«Το λάδι καρύδας είναι ανθυγιεινό!», λέει η American Heart Association

Το έλαιο καρύδας είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και το βούτυρο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας από τις ΗΠΑ.

elaio-karidas

Mε τη μανία του Survivor καλά να κρατεί, τα μάρκετ γέμισαν καρύδες και τα ψυγεία μας, καρύδα και όλα τα προϊόντα της. Μήπως όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση καρύδας και συγκεκριμένα σε ότι αφορά το έλαιο καρύδας;

Το έλαιο καρύδας περιέχει άφθονα κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), δήλωσε η Ένωση των Αμερικανών καρδιολόγων, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο λάδι είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και με το βούτυρο - αν όχι περισσότερο.

Αν και συχνά το έλαιο καρύδας προωθείται στην αγορά ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα λίπη του είναι καλύτερα για τον άνθρωπο από τα άλλα κορεσμένα λίπη, η American Heart Association (AHA), σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Shape tested: Πήγα στον Άγιο Δομίνικο και έμαθα τα πάντα για τις καρύδες (θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και σούπερ συνταγές Καραϊβικής)

Βέβαια, η εικόνα γύρω από τα λίπη είναι μάλλον συγκεχυμένη. Γενικά πάντως τα ζωικά λίπη θεωρούνται πιο ανθυγιεινά σε σχέση με τα αυτά που έχουν φυτική προέλευση (π.χ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), επειδή τα πρώτα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων, έναντι 63% κορεσμένων λιπών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λίπη του μοσχαρίσιου κρέατος.

Η ΑΗΑ επαναλαμβάνει τη γενική σύσταση οι άνθρωποι να περιορίζουν όσο μπορούν τις τροφές με κορεσμένα λίπη και στη θέση τους να καταναλώνουν ακόρεστα φυτικά έλαια (με προτιμώμενο το ελαιόλαδο), λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,

  • ο μέσος άνδρας δεν πρέπει να τρώει πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπών τη μέρα,
  • ενώ η μέση γυναίκα έως 20 γραμμάρια.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λίπη (και τα κορεσμένα) αποτελούν ουσιαστικό μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, γι' αυτό δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς στο άλλο άκρο και να κάνει υπερβολική μείωσή τους. Μεταξύ άλλων, τα λίπη αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις πολύτιμες βιταμίνες, όπως A, D και E.

ΑΠΕ_ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i