πριν τους αλέσεις είναι το μυστικό για καλύτερη γεύση.

Το κόλπο βρίσκεται στη μείωση της ποσότητας του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται από το άλεσμα ολόκληρων κόκκων καφέ, κάτι που διαφορετικά τους αναγκάζει να συσσωρεύονται μεταξύ τους και να φράζουν το μύλο.

Οι λάτρεις του καφέ ψεκάζουν τους κόκκους για να τους υγράνουν πριν τους αλέσουν. Τώρα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τι κάνει τους σπινθήρες να πετούν στους αλεσμένους κόκκους καφέ – και έδειξαν πώς οι εκκολαπτόμενοι baristas μπορούν να μειώσουν αυτόν τον στατικό ηλεκτρισμό για να παράγουν μια πιο έντονη γεύση σε ένα φλιτζάνι εσπρέσο.

"Η υγρασία, είτε πρόκειται για το εσωτερικό του καβουρδισμένου καφέ είτε αυτή που προστίθεται κατά το άλεσμα, υπαγορεύει την ποσότητα φορτίου που σχηματίζεται κατά το άλεσμα", λέει ο Christopher Hendon, χημικός υλικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Ο Hendon, ο οποίος έχει δείξει στο παρελθόν πώς η κατάψυξη των κόκκων καφέ βελτιώνει τη γεύση, συνεργάστηκε με τον πρώην ηφαιστειολόγο του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, Joshua Méndez Harper στο Portland State University για να διερευνήσει ποιοι τύποι καφέ τείνουν να συσσωρεύονται και γιατί και πώς αυτό επηρεάζει την παρασκευή.

Ο Harper, ο Hendon και οι συνεργάτες τους συνέκριναν καβουρδισμένους κόκκους καφέ, οι οποίοι διέφεραν ως προς την προέλευσή τους, τους χρόνους ψησίματος και την περιεκτικότητά τους σε υγρασία. Μέτρησαν τον στατικό ηλεκτρισμό σε κάθε παρτίδα μετά το άλεσμα, καθώς και το μέγεθος των σωματιδίων του φρεσκοαλεσμένου καφέ και τη γεύση της τελικής παρασκευής.

Η άλεση ολόκληρων κόκκων καφέ δημιουργεί μεγάλη τριβή καθώς τρίβονται μεταξύ τους και σπάνε. Αυτό παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Με το διπλό άλεσμα των κόκκων καφέ, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του στατικού ηλεκτρισμού στον αλεσμένο καφέ προέρχεται από τη θραύση των κόκκων και λιγότερο από την τριβή μεταξύ τους.

Όσον αφορά τους κόκκους που τείνουν να συσσωρεύονται όταν αλέθονται, πιο ξηροί, πιο ψημμένοι που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα της ομάδας παρήγαγαν περισσότερα ηλεκτροστατικά φορτία. 

Συγκρίνοντας τους αλεσμένους κόκκους με και χωρίς λίγο επιπλέον νερό, ο Harper και οι συνεργάτες του έδειξαν επίσης ότι η προσθήκη νερού πριν από το άλεσμα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης εσπρέσο και σταθερά πιο δυνατή παρασκευή. Το νερό διαπέρασε τα υγρά κατακάθια καφέ και έβγαζε περισσότερη γεύση από τους λιγότερο σβολιασμένους κόκκους.

Μιλώντας στο New Scientist, ο Hendon συνέστησε την προσθήκη περίπου 20 μl νερού ανά γραμμάριο καφέ, ή περίπου μισό mL για ένα τυπικό φλιτζανάκι εσπρέσο, για να βελτιωθεί η συνοχή και η γεύση του.

"Αυτές οι έρευνες μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση παράλληλων ζητημάτων στη γεωφυσική – είτε πρόκειται για κατολισθήσεις, για ηφαιστειακές εκρήξεις, είτε για το πώς το νερό διεισδύει στο έδαφος" ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Matter.

Δες και αυτό: Τέσσερα λάθη στην κατανάλωση καφέ σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i