Γεμιστά: Η πιο υγιεινή παραλλαγή με κινόα και φέτα

Αν τα δοκιμάσεις μια φορά θα θες να τα φτιάχνεις συνέχεια!

gemista istock

Τα γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτα αρώματα και χρώματα. Η βάση τους, η ντομάτα, δεν προσφέρει μόνο δροσιά και γεύση αλλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε λυκοπένιο - ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Παράλληλα, οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνες A, C και Κ, κάλιο και φυτικές ίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία των οστών. Επιπλέον, χάρη στη χαμηλή θερμιδική τους αξία, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν ελαφριά και θρεπτικά γεύματα. Όταν οι ντομάτες ψήνονται, μάλιστα, η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται, κάνοντάς τις ακόμα πιο ωφέλιμες.

Σε αυτήν την παραλλαγή, η διατροφολόγος Ευαγγελία Ντεμίρη (@soul.diet), αντικαθιστά το παραδοσιακό ρύζι με κινόα, κάνοντας το πιάτο πιο ελαφρύ αλλά και πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η κινόα συνδυάζεται με τη φέτα, που χαρίζει γεύση και ασβέστιο, ενώ τα μανιτάρια και τα φρέσκα μυρωδικά προσθέτουν άρωμα, φυτικές ίνες και επιπλέον αντιοξειδωτικά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο πιάτο, που συνδυάζει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ένα παραδοσιακό πιάτο γίνεται έτσι πιο υγιεινό και κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να στερηθούν την απόλαυση.

Γεμιστά με κινόα και τυρί

Υλικά:

  • 5 ντομάτες
  • 10 κ.σ. κινόα (ξεπλυμένη)
  • 200 γρ. φέτα
  • 10-12 μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.σ. δυόσμος, 1-2 κ.σ. άνηθος
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από τη σάρκα της ντομάτας
  • 1 κ.σ. ρίγανη, πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Κόβεις καπάκι από τις ντομάτες, αδειάζεις τη σάρκα και τη βάζεις στο μπλέντερ.

2) Σοτάρεις ελαφρά τα μανιτάρια και προσθέτεις κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο, ρίγανη και πιπέρι.

3) Ρίχνεις το χυμό ντομάτας και προσθέτεις την κινόα (αφού την έχεις ξεπλύνει 2-3 φορές με ζεστό νερό). Ανακατεύεις. Αν το μείγμα δεν έχει αρκετά υγρά, προσθέτεις μισό ποτήρι νερό και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για 3-4’.

4) Γεμίζεις τις ντομάτες με λίγη φέτα, το μείγμα και ξανά λίγη φέτα. Περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο.

5) Ψήνεις στους 200°C για 45’–60’.

Διάβασε επίσης:

Αντί για ρύζι: Το συστατικό που κάνει τα γεμιστά θρεπτικά και μοναδικά

5 καλοκαιρινά λαδερά φουλ στην πρωτεΐνη

Πώς να μαγειρέψω την κινόα και ποια είναι τα οφέλη της;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i