Κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ: Πώς αυτά τα μπαχαρικά έγιναν σύμβολο των Χριστουγέννων;

Από τις ευεργετικές τους ιδιότητες μέχρι τα πιάτα και τα ποτά των γιορτών!

Κανέλα, μοσχοκάρυδο iStock

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζεις τις γιορτές, το φαγητό είναι πιθανότατα κεντρικό στοιχείο των χειμερινών σου εκδηλώσεων. Και μια τριάδα μπαχαρικών, κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, εμφανίζονται σε πολλά πιάτα και ποτά και αποτελούν αναμφισβήτητο μέρος του προφίλ αρώματος που συνδέεις με την περίοδο των διακοπών και των Χριστουγέννων.

Η Serina DeSalvio λέει στο theconversation, "ήμουν περίεργη να μάθω πώς αυτά τα μπαχαρικά, που καλλιεργούνται στους τροπικούς, συνδέθηκαν τόσο στενά με τις χειμερινές διακοπές του βόρειου ημισφαιρίου. Ακριβώς όπως η φθινοπωρινή συγκομιδή των cranberries τα καθιστά φυσική επιλογή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, σκέφτηκα ότι ίσως η εποχικότητα της συγκομιδής των μπαχαρικών να έχει κάποια σχέση με τη χρήση τους κατά τους χειμερινούς μήνες"

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει!

Η συγκομιδή των μπαχαρικών

Οι ρίζες τζίντζερ χρειάζονται οκτώ έως 10 μήνες για να ωριμάσουν πλήρως. Τα φυτά μπορούν να συγκομιστούν οποιαδήποτε εποχή του έτους, εάν είναι ώριμα και δεν έχουν εκτεθεί στο κρύο ή τον άνεμο.

Αυτός ο χρόνος είναι σημαντικός επειδή η συγκομιδή του τζίντζερ σημαίνει ξερίζωμα ολόκληρου του φυτού για να φτάσουν στα ριζώματα που αναπτύσσονται υπόγεια. Τα ριζώματα λειτουργούν σαν υπόγειοι βλαστοί, αποθηκεύοντας θρεπτικά συστατικά για το φυτό που το βοηθούν να επιβιώσει το χειμώνα. Μόλις ο κρύος καιρός δώσει σήμα στο φυτό να βυθιστεί στην υπόγεια προμήθεια θρεπτικών συστατικών, η ποιότητα του τζίντζερ που συγκομίζεται θα μειωθεί σημαντικά.

Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από την άλεση των σπόρων του δέντρου Myristica fragrans, ένα αειθαλές φυτό που προέρχεται από την Ινδονησία. Τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν το έκτο έτος, αλλά η μέγιστη παραγωγή έρχεται όταν είναι κοντά στα 20 χρόνια.

Οι εργάτες συλλέγουν τους καρπούς από τα δέντρα, τα οποία συνήθως φτάνουν σε ύψος 3 έως 10 μέτρων, χρησιμοποιώντας μακριά κοντάρια για να ρίξουν τους καρπούς. Για την παραγωγή μπαχαρικών, οι καρποί στη συνέχεια αποξηραίνονται στον ήλιο.

Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από την άλεση των εσωτερικών πυρήνων των σπόρων. Δεδομένου ότι αυτό το φυτό παράγει δύο μπαχαρικά, η μακρά αναμονή για την ωρίμανση των δέντρων αξίζει τον κόπο για τους παραγωγούς.

Τι κάνει τα μπαχαρικά "ζεστά";

Η κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο χαρακτηρίζονται ευρέως ως "ζεστά" μπαχαρικά, γεγονός που πιθανώς έχει να κάνει λιγότερο με το από πού προέρχονται και περισσότερο με το πώς επηρεάζουν το σώμα σου.

Με τον ίδιο τρόπο που η μέντα μπορεί να έχει "κρύα" γεύση λόγω της περιεκτικότητάς της σε μενθόλη, η ζεστή γεύση της κανέλας αποδίδεται σε μια ένωση που ονομάζεται κανναμαλδεΰδη, η οποία δίνει στο μπαχαρικό τη χαρακτηριστική του γεύση και οσμή. Αυτή η χημική ουσία ξεγελά το νευρικό σου σύστημα όταν την τρως, ενεργοποιώντας την ίδια οδό που αντιλαμβάνεται τη ζεστασιά, όπως η καψαϊκίνη στις πιπεριές προκαλεί το αίσθημα του πόνου.

Η κανναμαλδεΰδη συμβάλλει επίσης στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οπότε η απόλαυση τσαγιού κανέλας μετά από ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου. Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρη την Ασία για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες και ως πεπτικό βοήθημα.

Το πρώτο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου δυτικά μέσω του Ατλαντικού προσπάθησε να βρει μια διαδρομή προς την Ασία για να αγοράσει κανέλα και άλλα μπαχαρικά απευθείας από εκεί που καλλιεργούνταν. Πράγματι, το εμπόριο μπαχαρικών μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μικρόκοσμος για την ιστορία της παγκοσμιοποίησης, με όλα τα συναφή οφέλη και τις ζημιές της.

Το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο δεν ξεγελούν το νευρικό σου σύστημα για να νιώσεις ζεστασιά, αλλά και τα δύο περιέχουν μυριάδες ενώσεις που βοηθούν στην πέψη και μπορούν να αποκρούσουν ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Το τζίντζερ είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας κατά της ναυτίας λόγω μιας ένωσης που ονομάζεται τζιντζερόλη, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν παραμένουν στο έντερο τόσο πολύ, γεγονός που μειώνει την παραγωγή αερίων και σε αποτρέπει από το αίσθημα του φουσκώματος και της αδιαθεσίας.

Το τζίντζερ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για διατροφικούς σκοπούς τον Μεσαίωνα ως ένας τρόπος κάλυψης της γεύσης των κρεάτων, τα οποία καταναλώνονταν κυρίως τους χειμερινούς μήνες γύρω από τις γιορτές. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μπαχαρικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μαγειρική σε πολλές μορφές - φρέσκο, αποξηραμένο και αλεσμένο, ζαχαρωμένο ή τουρσί. 

Όπως και η κανέλα, το μοσχοκάρυδο είναι άλλο ένα αντιδιαβητικό. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την ινσουλίνη του ορού. Η ινσουλίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του τρόπου αποθήκευσης των σακχάρων στο σώμα σου, μετακινώντας τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, όπου μπορεί να προσπελαστεί αργότερα, όταν χρειάζεσαι μια ενεργειακή ώθηση.

Οι σπόροι μοσχοκάρυδου παράγουν πολλές φυσικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν παθογόνα βακτήρια. Κατά τη δεκαετία του 1600, οι γιατροί πίστευαν ότι το μοσχοκάρυδο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της βουβωνικής πανώλης. Αυτή η πεποίθηση πιθανώς οφειλόταν στις εντομοκτόνες ιδιότητες του μοσχοκάρυδου, οι οποίες θα βοηθούσαν να κρατηθούν οι ψύλλοι που μεταφέρουν την πανούκλα μακριά από τους ανθρώπους που φορούσαν ένα κολιέ μοσχοκάρυδου.

Οι εικόνες και οι ήχοι των χειμερινών διακοπών είναι χαρακτηριστικοί, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο νοσταλγικό όσο οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Διάβασε επίσης:

Έχει δίκιο το TikTok; Μπορεί η προσθήκη κανέλας στον καφέ να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;

Βότανα και μπαχαρικά που ενισχύουν την απώλεια βάρους

7 τρόποι να χάσεις τα κιλά των γιορτών χωρίς δίαιτα και στερήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i