Οι παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις του 2024

Σε ποια μονοπάτια θα ανανεωθεί η παγκόσμια και η ελληνική εστιατορική σκηνή; Αδημονούμε να απολαύσουμε τα καινούργια γευστικά σενάρια και να χειροκροτήσουμε τις νέες ιδέες των σεφ.

γαστρονομια

Οι γευστικές τάσεις που διαμορφώνονται κάθε χρονιά εκφράζουν επιλογές και επιθυμίες που τις περισσότερες φορές σιγοψήνονταν ήδη μέχρι κάποια στιγμή να εκφραστούν δυναμικά αγκαλιάζοντας ευρύτερα τον κόσμο της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές φορές επίσης αποτελούν πρωτοβουλίες πρωτοπόρων σεφ που οδηγούν με τις δημιουργίες τους τη γαστρονομία της εποχής σε καινούργια μονοπάτια.

Κι απ’ ότι φαίνεται, με την εκρηκτική επέκταση του βετζετεριανισμού και του βιγκανισμού ήρθε ο καιρός να μην αντιμετωπίζονται τα καλούδια του φυτικού βασιλείου απλώς σαν υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά σαν αυτόνομες οντότητες με τις δικές τους ιδιαίτερες υφές και γεύσεις. Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια δημιουργική κουζίνα των φυτών, που λόγω της ανεξάντλητης ποικιλίας τους παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και τα οποία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν με πιάτα ψαριού και κρέατος σ’ ένα εστιατόριο. Μπορεί ιδανικός οδηγός μας να είναι ο 3άστερος Alain Passard στο Παρίσι, αλλά έξυπνες ιδέες μπορούν να υπάρχουν κάλλιστα και στην παράδοση. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από την αθηναϊκή σκηνή, ξεκινώντας από τα κάστανα στιφάδο του "Pharaoh", για να περάσω σε πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως το καρπάτσιο παντζαριού με βατόμουρα στο "Geko", τις αγκινάρες με τρούφα και καφέ στο "Zillers", ή τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ με καφέ και κάστανα στο "Seeds". Ανάμεσα στα προϊόντα που ανεβάζουν πολύ τις μετοχές τους, πάντως, είναι σίγουρα τα μανιτάρια και ειδικά τα άγρια, αλλά και ιδιαιτερότητες, όπως οι μπάμιες και οι αγκινάρες.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i