Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δε στα λέει όλα!

Πιθανότατα έχεις ακούσει τον όρο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Βασίζεται στο ύψος και το βάρος σου και χρησιμοποιείται ευρέως για να προσδιορίσει αν κυμαίνεσαι σε ένα υγιεινό εύρος βάρους. Όπως όμως αποδεικνύεται, ο ΔΜΣ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσεις το βάρος σου.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δε στα λέει όλα!

Μάθε περισσότερα για το ΔΜΣ


Προκύπτοντας από το ύψος και το βάρος κάποιου ατόμου, ο ΔΜΣ κατατάσσει τους ανθρώπους σε τέσσερις κατηγορίες:


Λιποβαρής: ΔΜΣ κάτω από 18,5

Φυσιολογικός: ΔΜΣ που κυμαίνεται ανάμεσα στο 18,5 και 24,9

Υπέρβαρος: ΔΜΣ  ανάμεσα στο 25 και το 29,9

Παχύσαρκος: ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο


Βρες το δικό σου ΔΜΣ κάνοντας κλικ στο Εργαλείο Υπολογισμού Δείκτης Μάζας Σώματος του Shape.gr


Και πώς είναι χρήσιμος αυτός ο αριθμός τελικά;


«Πιθανότατα για το 90% ή 95% του πληθυσμού ο ΔΜΣ είναι μια χαρά σαν μια γενική μέτρηση της παχυσαρκίας», λέει ο Richard L. Atkinson, MD, ερευνητής και συντάκτης της επιθεώρησης International Journal of Obesity.


Ορισμένοι όμως έχουν διαφορετική άποψη. Ο Scott Kahan, που διευθύνει το κέντρο National Center for Weight and Wellness, λέει, «παραδοσιακά, προσδιορίζουμε την παχυσαρκία από ένα συγκεκριμένο σημείο στην κλίμακα του δείκτη ΔΜΣ». Κρίνοντας όμως το αν ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος βάση μόνο μερικών αριθμών είναι παλιομοδίτικη άποψη και όχι τρομερά χρήσιμο, λέει.


Σύμφωνα με τον Kahan η μέτρηση του ΔΜΣ είναι μόνο ένα σημείο αφετηρίας. Βλέπει ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι αλλά υγιείς και ο ΔΜΣ δεν αντανακλά πραγματικά τα προβλήματα της υγείας τους.


«Είναι απλά βαρείς. Ο ΔΜΣ τους τοποθετεί στην κλίμακα της παχυσαρκίας. Και ωστόσο σε κάθε επίπεδο που ελέγχουμε, η υγεία τους είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλή», λέει. «Η χοληστερόλη και η αρτηριακή τους πίεση είναι εξαιρετικές. Το σάκχαρο στο αίμα τους είναι εξαιρετικό. Δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το επιπλέον βάρος τους».

Παρότι ο ΔΜΣ είναι χρήσιμος ως ένα εργαλείο γρήγορου ελέγχου από το γιατρό, σύμφωνα με τον Kahan δεν αρκεί να ψάξουμε μόνο αυτό το νούμερο.


Τα μειονεκτήματα του ΔΜΣ


Ο ΔΜΣ σου δεν αποκαλύπτει τίποτε για τη σύνθεση του σώματός σου, όπως π.χ. πόσους μύες έναντι λίπους έχεις. Αυτός είναι ο λόγος που τα συμπεράσματα που βασίζονται μόνο σε αυτό τον αριθμό μπορεί να είναι παραπλανητικά, ειδικά όταν έχει να κάνει με τα εξής:


Πόσο μυώδης είσαι: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλό ΔΜΣ αλλά δεν έχουν πολύ σωματικό λίπος. Το βάρος τους αυξάνεται από το μυικό τους ιστό. Ένα παράδειγμα: «Ένας ποδοσφαιριστής ή ένας body builder που είναι πολύ μυώδεις. Ο ΔΜΣ τους είναι πολύ υψηλός και ωστόσο το σωματικό τους λίπος είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλό», λέει ο Kahan.


Το επίπεδο της δραστηριότητας σου: Κάποιος που δεν είναι καθόλου δραστήριος μπορεί να έχει ΔΜΣ στα φυσιολογικά όρια και να έχει πολύ σωματικό λίπος, αν και μπορεί να μη δείχνει παχύς. «Έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα μυών και οστών – συχνά οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, εκείνοι με κακή φυσική κατάσταση και μερικές φορές άνθρωποι που είναι άρρωστοι. Ο ΔΜΣ τους μπορεί να φαίνεται μέσα σε μια φυσιολογική κλίματα, παρότι έχουν αρκετό σωματικό λίπος συγκριτικά με την άλιπη μάζα σώματος», λέει ο Kahan. «Τελικά, έχουν παρόμοιους κινδύνους με τους ανθρώπους που έχουν πολύ σωματικό λίπος και υψηλό ΔΜΣ».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i