
Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε το μπρόκολο, αλλά γενικά παραβλέπουμε ένα άλλο λαχανικό, μέλος της οικογένειας Brassica, που αξίζει την προσοχή μας. Κάνε λίγο χώρο για το mustard greens (επιστημονική ονομασία: Brassica juncea) ή ινδική μουστάρδα στα ελληνικά, ένα πιπεράτο λαχανικό που θα πρέπει να τρως περισσότερο. Μάθε το γιατί.
Τι είναι η ινδική μουστάρδα;
Πρόκειται για ένα ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος περί τα 60 εκατοστά. Στην Ελλάδα θεωρείται ζιζάνιο και δεν του δίνεται η προσοχή που του αναλογεί. Πρόκειται για φυτό υψηλής οικονομικής αξίας αφού οι σπόροι του αποτελούν την πρώτη ύλη της καφέ μουστάρδας, ενός καρυκεύματος πολλών πιάτων διεθνώς.
Όπως και άλλα σκούρα φυλλώδη πράσινα, η ινδική μουστάρδα έχει υψηλή βαθμολογία στη λίστα με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Γιατί, λοιπόν, να μην το προσθέσεις στη διατροφή σου;
Τα φυλλώδη πράσινα προστατεύουν από διάφορες χρόνιες ασθένειες. Η ινδική μουστάρδα αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και μπορεί να διαφέρει πολύ ως προς το χρώμα, από πράσινο έως και σκούρα κόκκινο!
Ινδική μουστάρδα και οφέλη
Το φυλλώδες λαχανικό τρώγεται συχνά σε όλο τον κόσμο στην ινδική, ιαπωνική, ταϊλανδέζικη, κινέζικη και βιετναμέζικη κουζίνα.
Έχει αντιοξειδωτικά: Η ινδική μουστάρδα είναι πραγματικά θρεπτική και γεμάτη με αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Έχουν επίσης φυτικές ίνες και είναι αρκετά χαμηλές σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι σε κρατάει χορτάτη ενώ καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες: Διαθέτει πάνω από το 100% της ημερήσιας αξίας βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που πολλοί δεν τρώνε αρκετά. Τα φύλλα της περιέχουν επίσης άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως Α και Ε. Το μαγείρεμα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση αυτών των βιταμινών ακόμη περισσότερο.
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αυτό το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες περιέχουν θείο και άζωτο που βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά της οικογένειας Brassica, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το kale. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι του καρκίνου.
Πώς να τα επεξεργαστείς
Τα φύλλα της είναι λίγο πιο πικάντικα σε γεύση από το kale ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά μπορείς μαγειρέψεις απλά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού.
Πρόσθεσέ τα σε smoothies, συνδυάζοντας τα με πιο γλυκά φρούτα όπως μπανάνες και χουρμάδες.
Φτιάξε τα ως σούπα ή βράσε τα και πρόσφερέ τα ως βραστή σαλάτα.
Παχαίνουν τα λαχανικά; Αυτά, ναι!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr