
Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του παντζαριού είναι η ικανότητά του να ενισχύει την καρδιοαγγειακή υγεία. Οι νιτρικές ενώσεις που περιέχει το παντζάρι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και της οξειδωτικής βλάβης, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Tο παντζάρι είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, προσφέροντας ποικίλα οφέλη για την υγεία και τη γενική ευεξία σου. Έτσι η digital creator Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia), έχει ετοιμάσει την πιο νόστιμη και γρήγορη σάλτσα παντζαριού, που μπορείς να τη αποθηκεύσεις στην κατάψυξη και να την προσθέτεις στα γεύματά σου όταν δεν έχει χρόνο για μαγείρεμα. Θα απογειώσει το πιάτο σου και θα σε κάνει να "γλύφεις" τα δάχτυλά σου!
Σάλτσα παντζαριού
Υλικά:
- έτοιμα βρασμένα παντζάρια
- σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι και λίγο μπούκοβο ή τσίλι
Εκτέλεση:
1) Σε έναν πολυκόφτη ρίχνεις μέσα όλα τα υλικά σου και τα χτυπάς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα
2) Στη συνέχεια ρίχνεις τα σάλτσα σου σε βαζάκια και τα βάζεις στην κατάψυξη
Τip!
Βγάζεις απλά από το προηγούμενο βράδυ το βαζάκι σου από την κατάψυξη, έτσι ώστε να ξεπαγώσει στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, βράζεις ζυμαρικά της επιλογής σου, ρίχνεις από πάνω τη σάλτσα σου, προσθέτεις λίγη φέτα ή μυζήθρα, λίγο άνηθο και λίγο χυμό λεμονιού, και το φαγητό σου είναι έτοιμο. Απλό, γρήγορο και νοστιμότατο!
Διάβασε επίσης:
6 οφέλη από τα παντζάρια (Spoiler: βοηθούν και στην απώλεια βάρους!)
Γιατί να πιεις έναν χυμό παντζαριού τώρα;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr