 facebook
facebook
Αν αποφάσισες αυτό το Σαββατοκύριακο να στολίσεις το σπίτι και να μπεις σε χριστουγεννιάτικο mood, ξέρεις καλά ότι η αίσθηση των γιορτών δεν έρχεται μόνο με τα στολίδια και τα φώτα. Χρειάζεται να τη συνοδεύσεις με το κατάλληλο γλυκό, κάτι που θα γεμίσει την κουζίνα σου με αρώματα ζάχαρης, μπαχαρικών και πορτοκαλιού και θα φέρει όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων στο τραπέζι σου.
Αντί να αγοράσεις τα κλασικά μελομακάρονα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή από τον σεφ Σταύρο Βαρθαλίτη, τη μελομακαρονόπιτα με γλάσο λευκής κουβερτούρας. Συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση του μελομακάρονου με την πλούσια, κρεμώδη λευκή κουβερτούρα και τα τραγανά καρύδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει, εντυπωσιάζει και γεμίζει την καρδιά σου γιορτινή ζεστασιά.
Μελομακαρονόπιτα με γλάσο λευκής κουβερτούρας
Υλικά για το σιρόπι:
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. μέλι
Υλικά για τη μελομακαρονόπιτα:
- 200 γρ. σπορέλαιο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
Υλικά για το γλάσο:
- 125 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 80 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Σιρόπι
1) Βάλε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίξε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.
2) Άφησέ το να πάρει μια βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
3) Αφαίρεσέ το από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι και άφησέ το να κρυώσει τελείως.
Μελομακαρονόπιτα
1) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
2) Σε ένα μπολ ανακάτεψε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη με σύρμα χειρός.
3) Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακάτεψε καλά.
4) Ρίξε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακάτεψε απαλά με κουτάλα.
5) Ψιλοκόψε την κουβερτούρα γάλακτος και πρόσθεσέ την στο μείγμα.
6) Άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 23x33 εκ., μεταφέρε το μείγμα και άπλωσέ το ομοιόμορφα με τα χέρια σου.
7) Ψήσε για 45 λεπτά.
8) Βγάλε το ταψί από τον φούρνο και περιχύσε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Άφησέ το να απορροφηθεί για 1 ώρα.
Γλάσο λευκής κουβερτούρας
1) Κόψε τη λευκή κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και βάλε τη σε πυρίμαχο μπολ μαζί με το βούτυρο.
2) Κάλυψε με μεμβράνη και λιώσε στον φούρνο μικροκυμάτων (800 Watt, 2-3 λεπτά), ανακάτεψε μέχρι να γίνει λείο και άφησέ το 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
3) Άπλωσε το γλάσο πάνω στη μελομακαρονόπιτα, πρόσθεσε τα κομμένα καρύδια και άφησέ το 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να δέσει.
4) Κόψε σε κομμάτια και απόλαυσέ το!
@stavrosvarthalitis #ad Βαρέθηκες να παίρνεις ένα-ένα τα μελομακάρονα; Σου έχω τη λύση, φτιάξε αυτή τη φανταστική συνταγή για μελωμένη μελομακαρονόπιτα με κομμάτια Κουβερτούρας Γάλακτος και γλάσο από Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ! Βρες την αναλυτική συνταγή στο https://stavros-varthalitis.gr #varthalitis #foodman #jotis #couverture ♬ original sound - Stavros Varthalitis 
Διάβασε επίσης:
Κορμός μελομακάρονο χωρίς ζάχαρη - Ιδανικό για ένα γρήγορο εορταστικό γλυκό
Μελομακάρονα με στέβια: Είναι πιο υγιεινά ή είναι μύθος - τι λέει ο διατροφολόγος
Συνταγή για ρυζόγαλο με μέλι: Θα "ξυπνήσει" τις πιο γλυκιές σου αναμνήσεις
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr
 
 
 
 
 
 
 
