Παντζάρι: Τα οφέλη υγείας που λίγοι γνωρίζουν

Με τα νεότερα δεδομένα, το παντζάρι φαίνεται πως είναι ένα ισχυρό superfood που ενισχύει την υγεία μας.

παντζάρια istock

Συνεχώς σκέφτεσαι πως πρέπει να βελτιώσεις τη διατροφή σου, προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμα, αποφεύγοντας παράλληλα το junk food και τα γλυκά. Ωστόσο αναρωτιέσαι πώς ακριβώς να το κάνεις αυτό. Άραγε, εσύ γνώριζες πως τα παντζάρια αποτελούν τον βασιλιά των superfood στα λαχανικά; 

Σύμφωνα με τον δρ Michael Mosley, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή ιατρικών άρθρων και την παρουσίαση εκπομπών με ανάλογο περιεχόμενο στο BBC, το παντζάρι προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό ενός ατόμου που αποφασίσει να το προσθέσει στη διατροφή του. Όπως εξηγεί, το χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βεταλαΐνες, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε όλο το φυτό, ωστόσο είναι τα υψηλά επίπεδα των νιτρικών αλάτων που κάνουν το συγκεκριμένο λαχανικό να έχει σχεδόν... μαγικές ιδιότητες. 

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε λαχανικά πλούσια σε νιτρικά;

Όπως προαναφέρθηκε, τα παντζάρια αποτελούν πηγές νιτρικών αλάτων, με αποτέλεσμα όταν τα καταναλώνουμε να παρατηρούμε κάτι φανταστικό. Ειδικότερα, τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας μετατρέπουν τα νιτρικά σε νιτρώδη. Τι συμβαίνει λοιπόν; Τα νιτρώδη μετατρέπονται στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο καταφέρνει να αυξήσει τη ροή του αίματος στα όργανα του οργανισμού.

Ποια είναι τα οφέλη των παντζαριών;

Δεδομένου ότι τα παντζάρια συμβάλλουν στη ροή του αίματος, το συγκεκριμένο λαχανικό θεωρείται ως το φυσικό βιάγκρα, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να το επιβεβαιώνουν. Σίγουρα, συμβάλλουν στην παραγωγή και τη διατήρηση της στύσης, πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι αξιοποιούσαν τον χυμό του παντζαριού ως αφροδισιακό. 

Παράλληλα, μέσω ενός πειράματος του δρ Mosley που παρουσίασε στην εκπομπή του, κατά την οποία μία ομάδα εθελοντών με αυξημένη πίεση πρόσθεσαν στη διατροφή τους περισσότερα παντζάρια, διαπιστώθηκε μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, αρκετές μελέτες του καθηγητή Andy Jones, έδειξαν πως η κατανάλωση του παντζαριού, κυρίως στη μορφή συμπυκνωμένου χυμού, ενίσχυσε την αθλητική ικανότητα. Μάλιστα, μία ερευνά του μελέτησε μία ομάδα ανταγωνιστικών ποδηλατών, οι οποίοι θα διένυαν τη διαδρομή των 16 χλμ αφού είχαν πιει χυμό παντζαριού. Ωστόσο, αυτό που αγνοούσαν ήταν ότι σε κάποιους από αυτούς είχαν αφαιρέσει από τον χυμό τους τα νιτρικά άλατα. Το αποτέλεσμα; Οι ποδηλάτες, που είχαν πιει τον χυμό με τα νιτρικά άλατα, αποδείχθηκαν ταχύτεροι κατά 45 δευτερόλεπτα, ένα σημαντικό γεγονός αν πράγματι οι αθλητές αυτοί διαγωνίζονταν κανονικά. 

Πώς να το αξιοποιήσει;;

Είτε είσαι λάτρης ή όχι, μπορείς να αξιοποιήσει το παντζάρι και τα οφέλη του, προσθέτοντάς το "κρυφά" στις συνταγές σου. Αρχικά, αν θες να το πιεις ως χυμό και δεν τρελαίνεσαι με τη γεύση του, μπορείς να προσθέσεις μαζί λίγο μήλο, σέλινο και τζίντζερ. Από την άλλη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παντζάρι ως λαχανικό και να το "κρύψεις" στο ριζότο σου, στα μπιφτέκια, ακόμα και στις γλυκές παρασκευές, όπως σε ένα κέικ, με τους γνώστες να αναφέρουν πως ταιριάζει τέλεια με τη σοκολάτα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i