Γιατί να πιεις έναν χυμό παντζαριού τώρα;

Αν σκέφτεσαι ότι θέλεις κάτι γλυκό αλλά υγιεινό πιες ένα χυμό παντζαριού και μάθε πόσο ωφέλιμος είναι.

beet istock

Meet the beet. Οι φανς του "The Office" μπορεί να το γνωρίζουν ως μότο της Schrute Farms. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν το παντζάρι μεταφορικά (έχει γίνει σαν "κόκκινο παντζάρι"). Ωστόσο το παντζάρι ως λαχανικό και ο χυμός παντζαριού έχει αποδειγμένα οφέλη για την υγεία σου.

Ο χυμός παντζαριού έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής. Είναι συχνά γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί καλά με ένα πλούσιο γεύμα ή συμπλήρωμα και να αναμειχθεί τέλεια σε shakes ή smoothie.

Τα παντζάρια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερό σου. Χρειαζόμαστε πολλά καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια: Μια ελαφριά και χορταστική προσθήκη στο βραδινό σου

Χυμός παντζαριού: 4 οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζεις

Η γλυκιά του γεύση δεν κάνει καλό μόνον στις φλεγμονές και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάθε τα τέσσερα οφέλη για την υγεία του χυμού τεύτλων.

1. Βελτιώνει την αντοχή

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού τεύτλων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης, της αερόβιας αντοχής ενώ μειώνει την κόπωση κατά την προπόνηση. Ενώ η μελέτη αποδείχθηκε αξιόπιστη, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ο χυμός παντζαριού σε συνδυασμό με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τα οφέλη.

2. Συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας

Η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων-δυσλειτουργικών ερυθρών αιμοσφαιρίων-στο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ωχρότητα δέρματος, δύσπνοια, ταχυκαρδία και πολλά άλλα προβλήματα. Ο χυμός παντζαριού είναι πλούσιος σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

3. Υποστηρίζει τη γνωστική υγεία

Ο χυμός παντζαριού αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικός τρόπος για να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ και να καταπολεμήσει την εξέλιξη της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.

4. Είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων

Ο χυμός παντζαριού είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου (ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης που βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών), σιδήρου και πολλών άλλων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

Εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, ο χυμός παντζαριού περιέχει νιτρικά άλατα.

Προσοχή! Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από τον χυμό παντζαριού, υπάρχουν επίσης μερικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις. Εάν παίρνεις φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, συμβουλεύσου έναν γιατρό πριν ξεκινήσεις να καταναλώνεις τον χυμό. Τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά.

Παντζάρι: Τα οφέλη υγείας που λίγοι γνωρίζουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i